Статии - Лечение на множествена склероза в Русия – защо и как!
14-ти юли 2023

Лечение на множествена склероза в Русия – защо и как!

Още през 2020 година на пазара се появи лекарството "Ксемус", създадено от руски учени. Прилага се върху пациенти, болни от множествена склероза. Става дума за открита ефективна поддържаща терапия, която позволява на болните от множествена склероза да останат социално активни. Именно това лекарство накара много пора, засегнати от болестта, да се отправят за лечение на множествена склероза в Русия. В случаите, в които пациентите и техните семейства не могат да финансират лечението, често се прибягва до създаване на благотворителна кампания.

Успешно лечение на множествена склероза в Русия

Терапията, която се провежда в Русия, е по-специфична. Една от главните й особености се изразява в това, че пептидни фрагменти от белтъка на миелина се свързват в липосоми. Проведени са клинични изпитания, които сочат, че методът наистина работи. Лекарството само по себе си съдържа фрагменти на миелина, а те от своя страна "научават" имунната система да не атакува собствените си нервни клетки. Цената на лекарството Ксемус е значително по-ниска в сравнение с други лекарства, които се предлагат на пазара. В Русия е възприета и практиката лекарството да се предоставя безплатно на болните от множествена склероза.

Защо хората избират лечение на множествена склероза в Русия?

Статистика на СЗО сочи, че в днешни дни над 2,3 милиона души са потърпевши от това заболяване. Засега обаче не са открити ефективни начини за лечение.

В Северна Америка също се предлага експериментално лечение на множествена склероза, което е известно като HSCT. Лечението в Русия обаче е значително по-достъпно и по-евтино. Хора с множествена склероза от цял свят избират да пътуват до Русия за експериментално лечение. То представлява потенциално лекарство за болестта.

Разгледайте и някои от успешните ни дарителски кампании за борба с множествената склероза:

HSCT терапия за множествена склероза

Трансплантацията на хематопоетични стволови клетки е позната като HSCT терапия. За нея в много случаи е доказано, че прекратява прогресията на заболяването с едно лечение.

Все пак обаче в Северна Америка тази процедура продължава да се счита за експериментална. Това е причината да не е широко достъпна. Цената й също е много висока. В Русия обаче също се провежда, при това – на много по-достъпна цена. Все пак, когато става въпрос за лечение в чужбина, парите често се оказват повече от възможностите на болните. Тогава е добре да се възползват от възможността за създаване на дарителска кампания на PavelAndreev.BG.

По мнение на Брус Бебо, който е изпълнителен вицепрезидент по научните изследвания в Националното общество за множествена склероза, лечението с HSCT е обнадеждаващо. Все пак обаче предупреждава, че за момента няма достатъчно проведени клинични проучвания, за да е напълно ясно какви са реалните рискове и ползи.

Какво е множествената склероза?

Множествената склероза представлява демиелинизиращо автоимунно заболяване. При него имунната система на тялото започва да атакува миелина, представляващ защитна изолация на нервната система. Атаките причиняват т.нар. склероза, а тя води до редица неврологични симптоми от треперене и загуба на зрение, до трудности при говоренето. Диагностицира се най-често при лица на възраст между 20 и 40 години. Тежестта на заболяването и трудностите, които може да предизвика в ежедневието на засегнатите, кара все повече хора да прибегнат към лечение в чужбина. Най-често избираната дестинация е лечение в Русия.

Другото алтернативно лечение на множествена склероза е HSCT и се предлага в Северна Америка, но и в Русия, при това – на доста по-достъпна цена. Представлява сложна процедура, изискваща трансплантация на костен мозък. Манипулацията наподобява тази, която онколозите използват за някои от видовете рак на кръвта.

Лечението представлява опит за „рестартиране“ на имунната система. Целта е да бъдат спрени атаките към мозъка и гръбначния мозък. В много случаи след тази манипулация обновената имунна система научава, че централната нервна система не е опасна и спира да я атакува.

След провеждането на първите интервенции на пациента се дава силна доза лекарство, като най-често това се случва в болнична обстановка. В това време имунните клетки са сериозно отслабени.

Процесът може да се окаже тежък и дълъг, но пък шансовете за подобрение на състоянието и спиране на развитието на болестта са наистина добри за пациентите, които се възползват от възможността за лечение в Русия.

Във времето, в което имунната система на пациентите е потисната, те трябва да приемат антибиотици за борба с потенциалните инфекции. Също така времето, необходимо на имунната система да се възстанови, трябва да бъде прекаран в болнична обстановка.

Да помогнем на Весела да спре болестта

В платформата Павел Андреев тече активна дарителска кампания в полза на Весела, която е болна от множествена склероза. Тя споделя, че болестта вече е нанесла сериозни поражения върху двигателните й функции. Затруднява се да ходи дори и с помощта на канадка. Весела има две деца на 5 и 12 години – те са основният й стимул за борба. Искам да оздравее, за да има възможността да ги отгледа, да бъде тяхна опора и подкрепа.

Посетете страницата с каузи на PavelAndreev.BG, за да видите повече примери за това как определени суми за дарения могат да помогнат.

Болестта й обаче прогресира с всеки изминал ден, а ежедневието й става все по-трудно. Опитала е вече различни лечения, както и поддържащи терапии, но въпреки всички тях състоянието й продължава да се влошава. След като е научила за възможността за лечение в Русия чрез HSCT се е свързала с институцията, където се извършва лечението - институт Максимов, болница Пирогов, Москва. От там й дават голям процент надежда да успеят да спрат болестта. Вече в продължение на години Весела се бори с множествената склероза.

След като кандидатствала за лечението в Москва получила одобрение и има определена дата за постъпване в болницата през месец август. Сумата, необходима за лечение е 50 000 евро, но е непосилна за семейството й.

Затова Весела се обръща към всички с молба за помощ, отправена през нашия сайт за дарения. Тя има нужда от средства, за да оздравее, за да отгледа децата си и да бъде опора и подкрепа за тях. Мечтае да бъде здрава майка, от която всяко дете има нужда!

Набиране на средства за лечение на множествена склероза в Русия чрез дарителска кампания през платформата Павел Андреев

Фондация Павел Андреев дава възможност на всеки човек, изпаднал в нужда, да организира благотворителна кампания в своя полза. Също така може каузата да бъде публикувана от друг човек. Ако и вие се нуждаете от средства за лечение на множествена склероза в Русия, но сумата е твърде голяма за вас, подарете си шанс за оздравяване, като стартирате набиране на средства на Pavel Andreev.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...