Статии - Колко пари са необходими за изграждане на приют за бездомни животни и как да привлечем дарители
11-ти септември 2023

Колко пари са необходими за изграждане на приют за бездомни животни и как да привлечем дарители

Бездомните животни често се превръщат в голям проблем, особено в големите градове. Отговорност за разрешаването му обикновено поемат общините, но в тази не лека задача все по-често се включват и много инициативни и социално активни хора. Създаването на частни приюти за животни  е често срещана практика, за да може да се даде шанс на бездомните кучета и котки да получат подслон и необходимите грижи и внимание. Но колко пари са необходими за изграждането на приют за бездомни животни и как да привлечем дарители, които да ни помогнат финансово, в това начинание? За хората, които са решили да стартират такъв вид проект, основната грижа е създаването на необходимите условия за комфортен живот на животните, към което се добавят и още други допълнителни видове услуги, като полагане на медицински грижи и лечение.

Създаване на бизнес план

Първата стъпка за изграждането на приют за бездомни животни е създаването на бизнес план, съдържащ всички основни компоненти. Кои са те?

 • Определяне вида на услугите, които ще се предлагат в приюта;
 • Регистрация на организацията;
 • Избор на помещение;
 • Закупуване на необходимото оборудване;
 • Наемане на работници и медицински персонал;
 • Изчисляване на средствата, които ще бъдат необходими за реализация на проекта;
 • Организиране на дарителски кампании и изработването на сайт за дарения, където да привлечете дарители;
 • Маркетинг реклама в социалните мрежи и различни медии.

Определяне вида на услугите

Първата стъпка от плана за приют за животни, е определянето на вида услуги, които ще предлага организацията. В основата им е необходимостта от осигуряване на подслон и грижи за животните, които се изразяват в:

 • Настаняване на бездомните животни в приюта;
 • Преглед от ветеринарен лекар;
 • Лечение;
 • Хранене;
 • Поддържане на чистота и хигиена в помещенията;
 • Търсене на нови собственици и т.н.

Освен стандартните услуги, в  плана могат да се включат и допълнителни дейности, които да генерират допълнителни доходи за приюта. Това могат да бъдат:

 • Обособяването на хотел за домашни любимци;
 • Ветеринарна клиника за прием и лечение на животните;
 • Зоомагазин;
 • Ветеринарна аптека;
 • Фризьорски салон за животни и други.

Регистрация

При създаването на приют за животни се изисква регистрация, която може да се направи по няколко начина:

 • Регистриране на обществена организация, която ще се издържа с помощта на бюджетни средства и благотворителност и ще получава данъчни облекчения от местните власти. Генерираните приходи ще могат да се използват само за нуждите на приюта;
 • Търговска организация обикновено се регистрира, под формата на дружество с ограничена отговорност, тъй като учредителите на проекта са няколко души. В този случай средствата се привличат от организации на трети страни.

Оборудване

За отглеждане на кучета се поставят заграждения и кабини, в които животните да стоят и лежат свободно. Котките обикновено се поставят в отделни клетки или къщи. Територията на приюта трябва да бъде планирана по такъв начин, че да се осигури отделно място, където да бъдат изолирани болните от здравите животни. Ветеринарното отделение трябва да е оборудвано с кушетки, маси, шкафове и стелажи и с необходимия набор от медицинско оборудване. Приютът трябва да има и надеждна ограда, която да не позволява на животните да избягат навън.

Храна и лекарства

В плана за изграждане на приют за бездомни животни, трябва да се осигурят и средства за закупуването на храна и лекарства. На обитателите на този тип организация, трябва да бъде подсигурена суха или консервирана храна, чрез която те да си набавят необходимите витамини, минерали и микроелементи. Бездомните кучета и котки често попадат в приюта отслабени и болни, което налага да бъдат ваксинирани и лекувани. В списъка с необходимите лекарства влизат:

 • Ваксини за общи заболявания;
 • Средства против бълхи и кърлежи;
 • Различни видове антибиотици;
 • Антихелминтни лекарства;
 • Противовъзпалителни средства;
 • Анестетици;
 • Антисептици и други.

В едно с това, лечебницата на приюта за животни трябва да разполага и с необходимия персонал, който да изпълнява различните задачи в заведението, както и помощни принадлежности, като спринцовки, капкомери, превръзки и т.н.

Как да привлечем дарители

За да осъществите своя план, по изграждане на приют за животни, ще се нуждаете от не малко средства, за да можете да подсигурите всичко необходимо за добрата и правилна грижа за тях. Набирането на необходимата сума може да се осъществи с организирането на благотворителни кампании, средствата от които да отиват за закупуването на терен, необходимото оборудване за приюта и всичко останало.

Друг начин за набиране на средства е чрез социалните мрежи, където може да се публикуват новини за организирането на различни дарителски кампании. На тези места трябва да поставите реклами с информация за приюта. Хората активно реагират на съобщения в социалните мрежи и съобщения в специализирани форуми. Създайте собствен сайт за дарения, в който можете да публикувате снимки и да опишете своя план за изграждане на приюта за животни. Друга възможност е да се обърнете към фондации, които се занимават с благотворителни каузи, с които можете да си сътрудничите за осъществяването на своя проект.

Разгледайте тази статия 100 % прозрачност на даренията в платформата PavelAndreev.BG, за да научите повече за нас.

Дарителска кампания, през сайта на фондация Павел Андреев

Ние от фондация Павел Андреев работим активно и помагаме на различни хора и организации, за подпомагане на техните усилия, в грижите за бездомните животни. От нас можете да получите много идеи за благотворителност, с които да осъществите своя проект, по изграждане на приют, в който те да получат подслон и да намерят нови собственици. На нашият сайт PavelAndreev.BG, може да пуснете вашата обява и да организирате дарителска кампания. Така ще ви помогнем да съберете необходимите средства, с които да реализирате проекта по изграждането на приют за животни. Ако сте любител на животните, като нас, вероятно искате да ги спасите всички. Разбира се, това е невъзможно за един човек. И така, откъде да започнете?

Разгледайте нашите активни кампании в категория Животни

Организирането на онлайн дарителски кампании, чрез сайта на фондация Павел Андреев е един от най-добрите начини да съберете колкото се може повече хора, които да се включат и чрез благотворителност да помогнат на повече животни. Има много хора, които с удоволствие биха се отзовали, включително и самия Павел Андреев. Споделете с нас своите намерения и опишете своите идеи за изграждане за приют за животни. С публикуването на обява на сайта PavelAndreev.BG, със сигурност ще намери своите поддръжници, които също като вас са твърдо убедени, че животните заслужават добро отношение и щастлив живот. За да се случи всичко това е важно да не оставаме безучастни. Ние ви подкрепяме! Сред поддръжниците на нашия сайт за дарения ще откриете такива, които ще ви подкрепят и ще ви помогнат.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания