Статии - Какво представлява Сарком на Юинг и какви са възможностите за лечение и подкрепа?
13-ти юни 2024

Какво представлява Сарком на Юинг и какви са възможностите за лечение и подкрепа?

Сарком на Юинг е рядко, но изключително агресивно онкологично заболяване. То засяга предимно деца и млади хора. Развива се бързо и метастазира рано. Всяка година в световен мащаб се регистрират хиляди нови случаи, което носи значителен социален и емоционален товар за засегнатите семейства.

В страни като САЩ, Германия, Великобритания и Турция например, лечението на Саркома на Юинг е по-стандартизирано и често включва достъп до мултидисциплинарни екипи и съвременни лечебни подходи. Това води до по-високи шансове за успешно лечение на заболяването. Тези страни също така предлагат различни програми за подкрепа на пациентите и техните семейства.

В други държави обаче, достъпът до специализирано лечение е значително ограничен поради липса на необходимата техника и обучени специалисти. В такива случаи, пациентите често трябва да приложат адекватно лечение в чужбина, за което разходите се увеличават значително.

Сарком на Юинг: Същност на заболяването

Сарком на Юинг е рядък вид костен рак, който най-често се среща при деца и младежи. Появата на това заболяване е тясно свързано с генетични фактори и по-конкретно от специфични генетични аномалии. Най-често това заболяване е свързано с транслокация между хромозомите 11 и 22. Тази генетична промяна води до образуването на фузионен протеин, който играе ключова роля в развитието на рака. Този протеин стимулира клетките да се делят и растат без контрол, което води до образуването на тумори.

Този вид рак може да метастазира или да разпространява раковите клетки до жизненоважни органи на тялото чрез кръвта или лимфната система. Това може да усложни лечебния процес и да влоши прогнозата за пациента.

Симптоми на Сарком на Юинг

Симптомите на заболяването могат да бъдат неспецифични и често се бъркат с други заболявания като артрит или спортни травми, а това може да забави правилната диагноза. Типичните симптоми включват:

 • болка в костите и меките тъкани, която не отшумява и се усилва вечер

 • подуване или оформяне на издатина на специфична част от тялото

 • лесно образуване на синини

 • затруднена подвижност

 • възпаление и повишена чувствителност

В някои случаи, особено когато заболяването засяга гръбначния стълб, пациентите могат да изпитват слабост в крайниците или дори парализа.

Сарком на Юинг: Диагностициране

Диагностицирането изисква серия от изследвания, които помагат на лекарите да идентифицират характеристиките на тумора и неговото разпространение в тялото.

 • рентгенови снимки

 • компютърна томография

 • магнитно-резонансна томография (МРТ)

 • позитронно-емисионна томография (PET скенер)

 • биопсия

 • пълни кръвни изследвания

 • анализ на костен мозък

 • молекулярно-генетични тестове

Тези изследвания са важни не само за диагностицирането, но и за оценка на стадия на заболяването и планиране на най-подходящия лечебен подход. За съжаление, разходите по тези изследвания са много големи.

Сарком на Юинг: Лечение

Лечението на Сарком на Юинг обикновено е комплексно и включва комбинация от хирургия за отстраняване на тумора, химиотерапия за унищожаване на раковите клетки и радиотерапия за контрол на тумора и евентуални метастази.

През последните години се работи и върху разработването на по-целенасочени терапии, които да атакуват специфични генетични аномалии, открити в туморите при Сарком на Юинг. Прогресът в генетичните изследвания и новите технологии в областта на онкологията предлагат надежда за по-ефективно лечение с по-малко странични ефекти в бъдеще.

Онлайн платформата PavelAndreev.BG и нейната роля

Платформата PavelAndreev.BG е иновативно онлайн пространство, което играе ключова роля в подкрепата на инициативи и проекти с обществена цел.

Платформата PavelAndreev.BG предлага изключително удобна и лесна за използване среда за регистрация и стартиране на кампании с различни социални и културни цели. Потребителите могат лесно да разглеждат наличните кампании и да се включат като дарители или да стартират своя собствена кампания. Платформата работи като посредник между идеите и хората, които искат да ги подкрепят.

Не губи повече време, а още сега стартирай кампания на PavelAndreev.BG

Как да стартираме кампания за набиране на средства за лечение на Сарком на Юинг

 1. Стартирайте кампания бързо и лесно като следвате зададените стъпки.

 2. Опишете кампанията си ясно и подробно: Използвайте описанието на кампанията, за да обясните каква е вашата цел и защо е важно да съберете средства за лечение на болен от Сарком на Юинг. Предоставете информация за пациента, неговата история и текущото му състояние.

 3. Добавете документация и снимки: Прикачете всякаква документация, която подкрепя вашата кауза като медицински доклади, снимки на пациента и препоръки от лекари. Това ще помогне да убедите хората да дарят средства за вашата кампания.

