Статии - Лечение в чужбина – как, кога и защо! Всичко, което трябва да знаете
13-ти юли 2023

Лечение в чужбина – как, кога и защо! Всичко, което трябва да знаете

Налице са доста и различни причини, които карат пациентите да потърсят възможност за лечение в чужбина. В част от случаите изборът им е продиктуван от нуждата да бъде приложено определено лечение, което обаче не може да бъде проведено никъде в България. Има държави, които разполагат с далеч по-добре оборудвани болници и специализирани медицински екипи. Те имат възможност успешно да извършват сложни операции, в някои случаи - и животоспасяващи, които лекуват или стопират развитието на редки или остри заболявания.

Има и случаи, в които пътуването в друга страна с цел лечение е изборът на пациентите, защото се оказва, че могат да получат същите услуги на по-ниски цени. В случай, че се налага да ви бъде направена операция в чужбина е препоръчително да се консултирате с най-малко двама различни специалисти. Трябва да се запознаете предварително с цялата възможна информация за предстоящото лечение, а ако нужната сума се окаже непосилна за вас – да стартирате благотворителна кампания за набиране на средства.

Ако се нуждаете от лечение в чужбина или ваш близък е изпаднал в такова положение, ние от фондация Павел Андреев ви предоставяме насоки, с които се надяваме да ви бъдем полезни:

Комисия за лечение в чужбина

Задачата на Комисията за лечение в чужбина е натоварена със задачата да „предоставя на български граждани медицински услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, които са свързани със заплащане на лечение на заболявания в чужбина“.

Има възможност българското Министерство на здравеопазването да заплати за лечение на заболявания на български граждани в чужбина. Това става в случаите, когато в страната няма достатъчно ефикасни средства, методи, апаратура или специалисти, за да бъде осъществено лечението на конкретно заболяване при кандидатстващото за лечение лице. Комисията за лечение в чужбина преценява налице ли са споменатите условия, като прецизно разглежда всеки отделен случай. В случай, че Комисията одобри, здравното министерство заплаща осъществяването на лечение на български граждани в чужбина.

Планирано лечение в страна от Европейския съюз

Ако е планирано лечение, което ще се извърши в страна от ЕС, ви съветваме да потърсите подробна информация относно възможностите за покриване на разходите през застраховател или съответната служба. По закон българските граждани имат право на лечение в друга страна от ЕС при условия и разходи, същите като за нейни граждани.

Част от страните обаче ограничават достъпа до част от видовете си здравни услуги. Проверете предварително има ли ограничения, които да са в сила, като се свържете с националния орган за контакти в страната, в която предстои да пристъпите към лечение. Много е вероятно поне част от разходите ви да бъдат покрити.

За да си гарантирате правата на социална сигурност, винаги трябва да сте уверени, че използвате точния формуляр.

Процедури за лечение в чужбина

Ако търсите лечебно заведение, болница или друга институция за здравно обслужване, която предоставя лечението, от което се нуждаете в друга страна от ЕС, е необходимо:

  • обърнете се към вашата национална здравноосигурителна каса;
  • свържете се с националния орган за контакт. Може да осъществите връзка и с органа за контакт на страната, където планирате да се лекувате;
  • потърсете и самостоятелно доставчици на здравно обслужване.

Преди заминаване за лечение в чужбина

Има важни неща, които трябва да направите, за да протече вашето пребиваване за лечение в чужбина безпроблемно. Обърнете се към националния си орган за контакт или НЗОК, ако съответните процедури изискват предварително разрешение. Проверете дали и в каква степен разходите ви ще бъдат покрити. Ако сумата, която ще трябва да заплатите самостоятелно е голяма, може да създадете дарителска кампания на PavelAndreev.BG.

Бъдете готови за факта, че здравните системи в други страни от ЕС функционират по различен начин от здравната система в нашата страна.

Ако се нуждаете от повече информация за правата си във всяка отделна държава, може да проверите ръководствата за националните системи за социална сигурност на Европейската комисия.

Особености при лечение в държава от Европейския съюз

Лечението в чужбина в някои случаи изисква задълбочена документална работа. Това е така, ако искате да се възползвате от възможностите за отпускане на средства за лечение. За тази цел първо трябва да проверите дали националната здравна система или осигуровката ви покриват планираното лечение. Следва да решете как възнамерявате да бъдат покрити разходите. Разбира се, ако няма кой да финансира лечението, не бива да се отчайвате, защото винаги може да създадете благотворителна кауза в нашия сайт за дарения.

Отпускането на средства за лечение може да бъде извършено в съгласие с условията и ставките за възстановяване в страната, където ще се проведе лечението. В случай, че изберете този вариант, можете да използвате обществени медицински услуги. За целта ще трябва да поискате от вашата национална здравноосигурителна каса предварително разрешение, познато като формуляр S2, за да заминете на лечение в чужбина.

В случай, че националното законодателство гласи, че имате право на вида лечение, за което кандидатствате, но няма как то да ви бъде предоставено в разумен от медицинска гледна точка срок, също трябва да получите разрешение за лечение в чужбина. Ако обаче нямате автоматично право на лечението, от НЗОК може да ви откажат издаването на такова.

Ако успеете да се сдобиете с формуляр S2, тогава разходите за лечението ви ще бъдат възстановени в съответствие с правилата в страната, в която е проведено вашето лечение в чужбина. Обикновено с това се занимават съответните институции в родната страна и в тази, в която сте лекувани. Предварително плащане не се налага.

Ако все пак решите предварително да платите за лечението, може да поискате разходите да ви бъдат възстановени. Процедурата се случва съгласно ставките за възстановяване, които се прилагат за същото лечение в страната, в която сте осигурени.

За процесите по финансиране е без значение дали болницата или клиниката, в която ще се лекувате, е частна или обществена.

Разгледайте тази статия 100 % прозрачност на даренията за благотворителни кампании в платформата PavelAndreev.BG, за да научите повече за нас. 

Посетете страницата с каузи на PavelAndreev.BG, за да видите повече примери за това как определени суми за дарения могат да помогнат.

Създаване на кампания за лечение в чужбина през фондация Павел Андреев

Ако за здравословното ви състояние е важно да преминете към лечение в чужбина, но то не може да бъде финансирано от държавата, нито пък вие сами сте в състояние да поемете разходите, създайте кампания за набиране на средства на сайта PavelAndreev.BG Много хора са готови да окажат помощ на други, които са в нужда. Не се колебайте, фондация Павел Андреев ще подкрепи каузата ви.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...