• Начало
 • Блог
 • Статии
 • Какво трябва да знаете за медицинските фалити?Разходи за лечение.Дарение за лечение.
Статии - Какво трябва да знаете за медицинските фалити?Разходи за лечение.Дарение за лечение.

Какво трябва да знаете за медицинските фалити?Разходи за лечение.Дарение за лечение.

За семейства или лица, които нямат здравна или стоматологична застраховка, едно просто посещение на лекар или спешна помощ може да струва хиляди левове. А за тези, които живеят до заплата, разходи като тези могат да бъдат пагубни. Дори тези, които имат застраховка се налага да доплащат допълнително.

От договаряне на по-ниски плащания до използване на краудфъндинга, тази статия предлага седем съвета как да избегнете „медицински фалит“ и как да управлявате разходите си за лечение.

Статистика за разходите за лечение, която трябва да знаете 

Много често в българските семейства се случва да не достигат парични средства за лечение. Това води до така наречение „медицински фалит“ или невъзможност за плащане на лечение. В България около 600 000 души не са осигурени, нямат медицинска застраховка и не могат да си позволят разходи за лечение и скъпи медицински процедури.

Поради тази причини се наблюдават следните явление, които са много лоши за здравето:

  • Отлага се посещение на зъболекар
  • Не се посещава лекар
  • Купуват се лекарства без рецепта
  • Налага се да работят и децата в семейството, за да се съберат средства за лечение на родител

Как да избегнем медицинския фалит и да си осигурим средства за лечение? 

Въпреки че разходите за лечение могат да бъдат много големи, има начин да се намерят средства. Когато не знаете как да си осигурите средства за лечение, следвайте тези съвети.

 1. Не игнорирайте сметките 

Влияят ли медицинските сметки на вашия семеен бюджет? Точно като обикновените сметки, вашият бюджет може да намалее, ако хвърлите медицинските сметки в чекмеджето и отложите плащането им. Важно е да уведомите незабавно болници, доставчици на здравни услуги и застрахователи, ако смятате, че плащането ще закъснее или ако искате да поискате план за разсрочено плащане.

Да платите част от сметката си, дори малка сума, все пак е по-добре, отколкото да не плащате изобщо - това ви държи в по-добра позиция. Ако нямате налични средства, за да извършите плащане навреме, използвайте сайт като pavelandreev.bg (линк към контакт ме), за да си осигурите средства!

 1. Проверявайте сметките си за лечение по няколко пъти 

Винаги искайте подробно извлечение, за да можете да хванете, ако има грешки. Те са по-често срещани, отколкото си мислите, и в крайна сметка може да ви струват хиляди левове, ако не бъдат отметнати. Ако имате въпроси относно сметките си, не се страхувайте да се свържете с вашия лекар и да поискате разяснения. Уверете се, че всички плащания от вас и от вашата застрахователна компания са приложени към сметката ви. Също така, когато си купите лекарства от аптеката – погледнете касовия си бон. Често може да се случи да платите за нещо, което не сте си купили.

 1. Договорете си по-ниски цени 

Това може да изглежда като невъзможна задача, но със сигурност си струва да опитате. Обадете се в болницата или на застрахователя си и попитайте дали биха ви предложили по-добра цена. Може да получите „НЕ“ няколко пъти, но си струва да опитате. Също така понякога можете да получите по-ниски цени за плащане в брой или ако платите по удобен за тях начин.

 1. Не използвайте често кредитната си карта 

Много често използването на кредитната карта и харченето на пари „напред“, води до фалит. Независимо дали това е вярно или не, най-добре е да избягвате използването на кредитни карти за заплащане на медицинските си разходи, тъй като това само добавя лихва и го оскъпява. Незаконно е болниците да ви отказват медицинско лечение, така че не бързайте да използвате кредитна карта, ако това е единственият начин на плащане, който имате в момента. Можете да изготвите план за изплащане на болничните услуги и да поговорите с тях.

 1. Кандидатствайте за финансова помощ 

Много болници предлагат програми за спешна финансова помощ за тези, които се имат да плащат огромни медицински сметки. Ако сте безработни, неосигурени или просто се нуждаете от допълнителна финансова помощ, тогава търсенето на помощ от вашата болница може да е добро начало. Повечето програми за финансова помощ изискват от вас да попълните изчерпателно заявление и да предоставите доказателство за финансовото си състояние.

 1. Помислете за теглене на банков заем 

Кандидатстването за банков заем често е решение за хората, които имат нужда от парични средства и нямат в момента. Въпреки че това решение е надежден начин за получаване на пари, имайте предвид, че кандидатстването за заем може да отнеме време. Това означава също така плащане на лихвен процент върху общата сума на кредита и много допълнителни такси.

 1. Използвайте набирането на средства (краудфъндинга) за изплащане на медицински дълг 

Краудфъндингът е доказан начин за бързо набиране на средства от семейството, приятелите и дори от непознати, които искат да покажат подкрепата си. Създаването на медицинско набиране на средства ви дава възможност да разкажете историята си и може да ви предпази от изпадане в „медицински фалит“. Въпреки че винаги е трудно да поискате помощ, може да се изненадате от броя на хората, които ще са готови да ви помогнат да се оттървете от дълга си.

Много хора са се обръщали към екипа на PavelAndreev.BG с молба за помощ за тяхната кауза. Не се колебайте да го направите.

Намерете помощ за покриване на медицински разходи днес 

Набирането на средства чрез платформата PavelAndreev.BG ще ви помогне да се справите с финансовия си проблем за лечение. Ще получите и морална подкрепа от хората, които редовно посещават сайта.

Сподели