Статии - Кои са основните форми на аутизъм и как да ги разпознавате?
26-ти март 2024

Кои са основните форми на аутизъм и как да ги разпознавате?

Трудности в социалните взаимоотношения, неефективна вербална или невербална комуникация и поведенчески проблеми – това са основните неща, за които се сещаме, когато чуем думата аутизъм. И като социални същества това е напълно нормално. Но родители на деца, страдащи от разстройство от аутистичния спектър могат да кажат, че несоциалните характеристики на аутизма са не по-малко важни и видими, като нетипичните реакции на сензорни стимули или забележителната способност за фокус върху малки детайли. Правени са много опити да се обяснят всички симптоми на аутизма, но нито една теория все още не е обяснила всички негови разнообразни прояви и характеристики.

1.И все пак ето най-често срещаните симптоми

Както аутистичните разстройства варират в различен спектър, това може да кажем и за симптомите. Въпреки това има няколко основни, по които може да разберете дали е време да се обърнете към специалист. Ето кои са ранните признаци, за които трябва да внимавате като родители:

  • Трудности при общуването

Един от най-често срещаните симптоми при деца с аутизъм е проблемът с общуването и взаимодействието с другите. Наблюдава се липса на зрителен контакт, изражение на лицето, липса на отговор при казване на името. Проблемите със социалните умения им пречат да инициират и поддържат разговори, да разбират невербални сигнали и да развиват взаимоотношения.

  • Забавена реч и език на тялото

Децата с аутизъм могат да проявят симптоми като забавяне на говора, липса на езикови умения или изобщо може да не говорят. Ефективното модулиране на тона на гласа може да бъде предизвикателство за някои от тях. Понякога имат проблеми с координацията или проявяват странни модели на движение, като тромавост или ходене на пръсти, както и неизразителен език на тялото.

  • Повтарящо се поведение

Децата с разстройство от аутистичния спектър често проявяват повтарящи се поведения като люлеене, пляскане с ръце или въртене, както и тясно фокусирани интереси. Освен това лесно стават тревожни, когато има промяна в рутината или средата, в която се намират. Някои от тях имат специфични хранителни предпочитания, като например да ядене само на определени храни или отказ на храни с определена текстура.

  • Сензорни проблеми

Децата, диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър, може да са прекалено чувствителни или недостатъчно чувствителни към определени стимули като звуци или светлини. Понякога не реагират на допир, но могат да бъдат безразлични към болка. В някои случаи имат съпътстващи разстройства като дефицит на вниманието/хиперактивност, обсесивно-компулсивно разстройство, тревожност или депресия или разстройство на поведението.

2.Кои са основните форми на аутизъм?

Въпреки че вече се използва общото наименование „разстройство от аутистичния спекър“, в миналото има няколко основни форми, които са обединявали различни проявления на симптомите на аутизъм. Някои от тях продължаваме да срещаме и днес като наименования, затова е добре да ги споменем.

  • Синдром на Аспергер

Когато чуем за разстройство от аутистичния спектър, най-често се сещаме за синдромът на Аспергер, въпреки че в началото той е бил разграничавано от аутизма, може би заради по-леката форма на проявя на някои от симптомите. Защото при синдрома на Аспергер не е задължително той да се прояви в ранна възраст, нито има забавяне на развитието и речта. При него се наблюдава много висока интелигентност и силна памет, но въпреки това липсват социални умения и се проявява неспособност за поддържане на контакт с връстници.

  • Синдром на Канер

Той е наречен на д-р Лео Канер, на който се дължат и първите доклади за аутизма през 1943 г. Затова се приема като остарял термин за това, което сега наричаме аутизъм. Той идентифицира така наречения „инфантилен аутизъм“ или разстройство, наблюдавано при бебета и деца, което включва нарушения на социализацията и повтарящо се поведение, наред с други симптоми.

  • Синдром на Rett

Той от своя страна е наречен на д-р Андреас Рет, който описва разстройство на неврологичното развитие, което засяга предимно момичетата. Децата със синдром на Rett често показват подобни симптоми на аутизма в ранна възраст, като загуба на комуникационни и социални умения. Въпреки това при него има много физически симптоми, които не се срещат при разстройствата от аутистичния спектър. При него се наблюдават мускулна слабост, нетипични модели на дишане, когнитивни увреждания, забавяне на растежа, неспособност за говорене и дори гърчове.

  • Дезинтегративно разстройство в детството

Преди прекласифицирането му като разстройство от аутистичния спектър, то се е смятало за рядка и по-тежка форма на аутизъм. Симптомите му са същите като при аутизма, с тази разлика, че се проявят по-късно и могат да се влошат внезапно. Признаците на дезинтегративно разстройство включват загуба на моторно-двигателни умения, липса на контрол на пикочния мехур или червата, невъзможност за самообслужване, липсва на социални умения и проява на експресивни езикови умения. Процентът на епилепсия е по-висок при деца с такова разстройство, отколкото при деца с аутизъм.

През последните години обаче се говори по-скоро за нива спрямо проявяването на симптомите и грижите, които са необходими за децата с аутизъм. Например ниво 1 се смята за най-леката форма на разстройства от аутистичния спектър. При него се наблюдава трудност при социалните взаимодействия, изразяването и провеждането на разговор, както и проблеми с преминаването от една дейност към друга или опитването на нови неща. При деца с аутизъм ниво 2 се изисква повече подкрепа и лечение, защото при него се проявяват по-значителни проблеми с комуникацията, по-големи трудности при промяна на фокуса или преминаване от една дейност към друга, очевидни проблеми с вербалните и невербалните умения. Най-тежката форма на аутизъм е ниво 3, като децата в тази категория имат най-големи социални и комуникационни предизвикателства, много рядко или никога не инициират социални контакти, имат ограничени езикови умения или изобщо липсва реч, показват ограничено или повтарящо се поведение, което значително пречи на нормалното функциониране.

Трите нива са ценни, защото помагат да се определи нивото на подкрепа, от което се нуждае детето. Но те не могат да осигурят пълна картина на силните страни и ограниченията, защото някои деца с аутизъм ниво 1 може да се нуждаят от повече подкрепа в училище, но от по-малко подкрепа в собствения си дом, докато други може да са добре в училище, но да имат нужда от подкрепа в социални ситуации. Поради тази причина много специалисти по психично здраве не намират тези нива за полезни и предпочитат да предоставят по-обща диагноза на разстройство от аутистичен характер. Така че може да видите колко разнопосочни могат да бъдат категоризациите по отношение на формите и проявите на аутизъм и колко голям наистина е техният спектър.В нашия блог можете да прочетете и още полезни статии свързани с аутизма:

3.Защо не трябва да се притеснявате да поискате помощ

Когато пораснат, някои деца с разстройство от аутистичния спектър стават по-комуникативни с другите, показват по-малко смущения в поведението, а тези с най-леки симптоми могат да водят нормален или почти нормален живот. С ранно и навременно лечение хората с леки до умерени симптоми могат да завършат висше образование. Хората с възможности под средното ниво също могат да вършат специализирана работа и да живеят напълно самостоятелно. Други обаче продължават да имат затруднения с езика или социалните умения, а тийнейджърските години могат да донесат още по-големи поведенчески и емоционални проблеми. Способностите и нуждите варират и могат да се развиват с времето. Хората с аутизъм често имат съпътстващи състояния, включително епилепсия, депресия, тревожност и хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, както и предизвикателно поведение като затруднено заспиване и самонараняване. Нивото на интелектуално функциониране също варира в широки граници и понякога може да е свързано с дълбоко увреждане.

И ако някои хора с аутизъм могат да живеят самостоятелно, то други имат тежки увреждания и се нуждаят от грижи и подкрепа през целия живот. Неслучайно от Световната здравна организация подчертават, че е много важно след като аутизмът бъде диагностициран, на децата, юношите и възрастните с аутизъм и на лицата, които се грижат за тях, да бъде предложена подходяща информация, услуги, препоръки и подкрепа спрямо техните индивидуални нужди и предпочитания. Защото тези на хората с аутизъм са сложни и изискват набор от интегрирани услуги, които включват специфични грижи и рехабилитация, за да може да имат добро качество на живот.

Поискай помощ и стартирай своя кампания още сега или подарй ръка и подкрепи някои в нужда.

Затова не трябва да се притеснявате да поискате помощ, ако не можете да се справите сами – и психически, и физически, и финансово. Искането на помощ не прави никого слаб. По-скоро показва смелост и сила за преодоляване на проблем. Показва, че можете да потърсите помощ, когато сте в затруднено положение и знаете как и къде да го направите.

Едно от предимствата на онлайн средата и новите технологии е лесният начин до достигане до другите. Социалните мрежи несъмнено дават много възможности, но в същото време постовете лесно могат да потънат сред милиони други. Много често един пост не е достатъчен, а е необходима по-голяма кампания, особено ако са ви необходими повече средства. Точно затова по-скоро се опитайте да създадете собствена фъндрейзинг кампания. Платформата за дарения PavelAndreev.BG ще ви помогне да достигнете до много повече хора. Разкажете своята история, покажете през какво преминавате, споделете снимки, видеа (може да добавяте и в последствие още информация и снимков материал) и бъдете искрени в желанията си. Хората винаги разпознават искреността. Ако не знаете откъде да започнете, ако имате технически затруднения или имате нужда от напътствия за точните стъпки по създаването на вашата лична кампания, екипът на PavelAndreev.BG ще се отзове, за да ви съдейства. Защото в свят, в който хората искат да решават проблеми си бързо, да се обграждаме с хора, които могат да ни помогнат в различни ситуации, е доста полезно.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...