Статии - Наръчник за успешно набиране на средства за дарителски кампании

Наръчник за успешно набиране на средства за дарителски кампании

Най-трудното нещо е да започнеш. Това важи с пълна сила за всяко ново начинание, с което се захванете. Вероятно четете този материал, тъй като никога до този момент не сте организирали благотворителна кампания и имате нужда от полезна информация и съвети от първо лице по темата. 

Основният двигател на всяка благотворителна инициативата е желанието да помогнеш и вярата в доброто. Разбира се, че само с желание не става, а трябват и конкретни действия. Всеки може да събира дарения и не е нужно да имаш фондация или друга организация, за да помогнеш! В нашият импровизиран ,,Наръчник за успешно набиране на средства за дарителски кампании,, ще се опитаме да ви представим основните стъпки, към които трябва да се придържате, за да организирате успешна дарителска кампания.

Да организираш благотворителна кампания изисква постоянен и упорит труд

Преди да започнете да събирате средства за Вашата кауза, то трябва да сте напълно сигурни, че няма да загубите мотивация след няколко дни и че не става дума за ,,моментно чувство'' да помогнеш, което обикновено ни спохожда около празниците. След което може да преминете към втория етап от ,,подготовката'' Помислете добре за какво се бори Вашата дарителска кампания и с какво се различава от останалите. Дали е удачно да създадете собствена или по-добрия вариант би бил да се включите към вече съществуваща инициатива. Съществуват десетки кампании, които може да разгледате в PavelAndreev.BG или в останалите популярни сайтове за благотворителност.

Поставете си реалистична цел и краен срок

До голяма степен целта, която трябва да постигнете зависи от каузата, която сте избрали. Например, ако става дума за дарителска кампания, при която се събират средства за спешно лечение/операция на някой близък, то трябва много добре калкулирате каква сума ще ви бъде нужна първоначално и в какъв срок от време, е нужно да бъде събрана. В такива ситуации може да бъде необходимо повторно събиране на средства за лечение, ако изникнат непредвидени обстоятелства свързани с провеждането на лечението; закупуване на медикаменти и т.н.

В случай, че имате желание да организирате дарителска кампания за набиране на средства относно скорошни трагични събития; бездомни животни или в подкрепа на хора в неравностойно положение, то тогава ви съветваме да си поставите ,,реалистични'' финансови цели и срок за събирането им. Поставете нисък праг за минимална сума, който да не изисква свръхголеми усилия, за да бъде изпълнен. Така ще намалите шанс за неуспех и няма да рискувате да ,,разочаровате'' дарителите, които са се включили в кампанията. Относно времето, за което трябва да бъде събрана сумата, то избягвайте прекалено дългите кампании. По-кратките срокове действат стимулиращо на хората да даряват по-бързо.

Изберете подходящо име и споделете вдъхновяваща история

За да приобщите повече хора към Вашата дарителска кампания трябва да докоснете сърцата им с думи. От изключително важно значение е да изберете подходящо име и да разкажете истинска история. Споделете чувствата си и това, което ви е накарало да организирате кампанията. Бъдете искрени и хората ще го оценят. Избягвайте крайностите и не преувеличавайте, за да не превърнете кампанията си в ,,банална история''.

Разкажете в детайли как планирате да използвате необходимите средства. Прозрачността и отчета на изразходваните средства ще ви спечели доверието на дарителите. Всеки би се радвал да знае за какво и как са били оползотворени средствата, с които се е включил в кампанията.

Не бързайте да публикувате кампанията си. Прочетете няколко пъти текста, който сте написали. Редактирайте го, където прецените, че е необходимо и прикачете към него максимално много снимки и видео материал. Комбинацията от вдъхновяващ текст и прочувствени изображения може да даде мечтания старт за дарителската кампания. Може да се каже, че до 80 % от успеха на кампанията зависи именно от снимките и видеоклиповете, които ще приложите. Те са много по-убедителни от всяка дума и могат да трогнат дори най-леденото сърце!

Използвайте максимално много канали и създайте собствена общност

След като сте готови с кампанията и смятате, че сте готови да запознаете аудиторията с нея, то е време да създадете дарителска кампания в някой сайт, като  фондацията на Павел Андреев, която е една от най-прозрачните и не удържа комисионни от кампаниите, които провежда! Използвайте максимално много канали, чрез които да достигнете до потенциалните съмишленици - социални мрежи като Facebook, Tik-tok, Instagram; медийни сайтове; телевизии; радиа; директен контакт с хората; фирми; организации; фондации за благотворителност и каквото друго ви хрумне. Старайте се да достигнете до хора, които реално биха имали желание да се включат към Вашата инициатива.

Ако кампанията ви не е еднократна и имате идея тя да бъде продължена под една или друга форма, то може да създадете собствена общност, към която да насочите хората, които искат да помогнат. Било то чрез собствен уебсайт или фейсбук страница/група, в която периодично да споделяте важна информация относно развитието на кампанията.

Споделяйте редовно новини относно развитието на дарителската кампания

Поддържайте постоянен контакт с хората и споделяйте редовно какво се случва с кампанията. Особено, когато става дума за дарителски кампании свързани с трагични събития като природни бедствия. Всекидневно може да пускате кратки съобщения, но все пак не прекалявайте и се придържайте в някакви рамки. Споделяйте наистина важна информация. Така не само, че ще спечелите доверието на хората, но и може да приобщите още нови съмишленици, които до този момент не са били сигурни, че искат да се включат.

Предоставете максимално много възможности за дарителите

Не се ограничавайте само в събирането на дарения чрез откриването на дарителска банкова сметка. Не всички хора могат да дарят по банка, което би ги възпряло дори да имат желание да подкрепят каузата ви. Предоставете възможност за даряване по сметка в Paypal или Revolut; организиране на благотворителни мероприятия - състезание; концерт; изложби; базари; търг или каквото сметнете за удачно в случая.
Платформата PavelAndreev.BG е тук, за да ви даде всички възможни канали за дарения напълно безплатно и на едно място.

Сподели