Статии - Кога се отключва аутизмът и какви са причините за него?
25-ти март 2024

Кога се отключва аутизмът и какви са причините за него?

Вероятно не си даваме сметка колко хора около нас (и деца, и възрастни) са засегнати от така наречените разстройствата от аутистичния спектър (РАС). И неслучайно ги обединява думата „спектър“, защото проявленията могат да бъдат различни при всеки отделен човек. Най-често обаче говорим за аутизъм, който като диагноза за първи път е въведен от д-р Лео Канер през 1943 г. Тогава той изброява три основни симптома – изолираност от другите, трудности в развитието на речта и стремеж към постоянство. Във времето е потвърдено, че става въпрос за неврологично състояние, което засяга функционирането на мозъка и по-точно областта на езика и общуването, социалните умения, поведението и сетивността.

1. Какво трябва да знаете за аутизма?

Според Световната здравна организация около 1 на 100 деца имат аутизъм, като това се смята за средна оценка и тя варира в различните проучвания. При някои от тях цифрата може да е значително по-висока. Разстройствата от аутистичния спектър (РАС) са разнообразна група от състояния, които се характеризират с трудности при социалното взаимодействие и комуникация. Съвременните изследвания показват, че разстройството има различни подвидове, а от Американската психиатрична асоциация заявяват, че въпреки че аутизмът се счита за разстройство за цял живот, степента на увреждане варира. Истината е, че аутизмът е  нещо, с което някои деца се раждат. Той не е заболяване като диабет или астма. Той просто кара някои деца да преживяват и възприемат света малко по-различно от другите, да обработват информацията по различен начин и да общуват според собствената си сензитивност.  Защото някои мога да бъдат напълно невербални, докато други имат добра реч, изключителна интелигентност, но въпреки това почти никакви социални умения (пример за това е синдромът на Аспергер).

2. Как и кога започва да се проявява?

Разстройствата от аутистичния спектър обикновено започват да се проявяват преди 3-годишна възраст и могат да продължат през целия живот на човек, въпреки че симптомите могат да се подобрят с течение на времето. Някои деца показват симптоми на аутизъм още през първите 12 месеца от живота си, докато при други може да не се появят до 24-месечна възраст или по-късно. Основният акцент при поставяне на диагноза пада върху социалните умения, присъщи на аутизма като например дефицити в социалното общуване, в комуникацията, в повтарящото се поведение, както и в установяването и поддържането на приятелски връзки. Някои деца показват признаци и като намален зрителен контакт, липса на отговор на името си или безразличие към хората, които се грижат за тях. Други могат да се развиват нормално през първите няколко месеца или години от живота си, но след това внезапно да станат затворени или агресивни или губят езикови умения, които вече са придобили. Всяко дете с разстройство от аутистичния спектър има уникален модел на поведение и ниво на тежест - от ниско функциониране до високо функциониране. При някои се наблюдава затруднение с ученето, докато други учат бързо, но имат проблеми с общуването и прилагането на това, което знаят в ежедневието и приспособяването към социални ситуации. Именно поради различните комбинации от симптоми на аутизма, тежестта на разстройството понякога може да бъде трудна за определяне, затова обикновено се основава на нивото на уврежданията и как те влияят върху способността за функциониране. И все пак има няколко основни симптома, по които може да разпознаете аутизма. Например, детето не отговоря, когато казвате името му или изглежда, че не ви чува, предпочита да играе само, оттегляйки се в собствения си свят, има лош зрителен контакт, не говори или има забавена реч, говори с необичаен тон или ритъм, повтаря думи или фрази дословно, но не разбира как да ги използва, не изразява емоции или чувства, предимно пасивно е или има трудности при разпознаването на невербални знаци, като интерпретиране на израженията на лицето, позите на тялото или тона на гласа на други хора. Ако сте загрижени за развитието на вашето дете или подозирате, че детето ви може да има разстройство от аутистичния спектър, обсъдете притесненията си с вашия лекар. Симптомите, свързани с разстройството, могат да бъдат свързани и с други нарушения в развитието. Признаците на аутизъм често се появяват в началото на развитието, когато има очевидно забавяне в езиковите умения и социалните взаимодействия. Вашият лекар може да препоръча тестове за развитие, за да установи дали детето има изоставане в когнитивните, езиковите и социалните умения.

3. Какви могат да бъдат причините за появата на аутизъм?

Все още науката не може да установи една-единствена причина за разстройствата от аутистичния спектър. Предполага се, че причината не е една, а множество, като най-често роля имат както генетиката, така и околната среда.

  • Рискови гени

Семействата с едно дете с аутизъм имат повишен шанс да имат друго дете с аутизъм в сравнение с общото население. Вероятността да имате друго засегнато дете се оценява на около 1 към 5. Членовете на семейството на човек с аутизъм също са склонни да имат по-висок процент на аутистични черти. Проучванията на близнаци показват, че когато единият близнак е засегнат от аутизъм, има много голяма вероятност другият близнак също да бъде засегнат. При разнояйчни близнаци, които имат различен генетичен състав един от друг, шансът е много по-малък. За съжаление, единственото нещо, което е ясно в момента, е, че генетиката на аутизма е изключително сложна, със стотици различни възможни „рискови гени“ и идентифицирани пътища, някои от които включват множество гени в комбинация с фактори на околната среда.

  • Когато родителите са по-възрастни

Има все повече доказателства, че при по-възрастните бащи и майки е по-голям шансът да имат дете с аутизъм. Възрастните родители по принцип са по-склонни да имат деца с нарушения в развитието си. Въпреки че причината най-вероятно е генетична, по-възрастните майки също са изложени на по-висок риск по време на бременност и усложнения при раждане.

  • Рискови фактори по време на бременност

Бременността и в по-малка степен ранното детство изглежда са ключови периоди, когато развитието на мозъка може да бъде засегнато. Установено е, че бактериалните или вирусни инфекции при майката по време на бременност може да увеличат шанса за поява на аутизъм, но това е от второстепенно значение. Други фактори при майката, които биха могли да бъдат свързани с аутизма при децата, включват дефицит на фолиева киселина, гестационен диабет и употребата на определени антидепресанти по време на бременност, но няма убедителни доказателства за нито една от тези връзки.

  • Околната среда

През последното десетилетие се правят различни изследвания на аспектите на околната среда, които също могат да допринесат за аутизма. Въпреки значителните проучвания обаче, нито един фактор от околната среда все още не е установен като категорична причина за неговата поява.

Какво обаче не причинява аутизъм?

Със сигурност лошото родителство не го причинява и нищо, което сте казали или направили като родител, не е причина детето ви да развие аутизъм. Важно е да се уточни и, че ваксините не го причиняват. В края на 90-те години се появява проучване, което установява връзка между аутизма и ваксината срещу морбили, паротит и рубеола, но то е било напълно развенчано от други изследвания и в крайна сметка е било оттеглено през 2010 г. В продължение на няколко години от Американския център за контрол и превенция на заболяванията се опитват да установят връзка между ваксините и аутизма, но тя така и не е установена. Не е доказано и дали расата, етническата принадлежност или социално-икономическият статус има връзка с появата му.

4. Какво да направите ако детето ви страда от аутизъм и имате нужда от средства

Не само откриването на проблема, но и необходимостта от специални грижи, поставят въпроса доколко едно семейство разполага с необходимите средства, за да премине през всички процедури, а и през последващите терапии и грижи за детето. Особено ако аутизмът е в по-тежка форма. Създаването на фъндрейзинг кампания е един от начините да бъдете в помощ. За целта може да използвате краудинг платформата PavelAndreev.BG. Стартирайте кампания още сега. Освен че е известна с високия си рейтинг, тя позволява лесно и бързо да създадете и да управлявате ваша дарителска кампания за набиране на средства.

Платформата предлага различни инструменти, с които да достигнете до повече хора, които са готови да се включат в каузата ви. Включително интеграция с различни социални медии, които позволяват достигане до различен тип аудитории. Платформата PavelAndreev.BG несъмнено е спечелила доверието на хиляди хора. Защото помощта понякога наистина идва от неочаквани места.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...