Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021

Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как. 

Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност.

Какво е филантропия? 

Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във всичките й форми и често се определя като даване на „време, талант и съкровище“, за да помогне животът да се подобри за другите хора.

Можете да практикувате филантропия, като направите паричен подарък, като дарение за кауза, в която вярвате. Можете също така да практикувате филантропия, като отделяте времето си - служейки в различни организации, обучавайки тийнейджър или участвайки в друга доброволческа дейност, която има за цел да подобрява на живота. Така че отговорът на „какво е филантроп“ е човек, който проявява това поведение, независимо от това колко ресурси има този човек.

Кои са известните филантропи? 

Някои филантропи са известни с това, че раздават значителни суми в помощ на обществото - хора като Джон Д. Рокфелер и Уорън Бъфет. Други са известни с добрите си дела, като Майка Тереза и Пол Фармър.

Но по-голямата част от филантропите не са известни: Близо 36 милиона американски домакинства са направили дарения, според най-новите данни на „Националния център за благотворителна статистика“. Освен това много хора доброволно участват вместо или в допълнение към това, което допринасят финансово.

Какви са ползите от това да си филантроп? 

Много филантропи са водени от дълбокото желание да решават социални проблеми и да помагат на другите. В допълнение, федералният данъчен кодекс на САЩ стимулира даването по различни начини, като предоставя на донорите отчисления срещу доходи, капиталови печалби и данъци върху имуществото за благотворителни вноски.

Нарастващият брой научни доказателства също показва, че благотворителността носи ползи както за даряващия, така и за получателя по отношение на благосъстоянието. Изследователите са установили, че филантропията допринася за следните положителни ефекти:

  • По-голямо цялостно щастие
  • По-ниски нива на стрес
  • По-добро физическо здраве
  • Засилено чувство за връзка с другите

Как мога да стана филантроп? 

Не са ви нужни милиони долари, за да станете филантроп. Можете просто да дарите „време, талант или съкровище“ за правене на добро, но можете да увеличите въздействието на даването си, като мислите стратегически. Платформа като PavelAndreev.BG предоставя възможност да си поговорите с основателя й и да решите точно как да инвестирате времето, парите и усилията си. Един подобен разговор ще ви помогне да създадете план за действие, който ще направи ефекта от желанието ви да дарите максимален.

Освен това може да успеете да дадете повече за вашата благотворителна мисия, като използвате специфични финансови стратегии, като например внасяне на дългосрочно ценни книжа вместо пари или създаване на съвет, препоръчан от донори. А някои дарители създават обръч от дарители, които помагат за светкавично събиране на средства за каузи. Има много алтернативи, всяка със свои изисквания и предимства.

Исторически корени на филантропията по света. 

Филантропията е на хиляди години. Подобно на съвременните филантропи, древните хора са практикували филантропия по различни причини. Някои причини са били добротата и грижата за общото благо. Някои хора използват филантропията като начин да спечелят признание, престиж и власт, а други виждат филантропията като начин да спечелят благоволението на боговете.

Преди повече от 4000 години китайските семейства предоставяли парични помощи на вдовици, сираци и възрастни хора. Евреите са давали една десета от доходите си като дар на Бог и на нуждаещите се. Тази практика, наречена десятък, продължава в много религии и днес. Древните египетски владетели и благородници давали на бедните в опит да се харесат на боговете и да помогнат за осигуряването на щастлив задгробен живот (Уивър, 1967).

Препратки към филантропията могат да бъдат намерени в Корана, Библията, Тората и в ученията на много други религии и култури, включително будизма, японската и индианската култури и индуизма. „Закът“ или даването е един от петте стълба на исляма, които помагат на хората да станат по-близки до Бог. Според Библията даването е начин за почитане на свещеността на всеки човек, както в книгата на Матей, когато Бог казва: „... Амин, казвам ви, каквото и да сте направили за един от тези мои най-малки братя , ти направи за мен “(Матей 25:40). В еврейската традиция има осем нива на благотворителност. Най-високото ниво е да се помогне на някого да стане самодостатъчен, което е определението за истинска филантропия (Фридман).

