Статии - Кои са най-широко разпространените методи за събиране на пари за дарителска кампания?
6-ти май 2023

Кои са най-широко разпространените методи за събиране на пари за дарителска кампания?

От фондация Павел Андреев ще ви запознаем с особености около набирането на средства с нестопанска цел, различните начини за събиране на пари и как да изградите проста стратегия, с която много по-лесно да постигнете целите си. Ще ви представим някои от най-широко разпространените методи за събиране на пари за дарителска кампания.

Набиране на средства за благотворителност

Набирането на средства с нестопанска цел е вълнуващо. Благотворителните кампании стават все по-разпространени в последните години. Все по-популярно е парите да се събират онлайн.

Набирането на средства е мащабно начинание. Понякога може да се окаже и сложно, но ако изберете да организирате кампанията си чрез PavelAndreev.BG ви гарантираме, че затрудненията ще бъдат минимални или въобще ще липсват – ние сме екип от професионалисти, които са обмислили и организирали всичко предварително – остава само да изясните мисията си и да я споделите под формата на благотворителна кауза.

Страхотното и успешно набиране на средства може (и трябва!) да се научи и овладее. Изграждането на план за набиране на средства е много важно – така се доближавате до успеха, още преди да сте предприели същински действия. А ако се придържате стриктно към плана си, успехът вече е почти гарантиран.

Предлагаме ви да прочетете за законността на набирането на средства с нестопанска цел, различните начини за набиране на пари и как да изградите проста стратегия за набиране на средства.

Какво представлява набирането на средства с нестопанска цел?

Набирането на средства с нестопанска цел се отнася до процеса на събиране на пари в подкрепа на организация с нестопанска цел или благотворителна организация. Средствата може да се набират чрез различни цифрови и традиционни средства и да ангажират както физически лица, така и корпорации, за да предоставят различни начини за дарение.

Организациите с нестопанска цел могат да бъдат филантропски, религиозни, образователни, артистични или научни по своя характер. Те не поддържат печалба - всички получени пари се изразходват за тяхната кауза или за поддържане на самата организация. Фондация PavelAndreev.BG целим изцяло да помагаме и да улесняваме действията на хора, които също имат желание да помагат. При нас може да организирате своя собствена кауза или да подкрепите някоя от активните като дарител. В никакъв случай не целим печалба и НЕ удържаме определен процент от набраните дарения, както правят много други организации при 5 от нашите общо 6 разплащателни метода. Всеки дарител, докато извършва превод в полза на благотворителна кампания, която е избрал да подкрепи, има възможност сам да прецени дали желае да дари и в полза на фондацията и каква точно сума иска да преведе.

Идеи за набиране на средства за благотворителна кампания

Има много опции, когато става въпрос за набиране на пари за организация с нестопанска цел – обаче два са основните начини за това: индивидуално набиране на средства или събиране на средства от компания.  Докато преглеждате тези видове набиране на средства — и различните идеи зад това как да набирате пари в рамките на двете категории — не се страхувайте да комбинирате някои от методите или да използвате подхода за многоканално събиране на дарения.

Използвайки този многоканален подход, вие разнообразявате методите си, така че дарителите да имат повече начини да дадат своя принос. Също така, те може да бъдат мотивирани от един метод, но да изпратят своето дарение чрез друг метод. Фондация Павел Андреев е отворена за правенето на добро под различни форми.

Индивидуално набиране на средства

Физическите лица представляват около две трети от всички дарения, направени за нестопански организации.

С индивидуалното набиране на средства — известно още като лично — можете да помолите хора от вашето обкръжение, като приятели, семейство или колеги, да дарят за вашата кауза. Процесът ви позволява да споделите историята си и да ги помолите да помогнат и да подкрепят вашата цел (независимо дали събираните пари са за вас или за друг човек).

Защо да използвате индивидуални тактики за набиране на средства?

Няколко причини, поради които можете да приложите индивидуални тактики за набиране на средства, включват необходимостта от събиране на пари за извънредни ситуации или природни бедствия, пътувания, житейски събития, образование или медицински разходи.

Ето някои идеи за това как можете да приложите индивидуални тактики за набиране на средства във вашата организация с нестопанска цел:

Дарения чрез имейл

Директното писмо е изпитана тактика за набиране на средства. Това е евтино, бързо действие и може да се повтаря отново и отново. Ключът към успеха? Писане на страхотно писмо, с което да призовете и мотивирате дарителите да бъдат щедри.

Онлайн дарения

Онлайн даренията може да се правят чрез уебсайт, социални медии или на сайт за групово финансиране. Разбира се, ако изберете да работите чрез PavelAndreev.BG, със сигурност няма да съжалявате за решението си. Ние сме фондация, която вече е утвърдила името си и има редица успешни каузи, с които се гордее. Много дарители, които желаят да помагат, избират да го правят точно чрез нас.

Онлайн даряването е повече от лесно. Превърнало се е в основен метод за набиране на средства.

Дарения чрез социални медии (мрежи)

Социалните медии се превърнаха в процъфтяваща онлайн инструмент за набиране на средства поради големия брой хора в различни платформи – над 3,5 милиарда души в световен мащаб, за да бъдем точни.

Например Facebook позволява на хората да провеждат кампании за набиране на средства в новинарския си канал и за рождените си дни. Платформата също пусна бутон „Дарете сега“ за страниците на организацията . В Instagram можете да споделите URL адрес, който да отвежда вашите последователи директно към вашия сайт/уеб страница за набиране на средства — можете дори да напишете кратко описание на вашата организация с нестопанска цел, кауза или кампания за набиране на средства в биографията си, за да го сдвоите с URL адреса.

Разгледайте нашето ръководство за "Как да използваме умело социалните мрежи, за да проведем успешна благотворителна кампания"

Мобилни дарения

В наши дни хората рядко са без телефоните си – и благотворителните организации го знаят. В днешно време има много начини да дарите чрез мобилното си устройство.

Някои благотворителни организации имат приложения, чрез които дарителите могат да изпращат своята помощ. Най-популярният начин това да се случи е чрез изпращане на текстови съобщения.

Дарения на индивидуални събития

Събитията са популярен начин за набиране на пари. Примери за такива събития включват търгове, благотворителни вечери, разпродажби на занаяти и изяви на различни таланти.

Готови ли сте да стартирате кампания?

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...