 4. Споделете кампанията в социалните мрежи: Използвайте социалните мрежи като Facebook, Instagram, LinkedIn, X, Tik Tok и YouTube, за да споделите връзката към вашата кампания. Приканете вашите приятели, семейство и познати да я споделят също, за да достигне до по-голям брой хора.

 5. Обновявайте редовно информацията: Дръжте вашите дарители информирани за напредъка на кампанията и събраните средства. Публикувайте редовни ъпдейти за здравословното състояние на пациента и как средствата ще бъдат използвани за неговото лечение.

 6. Засвидетелствайте уважение и признателност към дарителите: Бъдете благодарни към всички, които са дарили за вашата кауза и ги информирайте за това какво значи тяхната подкрепа. Бъдете прозрачни относно начина, по който ще бъдат използвани събраните средства и предоставяйте справки и документи, за да потвърдите вашата отчетност.

Защо да стартираме кампания в подкрепа на НПО-та работещи с хора болни от Сарком на Юинг

Стартирането на кампания в подкрепа на неправителствени организации (НПО), които работят с хора, болни от Сарком на Юинг, включително и фондове за подпомагане на деца в чужбина, е от съществено значение поради редица причини.

Първо, такива организации играят ключова роля в осигуряването на медицинска помощ и подкрепа за засегнатите лица и техните семейства. Сарком на Юинг е сериозно онкологично заболяване, което изисква специализирано лечение и грижи. Неправителствените организации събират средства, организират събития и предоставят ресурси, които помагат на пациентите да получат достъп до необходимото лечение и грижи.

Освен медицинската помощ, тези организации често предоставят и психологическа подкрепа както за самите пациенти, така и за техните семейства. Заболяванията като Сарком на Юинг оказват силно емоционално въздействие върху болните и техните близки, поради което подкрепата в този аспект е от изключителна важност.

Кампаниите в подкрепа на такива НПО помагат за повишаване на осведомеността за заболяването. Чрез предоставяне на информация и организиране на събития и кампании за събиране на средства, те вълнуват обществото и мотивират хората да се включат в борбата срещу тази сериозна болест, която засяга предимно млади хора и деца.

От друга страна, фондовете за подпомагане на деца в чужбина със Сарком на Юинг играят ключова роля за децата, които не могат да получат необходимото лечение в своите страни. Тези фондации обикновено осигуряват финансова подкрепа за лечение в специализирани медицински центрове в различни държави по света. Тяхната дейност е от съществено значение за спасяването на животи и подобряването на качеството на живот на децата, борещи се с това тежко заболяване.

Как да подкрепим кампании за Сарком на Юинг като направим дарение?

Подкрепата на кампании за Сарком на Юинг чрез дарения е лесен и ефективен начин да се помогне на засегнатите лица и техните семейства. Посетете онлайн платформата за дарения PavelAndreev.BG, разгледайте активните кампании и изберете тази, която желаете да подкрепите. След това изберете сумата, която желаете да дарите и завършете процеса на плащане чрез един от методите

 • Кредитна и дебитна карта

 • PayPal

 • ApplePay и GooglePay

 • Revolut

 • Банков превод

Дарението ви ще бъде направено директно към кампанията и ще помогне за достигането на целта й.

Добри примери за успешни кампании

На дарителската платформа PavelAndreev.BG се провеждат множество успешни кампании за набиране на средства за лечение, включително и на болни от Сарком на Юинг. Някои от тях включват истории на пациенти, които са се сблъскали с болестта и които се нуждаят от финансова помощ за достъп до необходимото лечение. Тези кампании не само събират средства, но и дават информация за заболяването и вдъхновяват други да се включат в борбата срещу него.

Кампанията на Гергана срещу рака на костта   е добър пример за усшешна кампания. Тя е младо момиче което се пребори със Сарком на Юинг. Нуждаеше се от дълго лечение и рехабилитация, но успя. Нейните роднини и приятели стартираха кампания на PavelAndreev.BG, за да съберат средства за нейното лечение. С помощта на социалните мрежи и широката подкрепа на хората, кампанията бързо привлече вниманието и събра необходимите средства за лечение. Тази успешна кампания не само помогна за финансирането на медицинските разходи, но и вдъхнови мнозина да се включат в борбата срещу това тежко заболяване.

Сарком на Юинг е заболяване, което изисква огромни ресурси за ефективно лечение и подкрепа. Информацията относно симптоми и възможностите за лечение е от съществено значение за подобряване на прогнозите за пациентите. Вашата подкрепа е безценна за живота на страдащите от това рядко и тежко заболяване. Заедно можем да създадем по-светло бъдеще за тях. За това стартирайте кампания или дарете средства още днес на PavelAndreev.BG.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания