Статии - 19 от най-добрите сайтове за дарения (краудфъндинг): Изберете най-подходящия за вашите нужди
13-ти декември 2020

19 от най-добрите сайтове за дарения (краудфъндинг): Изберете най-подходящия за вашите нужди

PavelAndreev.BG е най-голямата и сигурна платформа за набиране на средства в България. В годините се е утвърдила и се използва от стотици хиляди дарители ежемесечно.

Краудфандингът или благотворителното набиране на средства от хора с общи интереси в България се превръща в основен инструмент за реализиране на различни каузи - от набиране на средства за медицински нужди, през научните изследвания, до развиване на бизнес идеи. Но тъй като сега има толкова много уебсайтове за фондонабиране, може би се чудите коя е най-добрата платформа, която отговаря на вашите нужди. Ето защо решихме да разработим този ресурс - за да внесем яснота за най-големите платформи, но все пак бихме се радвали, ако използвате нашата и стартирате кампания.

Преди да видите нашия списък с най-добрите платформи за набиране на средства, трябва да помислите за няколко неща, включително характеристиките на сайта и неговите такси. Преди да се потопим в най-добрите платформи за краудфъндинг, ето четири ключови момента, които трябва да имате предвид, докато сравнявате популярните компании за групови дарения.

Четири ключови услуги, които трябва да се търсят в платформите за дарения 

Лесни ли са за използване? 

Преди да започнете набиране на средства, разгледайте сайта на платформата за краудфъндинг. Най-добрите сайтове за набиране на дарения ви карат да искате да прекарвате време на техните страници, да научите повече и да се включите. Ако сайтът за масово финансиране има тежка и сложна процедура, за да стартирате кампанията си, то изберете друг.В платформата PavelAndreev.BG можете да стартирате кампания в няколко лесни стъпки. Разгледайте нашето ръководство от помощния ни център “Как да стартирам кампания?

Има наличен постоянен съпорт за вас потребителите. 

Предлага ли сайтът поддръжка по имейл, чат на живо или телефонна линия за помощ? Не забравяйте, че вашите приятели и членове на семейството ще даряват пари и те също може да се нуждаят от помощ. Важно е хората зад сайта да бъдат честни, отговорни, лесно достъпни и да работят за това клиента да е винаги доволен.

Екипът на нашата платформа е винаги на разположение и можете да се свържете с нас.   

Опции за споделяне и разпространение на кампанията.

Разгледайте бутоните за споделяне на кампания в социалните мрежи, които предлага сайтът за краудфъндинг. Най-добрите уебсайтове за масово финансиране имат лесни за използване инструменти, които улесняват споделянето на набирането на средства в социалните мрежи, като Facebook, Twitter, Viber, имейл и други. Тъй като вашата социална мрежа е жизненоважна част от усилията на вашата кампания за масово финансиране за достигане до вашата аудитория, функции като тези са от съществено значение.

Сравнение на таксите за краудфъндинг платформите.

Масово, платформите за набиране на средства задържат част от набраните средства. Обикновено таксите за платформата за масово финансиране варират от 5% до 12%. Внимавайте за допълнителните такси. Някои платформи увеличават таксите, ако не постигнете целта си. Други имат модел „всичко или нищо“, което означава, че получавате парите само въз основа на това дали ще постигнете или ще надхвърлите целта си.

Имайте предвид тези четири ключови фактора, докато преглеждате най-добрите сайтове за краудфъндинг във всяка категория.

Платформи за набиране на средства за образование 

 1. DonorsChoose 

Тази платформа за масово финансиране с нестопанска цел улеснява събирането на пари за обществени училищни класове. Учителите в държавни училища в САЩ използват сайта, за да създават кампании за различни каузи.

Такси: Таксите за обработка на плащания от трети страни са от 1,5% и представляват среднопретеглената такса за всички методи на плащане, използвани от дарителите. Даренията от кредитни карти или PayPal включват такса от около 2,5%. Сайтът не начислява такса за платформата, тъй като оперативните разходи се покриват от доброволни дарения за организациите с нестопанска цел.

 1. GiveCampus 

GiveCampus си партнира с колежи, за да помогне на ученици, възпитаници, родители и преподаватели да стартират набиране на средства за училищни проекти. Събраните средства отиват директно в самото училище. Те предлагат и система за управление на доброволци.

