Статии - Набиране на средства за лечение на зависимости.

Набиране на средства за лечение на зависимости.

Възможности за лечение на зависимости в България

В днешни дни пристрастяването към различни субстанции се разглежда по-често като болест, на която може да се помогне с правилното лечение. Ако се борите с някаква зависимост, не се страхувайте да помолите за помощ!

Програмите за лечение на злоупотреба с наркотични вещества варират от стационарни програми за постоянно пребиваване, някои от които продължават седмици или дори месеци, до амбулаторни програми. Независимо от формата, мнозина използват комбинация от терапевтични методи, фармацевтични продукти и допълнителна медицина. Някои често срещани вариации на програмата включват амбулаторни и стационарни услуги, индивидуално и групово лечение, краткосрочни и дългосрочни грижи и др. Появяват се и нови лечения на пристрастяване, като някои от най-новите включват аминокиселинна терапия, генна терапия и други форми на индивидуализирана медицина.

За да разберете кои възможности за лечение са подходящи за вас или за ваш близък, говорете с Вашия лекар или терапевт.

Някои програми за борба с пристрастяванията продават лечение, което е неефективно или дори опасно. За да намерите правилната програма за лечение се подгответе внимателно, като се уверите, че избраните от вас опции и места за лечение са реномирани, с добри отзиви и препоръки, и не са повече реклама, от колкото лечение.

Цената на лечението на зависимости (детоксикация) към различни субстанции 

За съжаление, когато някой е готов да лекува зависимостта си, той често е изчерпил финансовите си ресурси до такава степен, че вече не може да си позволи лечението, от което се нуждае. Цената на терапията може да варира в широки граници.

Ето някои разценки на разходите за специфични видове лечение на зависимости:

Цена на амбулаторно лечение (детоксикация) на зависимости 

Извънболничното лечение обикновено струва между 2000 и 3000 лева. Стационарните програми за рехабилитация често включват лечение в цената на програмата. Цената на програмата за лечение зависи и от това коя зависимост се лекува.

Цена за амбулаторна рехабилитация 

За леки до умерени пристрастявания програмите за извънболнична рехабилитация са по-достъпни от стационарните. Ще откриете, че много амбулаторни рехабилитационни програми с продължителност 90 дни струват около 5000 лева, въпреки че някои може да струват и 20000 лева. Крайната цена варира в зависимост отчасти от това колко често (и колко дълго) пациентът посещава центъра за лечение.

Цена за стационарно лечение (рехабилитация) 

По-скъпата рехабилитация в болница обикновено струва около 6000 лева за 30-дневна програма, като някои програми се таксуват до 20 000 лева. Ако пациентът се нуждае от 60 до 90 дни, крайната цена на лечението може да бъде от 12 000 до 60 000 лева.

Разходи след лечението (рехабилитацията)  на зависимости

Ако лечението включва допълващи се форми на медицина (често при пристрастяване към алкохол и опиати), разходите за необходимите лекарства могат драстично да увеличат общите разходи за лечение. Например, една година лечение с метадон може да струва около 5000 лева. А след първоначалното лечение текущите посещения при психиатър, терапевт или социален работник могат да бъдат много повече.

Здравна застраховка - застрахователно покритие за лечение на зависимости 

Имайте предвид, че лечението често се покрива от медицинската застраховка, но повечето застрахователи ограничават покритието до конкретни видове. Консултирайте се с отдел обслужване на клиенти на вашия застраховател или по телефона за помощ, за да научите какво всъщност покрива застраховката, която плащате. Дори със застраховка лечението може да струва скъпо. А тези без застраховка са принудени да плащат от джоба си. Разбира се, има сайтове, които помагат за набиране на средства за лечение на зависимости.

Набиране на пари за лечение на зависимости с краудфъндинг 

Цената на лечението на пристрастяване може да бъде сериозна бариера - и още една причина, поради която толкова много хора да се обръщат към краудфъндинга като метод за набиране на  пари за лечение на зависимости. Процесът е по-лесен, отколкото си мислите. Създаване на кампания за набиране на средства не само дава възможност за бързо набиране на средства, но също така ви помага да изградите мрежа за личностна подкрепа, която би ви помогнала при възстановяването.

Краудфъндингът може да бъде спасително средство за хората, които се борят да платят за медицинските грижи. Свързвайки се с мен, бихме могли да организираме кауза за набиране на средства за вас или ваш близък с подобен проблем. И за да ви помогна да започнете, ви предлагам редица безплатни съвети и идеи за набиране на средства, които да ви помогнат да извлечете максимума. Всичко започва като разкажете вашата история!

Бъдете смели и поискайте помощ за борба със зависимостта 

Нужна е смелост, за да помолите за помощ или да приемете помощ на някого, когото обичате. Всеки ден хората използват платформата PavelAndreev.BG, за да събират пари за медицински разходи - включително лечение на зависимости. Ако някой, когото познавате, се нуждае от помощ или вие сте този човек, направете първата стъпка днес и се свържете с мен.

Сподели