Статии - Най-важното, което трябва да знаем при лечение в Турция Част 1

Най-важното, което трябва да знаем при лечение в Турция Част 1

Когато се сблъскат със страшната диагноза „карцином“, много хора избират да потърсят лечение на рак в Турция. Положителните страни на подобен избор са наистина много, но имайте предвид, че при пребиваването в страната за лечение или като придружител има някои важни неща и особености. Добре е да ги знаете. Информацията в настоящата статия ще ви бъде много полезна, ако на вас или на ваш близък му предстои пътуване. А ако сумата за лечението се окаже непосилна за семейството – на разположение сме ние – фондация Павел Андреев.

Разгледайте статията  100 % прозрачност на даренията за благотворителни кампании в платформата PavelAndreev.BG, за да научите повече за нас.

Пътуването за лечение в Турция - какво трябва да знам?

В Турция от лятото на 2022 година може да се влиза и само с лична карта. Това значително улеснява нещата, тъй като не е нужен задграничен паспорт. Такова улеснение при спешно заминаване е наистина от полза.

Част от най-добрите клиники в Турция може да бъде извършено и лечение на деца. Заболяването винаги е неприятно, но когато става дума за дете, е още по-тъжно. Затова и ако средствата са недостатъчни и се наложи организиране на благотворителна кампания, парите обикновено се събират по-лесно. В случай, че и двамата родители придружават детето, тогава преминаването през граница  се улеснява. Ако обаче пътува само единият, ще е нужна нотариално заверена декларация за съгласие от другия родител. В нея трябва да е упоменато, че важи не само за държавите от ЕС, но и за Турция. Добре е да разполагате с няколко копия на декларацията, тъй като българските митничари обикновено задържат едно.

Документи на превозното средство при пътуване за лечение в Турция

За придвижване по магистралите в Турция се изисква винетка. Името й е HGS. Може да бъде закупена по различни начини. Вариант е да я вземете веднага, след като преминете границата. Павилион има и на около петдесет километра след границата. При купуването за пръв път на такава винетка дават стикер. Трябва да го залепите по средата на предното стъкло. Най-правилното разположение е над огледалото за задно виждане. Всеки път винетката се зарежда с пари. Обикновено до Истанбул и обратно взима около 80-90 лири, в зависимост от кой път изберете.

В случай, че пътувате с автомобил, ще ви трябва зелена карта, а също и пълномощно, ако колата не е на ваше име.

Ако бъде организирана благотворителна кампания за набиране на средства по конкретния случай, може да предвидите и транспортни разходи  за пътуването. Ако публикувате вашата кауза на PavelAndreev.BG, лесно ще може да я споделяте и в социалните мрежи.

Кампания за лечение в Турция с набиране на средства през фондация Павел Андреев

Често лечение или трансплантация в Турция може да струва немалко пари. В такъв случай е най-добре да създадете дарителска кампания в платформата Pavel Andreev.

Навсякъде в Истанбул ще имате възможност за плащане с карта. Преди заминаването може да поискате да ви бъдат преведени парите от вашата онлайн дарителска кампания, за да може да ги използвате. С карта ще може да платите в болници, в заведения, в бензиностанции и хотели. Все пак преди отпътуването към Турция е препоръчително да разполагате с около 200 турски лири кеш.

Обмислете добре каква да е целевата сума на кампанията за лечение в Турция с набиране на средства през платформа Павел Андреев. Още при първото посещение в болницата обикновено изискват първото плащане да бъде направено в брой или с карта. Това е условие, за да са сигурни че сте в готовност да плащате. Плащанията след това може да бъдат направени и по банков път. Най-добре е преди заминаването да увеличите лимитите по картите, за да не изпаднете в неприятна ситуация.

Разгледайте и нашата статия с 5 причини да изберете кампания за набиране на средства вместо лични заеми за разходите за лечение на животозастрашаващи болести. А в нашия блог  може да разгледате и останалите статии с полезни съвети.

Телефон и интернет

Преди заминаването за лечение в Турция е много важно всички подробности да бъдат възможно най-добре обмислени. Често обаче, особено – поставени под напрежение, хората пропускат някои подробности. Ясно е, че винаги са на дневен ред въпроси като „Лечение в Турция цени“ или „Лечение в Турция“ мнения. Но има и други неща, не толкова очевидни, но ако ги пропуснем, бихме могли да си създадем натоварване. А в такъв момент то определено е ненужно. Турция е страна извън ЕС, така че трябва да имате предвид, че разговорите и преносът на мобилни данни са много скъпи. Съществува вариант да се пусне пакет, предлаган като услуга от българските мобилни оператори. Такъв пакет може да се активира само в случай, че използвате мобилни данни. Ако обаче ползвате Wi-Fi, тогава такса не се начислява.

Има още една много важна особеност при телефоните. Представлява форма на местна защита срещу внос на чуждестранна техника. Срокът не е напълно ясен, но се случва след около четири или пет месеца,. Тогава ще блокират апарата ви и той ще остане без друга фунционалност освен снимки и клипчета. Това може да донесе сериозен дискомофорт, защото това ви е връзката със света. Това е местна защита срещу внос на техника от чужбина.

Има и особености около използването на българска SIM карта. Ако вашия престой извън страната продължи повече от три месеца, операторът ви ще ви изпрати съобщение, че се налага да се промени тарифния план. За да избегнете подобни проблеми, картата трябва да има дори и минимален престой в България през това време. В болниците в Турция често може да попаднете на пътуващи българи, които биха могли да помогнат. Ако вие нямате възможност да се приберете в страната, може да помолите някой да внесе картата ви в България и след това да я върне. Така без проблем си осигурявате още 3 месеца престой.

Престой за лечение в Турция

Съгласно турското законодателство чужди граждани имат право да престоят на територията на страната до 90 дни за всеки 6 месеца. Това означава, че могат да изкарат там времето от 180 дни за една календарна година. В случай, че процедурата по лечение на рак в Турция ще отнеме повече време, ще е нужно да си извадите виза за временно пребиваване.

Можете да го направите на място, като от болницата обикновено оказват пълно съдействие и осигуряват връзка със съответните власти. Процедурата за съжаление е дълга и скъпа. До излизането на документите, нямате право да напускате страната. Това е още един немалък разход, който може да предвидите при създаването на дарителска кампания на PavelAndreev.BG.

Ако сте със собствен транспорт, ще трябва да се погрижите и за престоя на автомобила. За него също има ограничение. Ако то не бъде спазено, може да имате проблеми на границата. При получаване на документи за пребиваване трябва да отидете до митницата и да подадете заявление, че сте пребиваващи и колата е с вас.

ПРОЧЕТЕТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА СТАТИЯТА

Сподели