Такси: Училищата могат да се включат в месечен абонамент, за да използват GiveCampus. Училищата могат да се свържат с GiveCampus за оферта.

 1. Piggybackr 

Piggybackr предоставя училищна платформа за набиране на средства, където родители и ученици могат да събират пари (като екип или индивидуално) за училищни проекти. Piggybackr дава на учениците точки и значки за усилията им за набиране на средства.

Такси: Таксата за платформата е 4%, заедно с 2,9% + 0,30 щатски долара на транзакция за обработка на плащането.

Бутон свържете се с мен ако сте българска платформа за подобни кампании

Платформи за набиране на средства за организации с нестопанска цел или лично набиране на средства 

 1. FundRazr 

Тази платформа помага на частни лица, организации с нестопанска цел и компании да събират средства за каузи, които ги интересуват. Те предлагат както набиране на средства колкото-толкова (колкото средства се съберат – толкова се изплащат на бенефицента), така и набиране на средства „всичко или нищо“, което означава, че нямате достъп до средствата си, докато не постигнете целта си.

Такси: Физическите лица могат да изберат безплатен модел за набиране на средства без такса за платформа, а организациите могат да изберат „professional“ план с 5% такса за платформа.

 1. Fundly 

С Fundly или частни лица, или организации с нестопанска цел могат да създават кампании за набиране на средства за широк спектър от каузи.

Такси: Безплатно е да стартирате кампания във Fundly, но всяко дарение ще има приспаднати 4,9% такса за платформа, както и такса за обработка на плащания от 2,9% плюс 30 цента.

 1. Classy 

Classy е предназначен за организации с нестопанска цел, а сайтът се предлага с инструмент за отчитане на набраните средства, който помага да се проследи напредъкът по набирането на средства. Друга функция на сайта помага на екипите да организират доброволчески събития, включително билети и регистрация на събития.

Такси: Платформата не разкрива таксите си и трябва да се свържете с тях за оферта, но услугите започват от $ 499 на месец.

Бутон свържете се с мен ако сте българска платформа за подобни кампании

Набиране на средства за творчески проекти Х1

 1. Kickstarter 

Творците, търсещи финансиране за определени проекти, могат да използват сайта, за да вдъхнат живот на проекта си. Създателите (вариращи от отделни дизайнери и изобретатели до големи корпорации, които искат да тестват нови продуктови идеи) предлагат процентно участие за поддръжниците си, като малка част от проекта, първите налични прототипи или продуктите, за които те събират пари. Трябва да съберете всички средства, от които се нуждаете, за да ги получите.

Такси: Таксата за обслужване е 5%, заедно с 3% + 0,20 долара на транзакция за обработка на плащането.

 1. Indiegogo 

Ако искате помощ на всеки етап от вашия творчески или предприемачески проект, този сайт предлага инструменти, които да ви помогнат да осъществите идеята си, от предварително стартиране до краудфъндинг и разпространение. Можете да изберете финансиране тип „всичко или нищо“ или регулярно изплащане, според вашите нужди.

Такси: Такса на платформата от 5%, заедно с 3% + $ 0,30 на транзакция за обработка на плащането. Те имат международна такса за трансфер от $ 25 при изпращане на средства до банки извън САЩ.

 1. Patreon 

Тази платформа ви позволява да изградите кампания за набиране на средства под формата на месечни абонаменти от фенове за вашите творчески проекти. Patreon насърчава потребителите да предлагат награди на феновете като начин да им се отплати за подкрепата.

Такси: Те имат такса Patreon от 5%, заедно с 3% до 5% плюс $ 0,25 до $ 0,35 за обработка на плащанията. Те също имат "такси за изплащане" от $ 0,25 до $ 0,35 или 1% на изплащане (ограничено до $ 20 за плащания с PayPal). За плащания, направени от международни донори, се прилагат допълнителни такси. С други думи, структурата на таксите може да ви се стори малко объркваща.

Бутон свържете се с мен ако сте българска платформа за подобни кампании

Платформи за капиталово финансиране 

 1. Fundable 

Fundable се фокусира върху подпомагане на предприемачи, стартиращи компании и компании, които набират капитал чрез дарения от хора. Сайтът позволява на потребителите да предлагат или награди, или определен процент от компанията срещу финансова подкрепа.

