Статии - Наводнения и домашни любимци: Как да ги защитим и подпомогнем

Наводнения и домашни любимци: Как да ги защитим и подпомогнем

Наводнението е природно бедствие, открояващо се с мощна и разрушителна сила, която може да отнеме човешки живот и да доведе до големи щети, само в рамките на няколко минути и дори секунди. Тази ситуация е опасна, както за хората, така и за техните домашни любимци. Най-доброто нещо, което собствениците на кучета или котки могат да направят за тях, в случай на наводнение, е да разработят план за безопасност и да го следват. Разбирането какво да правите преди, по време и след бедствието, може да ви помогне много.

Какво да направите преди наводнението

Хората, живеещи в райони, където наводненията са често срещано явление винаги са нащрек и винаги са подготвени до колкото могат да бъдат за такава ситуация. Съзнателното планиране и  на подготовката, често са най-ефективните начини да защитите своя домашен любимец  при наводнение. Във всички случаи домакинствата трябва да имат бърз план за действие. Някои бури предизвикват порои, които се превръщат във водна стена висока няколко метра. Какво можете да направите?

Направете план за защита на своя домашен любимец при наводнения, който трябва да включва следното:

  • Вземете предпазни мерки, защото в случай на сигнал за наводнение е важно да се свържете с ветеринарен лекар, когото познавате;
  • Ако бедствието е голямо, то трябва да помислите за евакуация и да заведете кучето си в хостел за домашни любимци. Там то може да получи помощ, в случай на спешност, защото мястото разполага със специално обучен персонал;
  • Уверете се, че всички ваксинации на вашия домашен любимец са все още валидни;
  • Подготовката за спешен случай трябва да включва лекарства, одеяла и достатъчно храна и вода, които са необходими на вашия домашен любимец за една седмица. Освен това е добре, освен вашите, да подготвите и неговите основни документи, като идентификация със снимка, ветеринарна книжка и други документи;
  • В случай на наводнение е добре да разполагате със списък на приюти, където могат да бъдат временно приютени животни;
  • Поставете нашийник на кучето или котката си, върху чиято табела да има ваши координати, като телефонен номер, адрес, имейл и името на животното.

Какво да правите с вашия домашен любимец по време на наводнение

Първото и най-важно нещо по време на наводнение е да запазите спокойствие и да поставите каишка на своето куче, в случай на евакуация. Това се налага, защото в подобна ситуация, повечето животни стават нервни и инстинктивно искат да избягат. Когато ги хванете на каишка, можете да ги контролирате по-лесно.

По-малките домашни любимци като котки, зайци или хамстери е най-добре да се държат в клетка. По този начин ситуацията ще изглежда по-малко необичайна и те ще бъдат по-спокойни.

Ако вашият домашен любимец има проблеми с ходенето или бягането, то трябва да го занесете на безопасно място. Това може да бъде местния приют, или хостел, където могат да се погрижат за него, докато опасността отмине. Ако все пак нямате възможност да се евакуирате, то таванът или покривът на вашия дом са местата, където е най-безопасно и до където водата е малко вероятно да достигне. Когато вече сте в безопасност, е важно да успокоите животното, да го гушнете, да го погалите и да му говорите и по този начин намалите страха му.

Какво да правите след наводнение

Ако преживеете ситуацията, много важно е вашия домашен любимец да бъде прегледан от ветеринарен лекар, който може най-добре да оцени неговото физическо и емоционално състояние според преживяванията. Също така трябва да знаете, че някои животни могат да страдат  от шок или посттравматично стресово разстройство, както хората. Признаците за това включват липса на апетит, безсъние и нервност, но също и проблеми със социализацията. Бързото връщане към нормалното ежедневие, след наводнение помага, като на хората, така и на техните домашни любимци да превъзмогнат по-лесно преживяването. В някои случаи експертите препоръчват лекарства за контролиране на ефектите от посттравматичен стрес. Вашият ветеринарен лекар е този, който може  да помогне на нашия домашен любимец да се възстанови от трудната ситуация.

Потърсете помощ

Ако по време или след наводнение изпаднете в ситуация, в която не можете да се справите сами, то най-добре е да потърсите помощ. Колкото по-рано хората поискат помощ, толкова по-бързо ще я получат.

Разгледайте всички кампании в PavelAndreev.BG или стартирайте своята. 

Изгубените кучета по време на наводнение, често могат да бъдат намерени със съдействието на местните организации за спасяване на домашни любимци. За да направят това, те може да се нуждаят от информация за вашия домашен любимец.

Ако сте жертва на наводнение можете да потърсите, както медицинска помощ, така и финансова подкрепа, която може да ви бъде предложена след наводнението. Освен физически, хората и домашните любимци могат да получат и психологически травми. За да се справите с това състояние или да помогнете на своето куче, да преодолее стреса от бедствието е добре да запазите спокойствие и да се придържате към плана за защита. При подобни ситуации има много хора или обществени организации, които чрез благотворителност се стараят да помогнат не само на хората, но и на пострадалите животни. Множество фирми и фондации организират дарителски кампании, в помощ на приюти за кучета и котки, където пострадалите при наводнение животни могат да бъдат временно настанени. Помощта се изразява в:

  • Набиране на доброволци ветеринари, които да се погрижат за физическото и психическото състояние на животните;
  • Организиране на дарителски кампании, за набиране на средства, необходими за закупуване на храна, лекарства и други необходими материали за домашните любимци;
  • Отправяне на апел или организиране на различни благотворителни кампании в медиите или социалните мрежи, с призив да се помогне на домашните любимци, от пострадалите от наводнение райони.

Каква е ролята на Фондация Павел Андреев в предоставянето на помощ на домашни любимци

Ние от Фондация Павел Андреев сме съпричастни към жертвите, пострадали при наводнение или друго природно бедствие. Ние ценим високо не само живота на хората, но и на техните домашни любимци. Поради тази причина на нашия сайт PavelAndreev.BG, можете да откриете различни инициативи за благотворителност, с които се стремим на помогнем на всеки нуждаещ се. Можете да се включите във всяка дарителска кампания или да ни споделите своите идеи за благотворителност, за да бъдем в помощ на засегнатите при наводнение домашни любимци и техните стопани.

Сподели