Статии - Какво трябва да знаете за една успешна crowdfunding кампания за реставрация на църква
9-ти януари 2024

Какво трябва да знаете за една успешна crowdfunding кампания за реставрация на църква

Реставрацията на църкви е важен и отговорен процес, който има за цел да запази и възстанови историческата и културна стойност на постройките. В зависимост от изискванията на църковната обител и необходимите й ремонти, реставрацията може да включва и редица дейности.

За да бъде финансирана една такава работа по реставрация на църкви и храмове може да се планира краудфъндинг кампания. Такъв тип благотворителност може да бъде изключително ефективен начин за събиране на необходимите средства и мобилизиране на общността около важен проект. Чрез използване на платформа за дарения, каквато е PavelAndreev.BG, организаторите могат да създадат привлекателна и добре структурирана кампания, която да привлече дарители и поддръжници от различни места и общности.

Краудфъндинг кампаниите не само помагат за събиране на средства, но и насърчават значимостта на реставрацията на църквата и специалното обществено участие. Те създават възможност за хора, които споделят общата цел за съхраняване на културното наследство, да се включват и да допринесат със своите средства, знания и умения.

Съдържание:

 1. Какво представлява реставрацията на църкви;
 2. Какво точно е crowdfunding кампания;
 3. Как с благотворителност могат да бъдат набрани средства за реставрация на църква;
 4. Други начини за набирането на средства за реставрация на църкви;
 5. Как с PavelAndreev.BG да планираме краудфъндинг кампания за реставрация на църква.

 

1.Какво представлява реставрацията на църкви

Както споменахме по-горе реставрацията на църква изисква специализирани знания и опит, поради което е важно да се сътрудничи с квалифицирани архитекти, инженери и реставратори. Освен това, процесът може да бъде съгласуван с културно-историческите институции и организации, за да се спазват всички правила и разпоредби за спазване на културното наследство. Може да се планират и някои от следните стъпки:

 1. Извършване на подробен архитектурен и инженерен преглед на сградата, за да се определи обхватът на работата и нуждите от ремонт.
 2. Замяна или ремонт на повредени или износени елементи на сградата, като например покриви, стъкла и дърводелски детайли.
 3. Възстановяване на оригинални детайли и елементи, като например иконопис, мозайки, статуи и орнаменти.
 4. Реставрацията на интериора на църкви и храмове, включително ремонт на подови настилки, стени и тавани, както и подновяване на бои и декорации.
 5. Инсталиране на системи за отопление, охлаждане и електрозахранване, за да се осигурят повече комфорт и сигурност за посетителите.
 6. Подобряване на достъпността на църквата за хора с увреждания, като например инсталиране на специализирани пътеки и асансьори.

Нека сега заедно с фондация Павел Андреев да научим малко повече за този тип ремонтни дейности и как можем да сме съпричастни с благотворителна кампания.

 1. Какво точно е crowdfunding кампания

Известни още като кампании за групово финансиране, краудфъндинг кампаниите са процес, при който хората събират финансови средства от голям брой хора и това става най-често през интернет. Това е начин за финансиране на проекти, идеи или каузи, като се използва множество доброволци или поддръжници, наречени "дарители".

Crowdfunding кампаниите винаги започват със създаване на онлайн платформа или сайт, където проектът се представя заедно с целта или идеята за събирането на средства. След това хората, които са заинтересовани да помогнат, могат да дарят сума по своя избор към кампанията.

В зависимост от типа на благотворителността и платформата, дарителите могат да получат различни видове възнаграждения или привилегии в замяна на направената им подкрепа. Например това може да са предмети, услуги или ексклузивен достъп до продукт или събития, свързани с кампанията.

Кампаниите за благотворителност са станали популярни в различни области като изкуство, наука, технологии и предприемачество. Те предоставят възможност на хората да подкрепят и финансират проекти и идеи, които имат потенциал да променят света или да окажат положителен ефект над обществото.

3.Как с благотворителност могат да бъдат набрани средства за реставрация на църква

В свят на свързаност, чрез интернет и информационните технологии, както и благодарение на свободния достъп до интернет е важно всеки да е информиран за всичко. Съхраняването на християнските храмове е сред водещите неща, за които ние като съвестни и отговорни граждани трябва да се погрижим.

Църквата от край време пази нашите ценности и морал, затова и ние трябва да обединяваме усилията си в нейното спасяване. Това културно наследство съхранява и основните права на човека, за които всеки от нас трябва да се бори активно.

Една от най-ефективните стратегии за бързо набиране на средства за реставрация на църква е чрез благотворителни каузи. Такива дарителски кампании се фокусират върху предоставянето на необходимите суми за заплащане на строителни материали и строителни услуги.

Благотворителността може да бъде използвана за набиране на средства за възстановяване на църквата по няколко начина и те са:

 1. Организиране на благотворителни събития:

Може да започнете с организиране на благотворителен концерт, аукцион, базар или друго събитие, чиято цел е да съберете средства за реставрацията на църквата. При такива събития може да представите на посетителите ясно целта за вашата фъндрейзинг кампания средствата, от която ще се използват за реставрационни дейности.

 1. Онлайн кампания за групово финансиране:

Можете да използвате платформи за дарения, където хората да могат да дарят средства за реставрацията на църквата. Създайте страница на кампанията си в PavelAndreev.BG, която нека да описва необходимостта от реставрацията и какви ще са ползите от такава. Разгласете кампанията, чрез социални медии, имейли, уебсайта на църквата (ако има такъв) или други средства за комуникация, за да привлечете вниманието на потенциални дарители.

 1. Търсене на спонсори и дарители:

Можете да се свържете с местни бизнеси, фондации, общински организации или други потенциални дарители и да ги помогнете за финансова подкрепа. Представете им план за реставрация и обяснете, колко важно е запазването на това културно наследство и историческата стойност на църквата.

 1. Използвайте обществени средства и грантове:

Проучете възможността да се кандидатства за обществени средства и грантове, предоставени от управителни органи, фондации или други държави, които подкрепят съхраняването на културното наследство. Изследвайте възможностите и изискванията за кандидатстване и се свържете с организациите, за да получите информацията, която ви е необходима.

Важно е да представите реставрацията на църквата като важна и ценна инициатива, която ще допринесе за запазването на културното наследство и обществото като цяло. Комуникирайте прозрачно и благодарете на всички дарители оказали ви подкрепа.

4.Други начини за набирането на средства за реставрация на църкви

В допълнение към познатите начини, за набиране на средства за реставрация на църкви могат да се използват и някои от следните методи:

 1. Създаване на специален фонд:

Можете да създадете специален фонд за реставрация на църквата, където хората да даряват средства през постоянно отворен механизъм. Това може да стане от сайта за дарения PavelAndreev.BG, където ви се предоставят автоматизирани инструменти и функции, които ще са ви от полза да управлявате и следите за успеха на кампанията си. Хубавото на платформата PavelAndreev е, че може да публикувате актуални новини в кампанията си, за да държите дарителите информирани за всичко случващо се.

Не пропускайте също така да рекламирайте кампанията си през различни канали и така да осигурите прозрачност за набраните средства и как биват оползотворявани. Винаги може да добавяте и актуални снимки, за това как протича ремонта и какъв е напредъка на реставрационните дейности като цяло.

 1. Партньорство със съседни общности:

Свържете се със съседни общности, организации, бизнеси или други църкви, които също могат да са заинтересовани от съхраняване на културното наследство и историята. Разгледайте възможността за съвместни благотворителни и финансови усилия за реставрацията на църквата и споделете за разходите и усилията относно нея.

 1. Продажба на сувенири и продукти:

Може да създадете собствени сувенири или продукти, свързани с църквата, като календари, картички, тениски, книги или други предмети. Продажбата на тези продукти може да бъде използвана за финансиране на реставрацията. Разгледайте възможността да ги предлагайте в църквата, онлайн или на други места, където може да са видими и достъпни за хората.

 1. Организирайте различни събития и програми:

Организирайте различни събития или програми, които да бъдат спонсорирани от местни бизнеси или организации. Например, можете да организирате благотворителна вечер, конференция, изложба или друго събитие, където спонсорите да могат да се рекламират и да събират средства за реставрацията.

 1. Възползвайте се от национални или международни фондове:

Има фондации и организации, които предоставят финансова подкрепа за реставрация на културни обекти и исторически сгради. Проучете възможностите за кандидатстване в такива фондации, за да поискате помощ за реставрацията на избраната от вас църква.

За всички споменати начини е важно да имате ясна комуникация и да представите целта и значимостта на реставрацията на църквата. Разгледайте възможностите, които са най-подходящи за вашия контекст и общност и комбинирайте различни методи за постигане на желаните резултати.

За да постигнете максимален ефект и приносът ви в такова начинание да пожъне успех, ние от Павел Андреев фондация, силно ви препоръчваме да споделите своята краудфъндинг кампания в социалните медии - Facebook, Twitter, Google+, YouTube, MySpace, Friendster, Tribe, ТикТок, Туитър, Инстаграм, LinkedIn.

Важно: Онлайн дарения за реставрация на църква са един полезен начин да се наберат необходимите средства. Интернет е страхотен инструмент за мобилизиране и задържане на вниманието на голямата аудитория. В него всички лица могат да създават своите кампании в платформи, каквато е PavelAndreev.BG, където аудиториите да могат да даряват свободно и сигурно. Също така, разпространението на такива благотворителни кампании, сред социалните мрежи ще ви гарантира масова информираност. Чрез помощта им ще може да се разпространи посланието за проблема и да се привлекат нови дарители.

Като цяло набирането на средства, чрез благотворителни каузи е отличен начин да подпомогнем съхраняването на подобно културно наследство, каквото са християнските църкви и храмове. Повишаване на осведомеността, привличане на корпоративните дарители и използването на онлайн дарения са само някои от начините, които могат да мобилизират обществото, за да се постигне финансова подкрепа в борбата с този сериозен проблем. Съществуващите организации и активисти в тази област могат да играят също много важна роля в промяната на позицията на обществото и в осигуряването на необходимите ресурси за ремонта на църквите. Тях също можем да привлечем към своята crowdfunding кампания.

5.Как с PavelAndreev.BG да планираме краудфъндинг кампания за реставрация на църква

Ако за първи път планирате своя краудфъндинг кампания много вероятно е в началото да се нуждаете от някои насоки. Някои съвети за избор на най-добрата платформа за организиране на благотворителна кампания за набиране на средства за реставрация на църква може да намерите в следващите редове.

Малко повече за: PavelAndreev.BG е платформа за набиране на дарения за различни каузи. Тя може да ви помогне да планирате и изпълните успешна  дарителска кампания за реставрация на църквата. Ето няколко стъпки, които можете да направите:

 1. Регистрация и създаване на профил:

Първата стъпка е да се регистрирате в платформата PavelAndreev.BG и да създадете вашата fundraising кампания. Попълнете всички необходими данни и информация за църквата, реставрационните дейностите и целите на кампанията.

 1. Определете целта на кампанията:

Определете, от колко средства имате нужда за реставрацията на църквата и колко време ще продължи кампанията ви. Бъдете реалистични и конкретни в целите си.

 1. Създайте привлекателно описание на кампанията:

Напишете подробно описание на целта и значимостта на реставрацията на църквата. Обяснете, какви промени и подобренията ще бъдат направени чрез даренията. Включете снимки и видео материали, които да ви помогнат да визуализирате възстановителните дейности.

 1. Измислете награди за дарителите:

Предложете различни награди за хората, които даряват за реставрацията на църквата. Например, можете да предложите благодарствени писма, сувенири, искани за особени събития или дори възможност за посещение на църквата след реставрацията.

 1. Разпространете информацията за кампанията:

Рекламирайте кампанията чрез различни канали, като социални медии, сайт на църквата, печатни материали, местни медии и други. Използвайте силата на социалните медии, за да споделите информацията с по-голям брой хора и да ги мотивирате да даряват.

 1. Поддържайте комуникация с дарителите:

Отговаряйте на въпроси и коментари от страна на дарителите. Поддържайте редовна комуникация с тях. Изпратете благодарствени писма или имейл до всеки дарител и ги информирайте за напредъка на реставрацията.

 1. Постоянно обновявайте кампанията:

Поддържайте актуална информация за кампанията и възстановителните дейностите. Разпространете новини, снимки и видео материали за напредъка на реставрацията, за да поддържате интереса и мотивацията на дарителите.

Свържете се с екипа на PavelAndreev.BG, за да получите допълнителна помощ и съвети за планиране и изпълнение на кампанията по набиране на средства за реставрация на църквата.

Когато сте наясно относно тези други детайли с работата в платформата на PavelAndreev.BG може да дадете старт на вашата фъндрейзинг кампания.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...