Статии - Най-важното което трябва да знаете за организирането на дарителска кампания

Най-важното което трябва да знаете за организирането на дарителска кампания

Макар в днешно време да е изключително лесно да стартираш дарителска кампания, то трябва да знаете, че нещата не стоят толкова просто, колкото вероятно изглеждат. Множество сайтове и фондации за благотворителност дават възможност да стартираш своя собствена кампания само с няколко клика. Дебело трябва да подчертаем обаче думичката "стартирам". А след това?

За да бъде успешна една благотворителна кампания, то не е нужно само да създадете страница във фейсбук или да публикувате пост в няколко групи. Необходима е сериозна и отговорна работа, зад която обикновено стои екип от хора с богат опит в организирането на благотворителни кампании, които знаят какво и как да направят, за да постигнат максимални резултати. Като например екипът на Павел Андреев, който през годините успя да си извоюва името на доверен партньор на всеки човек или организация, която има нужда от помощ за своята благотворителна кампания! В платформата PavelAndreev.BG ще откриете множество успешно приключили кампании, където може да проследите всяка стъпка по събирането и използването на набраните средства. Екипът, който стои зад фондацията осъществява строг контрол на набраните средства и гарантира, че те ще бъдат използвани по предназначение. В реално време може да следите колко средства са събрани до момента и още колко остават, за да бъде успешно приключена кампанията.

Екипът на Павел Андреев е на разположение във всеки един момент и бъдете сигурни, че ще ви съдействат мигновено при въпроси или нужда от помощ, ако ги потърсите.

Както отбелязахме вече, организирането на дарителска кампания изисква не само желание, но и доста време и усилия, за да бъдат постигнати максимално добри резултати. В следващите няколко реда ще ви споделим за най-важните неща, които трябва да знаете при организирането на дарителска кампания. Информацията, която ще получите е от първо лице и със сигурност ще ви подготви за това, което ви предстои.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРЕДИ ДА СТАРТИРАМЕ БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ ОНЛАЙН

За да публикувате своята дарителска кампания в някой сайт, то първо се запознайте с неговите Правила и Условия. Там е описано всичко необходимо. При въпроси потърсете контакт с екипа, който стои зад организацията. Стандартно ще ви бъдат изискани документи, с които да потвърдите легитимността на кампанията и нейната достоверност. Бъдете сигурни, че, ако има нещо допълнително, то от платформата ще се свържат с вас, за да доуточнят подробностите. Преди да стартирате своята благотворителна кампания, то дефинирайте ясно нейните цели и поставете краен срок за приключването й. Съветваме ви да не си поставяте "грандиозни цели" и дълги срокове, които могат да убият ентусиазма на кампанията и да попречат на нейното развитие.

Споделете вдъхновяваща история

Вашата цел е да привлечете вниманието на максимално много хора и да ги накарат да отворят сърцата си. Най-лесният начин да го сторите, е като бъдете искрени и ги допуснете до себе си. Подгответе своята история и прикрепете към нея качествени снимки и видео материал. Не забравяйте, че 1 снимка казва много повече от 1000 думи и именно тя може да бъде ключа към успеха за дарителската кампания. Според целта и вида на кампанията ви, то подберете най-релевантният и подходящ начин, чрез който да споделите историята си и да приобщите повече хора към нея. Тя трябва да бъде структурирана по следния начин:

Започнете с кратък призив и споделете за проблема/каузата. Обяснете защо тя е важна за вас и каква е нейната цел. Бъдете кратки и изчерпателни. Избягвайте информация, която не е от първа необходимост. Никой не обича да чете "романи" в социалните мрежи. В края на публикацията споделете какви са начините за даряване и посочете линка към кампанията си. И най-важното - изразете своята надежда и благодарност с няколко думи!

Използвайте социалните мрежи правилно

Възползвайте се максимално от възможностите, които предлагат социалните мрежи. Не се ограничавайте само в създаването на  публикация в профила си. Тук е момента да отбележим, че, когато създавате публикация за благотворителна кампания, то уверете се, че сте я направили "публична", за да може да се споделя свободно не само от приятелите ви, но и от всички останали хора. В противен случай ще я ограничите и с това ще намалите сериозно нейната видимост. Създайте група и/или страница за кампанията, където да споделяте за развитието на кампанията и да публикувате "отчет" за изразходването на набраните средства. Това е от съществено значение, тъй като по този начин ще спечелите доверието на своите дарители и на тези, които все още се колебаят дали да се включат във вашата благотворителна кауза. Ако кампанията ви е в платформата PavelAndreev.BG - възползвайте се от възможността да пускате новини в кампанията си.

Сега трябва да преминете към разпространението на кампанията в социалните мрежи. Свържете се с популярни личности и инфлуенсъри, които биха могли да направят кампанията ви вайръл, като я споделят на своите профили. Споделяйте в групи и приканвайте вашите приятели и съмишленици да направят същото. Колкото повече хора я споделят, толкова по-голям е шансът за успех. Освен това по този начин се повишава доверието към кампанията и потвърждава, че е истинска, а не опит за измама.

Използвайте всички популярни в България социални мрежи, а не се концентрирайте само върху Facebook. Важно е да достигне до максимално много хора, но се въздържайте от спам публикации, които могат да окажат негативно влияние върху кампанията.

Разгледайте нашето ръководство с 10 идеи как да популяризирате благотворителната си кампания във фейсбук.

Как, Къде и кога ще получим набраните средства по дарителската кампания

Важно е да знаете, че банковия трансфер на парите събрани по дарителската кампания отнема от един от няколко работни дни в зависимост от Общите условия на сайта, в който е създадена кампанията. Тук е момента да отбележим, че дарението се отразява веднага в платформата, но самото прехвърляне на сумата отнема известно време. Средствата могат да бъдат прехвърлени по дарителската сметка на организацията или избран от вас доставчик. Тук е момента да посочим, че за набирането на средства за лечение или друга подобна кампания има специални изисквания относно получаването и изразходването на постъпилите суми, за които трябва да се информирате предварително и внимателно да прочетете договора, който подписвате с избраната банка за откриване на дарителска сметка!

НЕ БЪДЕТЕ САМО ОНЛАЙН

Не забравяйте, че има и работещи практики за набиране на средства за дарителска кампания и извън виртуалното пространство. Помислете и за популяризиране на каузата си в истинска обстановка. Спрямо целта на кампанията си изберете релевантен начин, чрез който да подпомогнете събирането на средства. Било то чрез организиране на някакво тематично събитие - концерт/базар/изложба или друго. Поставете дарителски кутии, където можете. Контактувайте директно с хората и ги убедете, че тяхното участие не е маловажно. Предайте им частица от енергията си и никога не подценявайте силата на думите!

Сподели