Статии - Най-страхотните идеи за дарения за деца и младежи от уязвимите групи
16-ти октомври 2023

Най-страхотните идеи за дарения за деца и младежи от уязвимите групи

Децата и младежите от уязвимите групи включват различни категории лица, които се нуждаят от особена подкрепа и защита, заради положението или специфичните си нужди.

В тази статия с фондация Павел Андреев ще ви запознаем повече с това, кои подрастващи се отнасят към тези групи и как можем да сме им от полза. Ще научите за всичко около кампания за набиране на средства за деца и младежи, както и още много полезни неща. Продължете да четете:

Съдържание:

 1. Кои са децата и младежите от уязвимите групи;
 2. 9 идеи за дарения за деца и младежи от уязвимите групи;
 3. Какви трудности мога да срещна при планиране на кампания за набиране на средства за деца и младежи от уязвимите групи;
 4. Как да започна краудфъндинг кампания?;
 5. Как да планираме организирането на кампания за набиране на средства за деца и младежи?

1.Кои са децата и младежите от уязвимите групи

Знаете ли, кои са уязвимите групи? Запознати ли сте, че към тях се отнасят не само възрастни хора, но и много деца и младежи? Нека ги споменем по ред:

Деца и младежи с увреждания:

Тук се отнасят тези с физически, умствени или сензорни увреждания, които имат специални нужди и изискват допълнителна подкрепа и услуги.

Деца и младежи без родители или лишени от родителска грижа:

Това са лица, които са останали без родители поради различни обстоятелства. Последните може да са от типа на: смърт, злополука или оттегляне на родителските права. Те се нуждаят от подкрепа и грижи от страна на обществото.

Деца и младежи от социално слаби семейства:

Това са лицата, които живеят в крайна бедност или са с ограничени финанси. Това може да се дължи на различни фактори като безработица, ниски доходи или липса на достъп до образование и здравни грижи.

Деца и тийнейджъри, живеещи в институции:

Тук се отнасят лица, които са отделени от своите родители или семейства и са настанени в домове за сираци, домове за деца със специални нужди или други институции за хора в неравностойно положение.

Деца и младежи бежанци и мигранти:

Това са лицата, които са напуснали своите родни страни поради война, конфликт, бедност или преследване и са пристигнали в друга държава в търсене на убежище или условия за по-добър живот.

Деца и младежи, жертви на насилие или малтретиране:

Това включва лицата, които са били изложени на физическо, сексуално или психологическо насилие, психически тормоз или експлоатация.

Списъкът, който посочихме помества само някои от примерите за подрастващите от уязвимите групи. Всяка държава и общност може да има свои специфични групи, които се нуждаят от особена подкрепа и внимание.

2. 9 идеи за дарения за деца и младежи от уязвимите групи

Навярно сте чували за групово финансиране? Може да сте участвали в такова или самите вие да сте били инициатор? Ако не е така и тази тема ви е далечна и непозната, предлагаме ви да разберете малко повече за кампаниите по набиране на средства.

Благотворителна кампания може да бъде планирана от всеки, чрез платформата PavelAndreev.BG. Тя отваря много врати, както за начинаещи, така и за хората с опит.

Независимо към коя група се отнасяте – опитните или новобранците, то със сигурност ще си задавате някои въпроси. Един от тях може да е: Какви идеи за дарения за деца и младежи от уязвимите групи има?

Ето няколко страхотни идеи за дарения:

 • Набиране на средства за учебни материали:

Може да планирате благотворителна кампания за набиране на средства за закупуване на учебници, тетрадки, раници или други необходими материали, които ще помогнат на сираците да имат по-добри условия в учебния процес. Пример за такава кампания е Пълна кошница със знания .

 • Краудфъндинг кампания за играчки и книги:

Организирйте crowdfunding кампания, средствата, от която да бъдат използвани за покупката на играчки и книги, които ще допринесат на тези деца да се забавляват и да развиват въображението си.

 • Групово финансиране за спортни артикули:

Ако е възможно, планирайте групово финансиране за снабдяване със спортни екипировки или оборудване. Това ще позволи на децата и младежите от уязвими групи да се занимават с физическа активност. Пример за такава кампания е Щастливи за ръка

 • Организиране на благотворителна кампания за набиране на средства за покупката на музикални инструменти:

Планирайте благотворителна кампания за набиране на средства за покупка на музикални инструменти като китара, пиано или барабани. Това ще позволят на тези деца и младежи да развият своите таланти и умения.

 • Фъндрейзинг кампания за компютри и технологии:

Може да планирате още фъндрейзинг кампания за осигуряване на средства за оборудване с компютри, таблети или други технологии. Това ще даде възможност на подрастващите да се обучават и да се развиват в сферата на информационните технологии.

 • Благотворителност за осигуряване на храна:

Може да помислите за организиране на благотворителна кампания за набиране на средства за осигуряване на хранителни продукти или ваучери за храна. Такива ще помогнат на децата и младежите от уязвими групи да получат пълноценни храни. Не се колебайте, да проучите условията и начина да стартирате сами своя фъндрейзинг кампания в подкрепа на подобна кауза.

 • Кампания за набиране на средства за дрехи:

Може да организирате кампания за набиране на средства закупуване на дрехи, обувки и аксесоари, с които тези малолетни или непълнолетни да могат да се облекат подходящо и да се чувстват добре.

 • Дарителска кампания за образованието:

Финансова помощ може да се планира и под формата на кампания за набиране на средства за образование на деца и младежи от уязвими групи. Такава може да е насочена към тези, които се нуждаят от подкрепа за продължаване на учебния си път. Например планиране на кампания за набиране на средства за средното образование.

 • Фъндрейзинг кампания в подкрепа за социални проекти:

Кампания за групово финансиране може да планирате и в подкрепа на организации и проекти, които работят за подобряване на условията на живот за деца и младежи от уязвими групи.

Важно: Тук добре е да се има предвид, че всяка благотворителност трябва да бъде в съответствие с нуждите и предпочитанията на конкретната група, към която е насочена. Преди да планирате кампания за дарения по конкретна нужда, препоръчваме ви да се свържете с местни организации или училища, за да се информирате за нуждите на лицата от уязвимите групи.

3.Какви трудности мога да срещна при планиране на кампания за набиране на средства за деца и младежи от уязвимите групи

Когато за първи път решите да стартирате групово финансиране за деца и младежи от уязвимите групи, може да се почувствате неудобно. Това е съвсем нормално усещане. Много хора изпитват подобни чувства, когато търсят финансова помощ от другите. Истината, обаче е, че, нямате основание да се чувствате виновни. Стартирайки fundrising кампания, трябва добре да знаете, че това е съвременен метод за набиране на средства в помощ и подкрепа за постигане на благотворителни каузи. Това е доказано работещ начин да се свържете с общността и да получите нужната подкрепа. Не трябва да изпитвате вина, а дори обратното. Трябва да сте благодарни на хората, които подкрепят вашата дарителска кампания.

4.Как да започна краудфъндинг кампания?

Набирането на средства за деца и младежи е благородна кауза, която ще подтикне много дарители да се присъединят към вашето добро дело.

По всяко време може да използвате своя лаптоп, таблет, телефон или компютър и така да добавяте новини и информация за вашата благотворителна кампания. Тя ще е на една ръка разстояние.

Сайтът за дарения PavelAndreev.BG. предоставя лесна и удобна за управление форма. Има няколко начина за разплащане.

Съветваме ви, ако за първи път стартирате дарителска кампания да разгледате текущите кампании за групово финансиране на страниците на сайта за дарения. По този начин ще придобиете по-добра представа, на кое да наблегнете и как да оформите вашата кампания. От Павел Андреев фондация може да очаквате пълно съдействие, в случай, че срещате затруднения.

5.Как да планираме организирането на кампания за набиране на средства за деца и младежи?

Ако трябва да систематизираме всичко в един списък отнасящ се за кампания по набиране на средства за деца и младежи от уязвимите групи, то той може да включва следните точки:

 • Решете, за кого е кампанията – в случая става дума за деца и младежи, но предвидете дали на конкретно лице ще помагате; дали ще събирате средства за група младежи или цяла институция. С тази точка трябва да сте насяно, преди старта на самата благотворителна кампания;
 • Колко пари ще са ви нужни – тук, разбира се, трябва да сте насяно, за какво събирате пари. Дали средствата ще са в полза на образованието; дали благотворителната ви кампания ще подкрепи закупуване на техника и/или обзавеждане; дали правите групово финансиране в подкрепа на здравеопазването на децата от уязвимите групи или друго;
 • Определете крайна дата на кампанията – важно е дарителската кауза да има начало и край. Когато създадете усещане за наложителност, дарителите са по-склонни да действат на мига;
 • Достъп до набраните средства – помислете над това, дали периодично ще теглите набраните суми или това ще стане еднократно, на финала на краудфъндинг кампанията;
 • Как планирате да рекламирате кампанията – помислете дали ще я промотирате само в интернет и социалните медии или и на местно ниво.

Щом имате отговорите, може да започнете в платформата PavelAndreev.BG. Тя е удобна, ефективна и обещаваща. Тя е, както за бенефициенти, инициатори, дарители, така и за всеки новодошъл и започващ първите си стъпки в краудфъндинга.

Павел Андреев дарения може да гарантира качество на високо ниво; десетки, дори стотици редовни потребители; дългогодишен опит в сферата на благотворителността и зад всичко това много успешно приключили кампании. Повече за фондацията може сами да научите от Интернет, задавайки ключови думи: фондация Павел Андреев мнения.

Ако все още се питате, защо трябва да стартирате благотворителна кампания за набиране на средства  за деца и младежи от уязвимите групи, то добре е също така да разгледате някои наши идеи за благотворителност.

В самия сайт за дарения ще попаднете на: лесна навигация; отзивчив екип; 24 часов достъп до платформата. Ако се нуждаете от съдействие, винаги може да се свържете с екипа на Павел Андреев, който с радост помага на всички потребители на платформата.

Приветстваме ви с добре дошли на страниците на сайта за дарения и ви подканяме да започвате своето набиране на средства за деца и младежи сега!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания