Статии - Комуникация при наводнения: Как да поддържаме връзка с близките си

Комуникация при наводнения: Как да поддържаме връзка с близките си

От земетресения и урагани до внезапно наводнение, бедствията може да връхлетят неочаквано и по всяко време. Едно от първите неща, за които си мислят хората в подобни ситуации е какво е състоянието на техните близки и как могат да се свържат с тях. 

Общуването със семейството по време на и след бедствие може да бъде трудно, поради прекъсване на комуникациите и липса на осведоменост. Ето защо е изключително важно да знаете какви са плановете за спешна комуникация при наводнения: Как да поддържате връзка с близките си

Организирайте лесно благотворителна кампания на PavelAndreev.BG. 

План за комуникация при наводнение

Не е изненадващо, че много хора пренебрегват значението на плана за спешна комуникация, когато се подготвят за бедствие. До такава степен сме свикнали с удобствата на модерните технологии, че сме приели за дадено това, че можем да се свързваме  със своите близки по мобилните телефони по всяко време от почти всяка точка на планетата. За съжаление обаче, при тежко природно бедствие  е възможно комуникационната инфраструктура да бъдат "извън строя" и тогава регулаторните органи стартират авариен план за комуникация. Не бива да изпадате в паника, ако не успеете да се свържете със своите близки на мига. Изчакайте да мине известно време и пробвайте пак, когато телефонните линии ще бъдат възстановени. Не правете необмислени действия и избягвайте да ходите "на терен" при сериозни наводнения, защото може да изложите собствения си живот на риск!

Не е лоша идея да имате собствен план за връзка с близките си при бедствено положение - било то наводнение, земетресение или друго.

Как да направите план за комуникация при наводнение

За да изготвите успешен план за комуникация със своите близки, при наводнение, трябва да следвате няколко основни стъпки, за да сте сигурни, че можете да ги намерите, ако се разделите по време на наводнение. Какво трябва да направите?

Отпечатайте хартиено копие на контактите от телефона

Малко са хората, които могат да запомнят телефонните номера на близките си. Това означава, че ако нещо се случи с телефона им, те няма как да се свържат с тях. Ето защо, първото и основното във вашия план за спешна комуникация, трябва да включва резервен списък с контакти.

Какви контакти да включите в списъка

Ето и списък с най-важните контакти, които трябва да включва този списък:

 • Телефоните на всеки член от семейството;
 • Информация за контакт за работа, училище, грижи за деца;
 • Адрес на местата за срещи;
 • Телефони и адреси на местни болници и полицейски управления;
 • Информация за местни спешни приюти;
 • Контакти на медицински доставчици и други важни услуги;
 • Списък на каналите, които ще излъчват информация за спешни случаи.

Къде да съхранявате хартиеното копие

Хартиеното копие с контакти, трябва да бъде разпечатано и ламинирано, за да бъде предпазено от водата. Направете достатъчно копия за всеки член от семейството си и дайте на всички по едно, което да носи в своя портфейл или чанта. Добре е такова копие да имате и в работата, в училище или в колата.

Начини на комуникация

Различни са начините, по които можете да държите връзка с близките си, при наводнение. Колкото повече варианти имате, толкова по-вероятно е да успеете да се свържете бързо.

Мобилни телефони

Най-лесният начин да се свържете с близките си, при наводнение несъмнено е чрез мобилния телефон. След бедствия обаче, клетъчните телефонни линии често се наводняват, линиите са вързани, но обажданията не могат да преминат. При това положение не могат да преминат и спешните повиквания, защото всеки се опитва да провери близките си. Ако трябва да им се обадите, то нека разговорът е кратък, за да не прекъснете линиите.

Текстово съобщение

Текстовите съобщения не използват толкова честотна лента на мрежата, колкото обажданията, така че е по-вероятно да преминат, дори когато мрежата е претоварена. За по-голямо удобство, създайте група на телефона си, за да можете да изпратите съобщение до всички във вашите контакти за спешни случаи наведнъж.

Стационарни телефони

Стационарните линии използват медни проводници, заровени под земята, което означава, че е по-малко вероятно да бъдат повредени по време на наводнение. Освен това, те не изискват електричество, за да работят.

Съобщения в социалните медии

Социалните медии и имейлите са чудесни начини за изпращане на групови съобщения до приятели и семейство по време на наводнение. Просто изпратете едно съобщение до всички, за да ги уведомите, че сте добре, вместо да се обаждате на всеки поотделно.

Двупосочни радиостанции

Още един начин да се свържете с близките си при наводнение е, чрез използването на двупосочни радиостанции. Те имат своите недостатъци, като ограничен обхват, но често са най-надеждният метод за комуникация при подобни бедствия.  

Задайте точки за среща

Следващата част от вашия план за връзка с близките при наводнение са местата за срещи. Това са местата, където ще отидете, ако сте в опасност или за да се съберете заедно. В зависимост от степента на наводнението ще ви трябват няколко точки за среща:

 • Основно място за среща, което вероятно ще бъде вашият дом;
 • Място за срещи в квартала – мястото, където ще отидете, ако домът ви не е безопасен;
 • Сборен пункт в града – ако не сте вкъщи, когато връхлети наводнението и не можете да се приберете, това е мястото, където ще отидете. Това трябва да е безопасно място, за предпочитане с подслон;
 • Сборен пункт извън града – мястото, където ще отидете, ако целият регион е станал опасен и трябва да се евакуирате без семейството си. Може да е домът на роднина в близкия град и т.н.

Как да поддържаме връзка с близките си при наводнение, чрез Фондация Павел Андреев

Ние от Фондация Павел Андреев, вярваме, че доброто и човечността са едни от най-важните качества. Желанието за помощ винаги са съпътствали всеки член на нашия екип, готов да помогне, чрез благотворителност или участвайки в различни дарителски кампании. Чрез нашата платформа PavelAndreev.BG, целим да дадем своя принос, в помощ на общото благо. Освен организиране и участието в благотворителни кампании, ние и частност самия Павел Андреев, помагаме на много хора, да се свържат с близките си, по време на наводнение или друго природно бедствие. За нас е изключително важно да участваме активно в решаването на тези проблеми и да бъдем в помощ на всеки нуждаещ се.

Сподели