Такси: $ 179 на месец, заедно с 3,5% + $ 0,30 на транзакция за обработка на плащането.

 1. WeFunder 

Ако искате да развиете съществуващия си бизнес, WeFunder може да ви помогне да получите финансиране. Вашите инвеститори получават малък дял във вашата компания, а платформата има за цел да увеличи емоционалните им инвестиции във вашия път към успеха.

Такси: Стартирането на фирмен профил е безплатно, но те начисляват такса за услуги в диапазона от $ 7 до $ 75 в зависимост от размера на инвестицията и 7% от общия обем на финансиране.

 1. Crowdfunder 

Тази платформа за финансиране позволява на бизнеса да продава акции на акредитирани инвеститори. Crowdfunder има мрежа от 15 000 „рискови“ капиталисти и „ангелски“ инвеститори.

Такси: Абонаментните модели варират от $ 299 на месец до $ 999 на месец.

 1. Seedinvest 

Като платформа за краудфъндинг финансиране, Seedinvest позволява на стартиращи компании да набират средства от индивидуални инвеститори и фирми за рисков капитал. Предприемачите трябва да изпълнят своите минимални цели за финансиране, преди инвестициите да станат окончателни и да им бъдат изплатени.

Такси: Те имат такса от 7,5% с покритие от гаранция от 5% или собствен капитал, плюс такса от 0 до 10 000 долара за възстановяване на ескроу, маркетинг и правни разходи.

Бутон свържете се с мен ако сте българска платформа за подобни кампании

Платформи за набиране на средства за недвижими имоти

 1. PeerStreet 

Този уебсайт за финансиране предлага частни заеми за недвижими имоти от акредитирани инвеститори. Като доказателство за прозрачността си, сайтът също така отваря минали инвестиции за преглед и контрол. Продължителността на заема е между шест и 24 месеца, като съотношението заем / стойност обикновено е под 75%.

Такси: 0,25% до 1% такса за обслужване от общата сума на заема.

 1. RealCrowd 

RealCrowd има за цел да извади посредника от инвестирането в недвижими имоти. Акредитирани инвеститори могат да разглеждат, сравняват и инвестират.

Такси: Те имат основна такса от $ 15 000. Такси се начисляват на тези, които предлагат инвестиции, а не на инвеститорите.

 1. Realty Mogul 

Този сайт обединява потребителите си, за да инвестират в жилищни и търговски недвижими имоти. Както акредитирани, така и неакредитирани инвеститори могат да използват платформата. Всяка инвестиция има такса, която варира в зависимост от това дали инвестицията е заем или покупка на собствен капитал.

Такси: Минимална инвестиция от $ 1000.

Бутон свържете се с мен ако сте българска платформа за подобни кампании

Платформи за нишово набиране на средства 

 1. Honeyfund 

За сгодени двойки или младоженци, които навлизат в следващия етап от живота, този сайт за краудфъндинг помага да се наберат средства за сватба, меден месец или дори първоначална вноска за нов дом.

Такси: Безплатно е да се регистрирате за карти за подарък и салдо на средства, но банковите депозити струват 2,8% + 0,30 долара на транзакция. Те предлагат Honeyfund Elite, който предлага по-задълбочени услуги за набиране на средства за $ 39,99.

 1. Slated 

Slated е частен сайт за краудфъндинг за филми. Тази платформа от начало до край помага за финансиране на филмови проекти, намиране на таланти и разпространение на крайния проект. Той също така предоставя възможност за разширени услуги като скрипт и финансов анализ срещу допълнително заплащане.

Такси: Таксата им за услуги на изпълнителен продуцент е 2% до 10% от бюджета на проекта.

 1. Experiment 

Сайт за набиране на средства, посветен на научни изследвания, „Експеримент“ помага на изследователите да наберат средствата, необходими им за нови открития и технологии. Подкрепените могат да прегледат отворен достъп до данни от изслседванията им.

Такси: Такса за платформа от 8% с 2,9% + 0,30 щ.д. такса за обработка на плащанията. Те предлагат само модел за набиране на средства „всичко или нищо“.

Изберете платформата за дарения (краудфъндинг)

Използвайте този списък с най-добрите сайтове за благотворително набиране на средства, за да намерите платформата, която работи най-добре за вашия проект или кауза. Също така ще се радваме, ако използвате PavelAndreev.BG

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания