Статии - Какво да правите преди и след получаване на сметка за лечение на рак

Какво да правите преди и след получаване на сметка за лечение на рак

Ракът е съкрушителен сам по себе си. Добавете финансовите разходи към ситуацията и е лесно да се почувствате безпомощни. Но е важно да запомните, че има конкретни стъпки, които вие и вашето семейство можете да предприемете, за да управлявате ситуацията.

Ето няколко страхотни съвета от Кейтлин Донован, директор по връзки с обществеността към Националната фондация за адвокати на пациентите , относно това какво да правите преди и след получаване на оферта за лечение на рак.

Разгледайте нашата статия за 5 причини да изберете кампания за набиране на средства вместо лични заеми за разходите за лечение на животозастрашаващи болести, а в нашия блог  може да намерите още доста полезни статии свързани с рака.

Преди да получите оферта за лечение на рак

Получаването на висока оферта за лечение може да промени живота ви. Изключително важно е пациентите да знаят, че имат права и опции, ако пристигне катастрофална за тях сметка.

Търсете евтини рецепти

Проверете различни аптеки, за да видите кой предлага най-добрата цена за вашата рецепта. Ако паднете под определено ниво на доход, производителят може да има програма, която да ви помогне да получите достъп до това лекарство. Никога не боли да помолите за помощ и със сигурност може да помогне.

Опитайте се да останете в мрежата на вашата застраховка

Уверете се, че познавате вашата застрахователна мрежа и се опитайте да останете вътре в нея.

Първо отидете при вашия личен лекар

Първо се придържайте към вашия личен лекар. Той може да помогне и вашите разходи ще бъдат по-ниски от посещение при специалист.

Попитайте за възможностите за финансова помощ

Помоли за помощ. По-специално болниците може да имат програми, които да ви помогнат, ако се сблъскате с голяма сметка, която може да не сте в състояние да платите. Има и организации, някои специфични за заболяването, които предлагат финансова помощ и програми за стипендии, като например Фондация Павел Андреев, която е юридическото лице зад най-голямата платформа за организиране на благотворителни кампании PavelAndreev.BG. 

Разгледайте тази статия 100 % прозрачност на даренията за благотворителни кампании в платформата PavelAndreev.BG, за да научите повече за нас.

След като получите оферта за лечение на рак

Отделете време, за да прегледате всяка сметка

Прегледайте внимателно всички сметки. Около половината от всички медицински сметки имат грешки в тях, което може да доведе до по-ниска сметка при коригиране. Проверете, за да сте сигурни, че ви се таксуват за услуги, които не сте имали, лекарства, които не сте взели, или съоръжения, които не сте използвали.

Вземете всичките си кодове за плащане

Уверете се, че сте получили кодовете за фактуриране. Често върху сметките ще има само обща сума и трябва да поискате да получите детайлизирана сметка. Не можете да прегледате сметката, ако нямате цялата информация.

Не се страхувайте да обжалвате решенията на вашия застраховател

Обжалвайте всички решения на вашия застраховател да не плащате. Може да отнеме много време - дори повече от година - но може да работи.

Договорете разходите си с болницата

След като частта на застрахователя е окончателна, опитайте се да договорите вашите собствени разходи директно с болницата. 

Попитайте за програмите за финансова помощ на вашата болница

Поискайте финансова помощ директно от болницата. Много болници имат програми за финансова помощ, но често те няма да ви кажат, освен ако не попитате.

Настройте график за плащане

Поискайте да настроите график за плащане. Болниците искат да получават заплащане, така че ако сте готови да им платите, те с радост ще работят с вас.

Попитайте за програми за финансова помощ, които не са от вашата болница

Ако не отговаряте на изискванията за програмата за финансова помощ на болницата, помолете ги да ви насочат към външна програма. Има много програми, които са създадени специално за подпомагане на пациенти с финансови затруднения.

Стартирайте онлайн набиране на средства

Стартирайте благотворителна онлайн кампания за набиране на средства. Разгледайте организирането на благотворителна кампания(груповото финансиране) или директно стартирайте кампания в платформата PavelAndreev.BG.

Потърсете финансова помощ от други организации

Намерете професионалист. Благотворителни организации съществуват, за да помагат конкретно на пациенти с високи медицински сметки. Ако сметката ви е много висока, може да си струва да използвате такъв. Ако е много висока, помислете за адвокат.

Разгледайте следните статии свързани с 

Проверете законите на вашата държава относно фактурирането на баланса

Знайте си правата. Някои страни имат закони срещу таксуването на салдото, при което доставчикът таксува на пациент салдото, останало след като му бъде платено от застрахователната компания. Ако ви се случи този тип „изненадващо“ таксуване, винаги проверявайте дали законно трябва да го платите.

Сподели