От поколения насам религиозните вярвания оказват влияние върху начина, по който хората мислят и участват във филантропията. За хората, които не са мотивирани да дават религия, системите за религиозни вярвания на други хора помагат да се определи какво се смята за „добро“ или „морално“ в обществото. Поради тази причина е важно да се разгледа влиянието на религията върху филантропията в миналото и настоящето (Bremner 1988).

Първите американски филантропи са индианците. Загрижеността за общото благо е важна част от много индиански култури. Когато първите европейци са пристигнали в Америка, индианците показват загриженост и практикуват филантропия, като предоставят на европейците материали и знания, необходими за оцеляването.

Европейската колонизация на Америка от 17-ти век е много важно време за филантропията в Европа. Имаше подновен интерес към благотворителността, религията, бедните и филантропията като цяло сред европейците; те виждаха Америка като източник на нови благотворителни възможности. Тези филантропи искаха да осигурят на американците образование, религия и всички институции на „цивилизацията“. Те също разглеждат покръстването на индианците в християнството като възможност за религиозна филантропия.

До средата на 19 век филантропията в Съединените щати е била фокусирана върху религията и морала. През първата половина на 18 век американските колонии преживяват социално движение, наречено „Голямо пробуждане“. Голямото пробуждане се подхранва от религиозните съживления и се фокусира върху значението на индивидуализма в религията. Въпреки че интересът към религията се увеличава, новото усещане за индивидуализъм сред американците отслабва авторитета на църквите.

Църковната филантропия продължава да расте, но хората също започват да практикуват филантропия извън правомощията на църквата. Тази светска перспектива във филантропията доведе до „... насърчаването на хуманни нагласи и популяризирането на филантропията на всички нива на обществото ...“ (Bremner 1988, 20). Тази нова филантропия не беше задължение, диктувано на отделните лица от Църквата. Това беше свободно избран, независим начин за индивидите да подобрят обществото по начини, които те (а не авторитетна фигура) считат за най-добри за обществото (Bremner 1988).

Какво е филантропията през 21 век? 

Повишаването на прозрачността в нестопанските дейности, напредъкът в технологиите и променящото се отношение към богатството продължават да формират начина, по който хората подхождат към даряването си, според проучване на над 3000 дарители за бъдещето на филантропията.

  • Прозрачност: Много дарители са увеличили фокуса си върху резултатите. Според доклад 41 процента от донорите казват, че са променили даренията си поради това, което са научили за ефективността с нестопанска цел.
  • Технологии: Повече от една четвърт (27 процента) от донорите казват, че са променили подхода си към даряването, тъй като технологията е предоставила инструменти за проучване и финансиране на благотворителни проекти и организации.
  • Промяна на нагласите: Някои дарители казват, че са променили даренията си поради тенденции като даряване на богатство за благотворителност, вместо да го завещават на семейството.

В допълнение към промените в общите подходи за даряване, донорите променят и начина, по който финансират даренията си. Следните стратегии стават все по-популярни и често срещани:

  • Въздействащо инвестиране: Инвестиране, което има за цел да постигне на специфични социални или екологични ползи в допълнение към финансовата възвръщаемост. Наричано още инвестиране със социално въздействие, то кара пазарите да работят с цел печалба и глобално благо.
  • Дарения на непарични активи: Преобразуване на акции и ценни книжа, лимитирани дружествени интереси, недвижими имоти и други непарични активи във фондове за благотворителни дарения. Много често даренията по кампании в платформата BG са нефинансови, а материални.

Как PavelAndreev.BG може да помогне? 

От много години аз и поддръжниците ми помагаме на дарители като вас да подкрепят любимите им благотворителни организации по по-умни начини. Можем да ви помогнем да разгледате различните налични благотворителни каузи и да обясним как можете да бъдете най-полезни за дадена кампания. Присъединете се към многото дарители, които избират PavelAndreev.BG, за да направят даренията си!

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Статии - Какво е благотворителността и как да правя благотворителност?
24-ти март 2021
Какво е благотворителността и как да правя благотворителност?

Благотворителността е начин да покажете любов към хората и да помогнете на другите, които не са в състояние да си помогнат сами.  Благотворителността може да се приема като помощ на нуждаещите се или бедните, когато имат проблем. Помоща може да бъде проявена индивидуално или чрез благотворителна организация като PavelAndreev.BG. Човек може да прояви благотворителност като по свое желание реши да осигури нуждите на бедните. Те могат да бъдат хран...