Статии - Наводнения и уязвимите групи: Как да ги защитим и подкрепим
18-ти октомври 2023

Наводнения и уязвимите групи: Как да ги защитим и подкрепим

Знаете ли, че наводненията са най-често срещаното природно бедствие, което представлява 40% от всички природни бедствия, които се случват на Земята. Наводненията могат да бъдат причинени от интензивни валежи и снеготопене, разрушаване на язовири, тайфуни, ветрови вълни и цунами. Много от тях са изключително разрушителни. Материалните щети, които могат да нанесат са огромни. Но нищо не струва повече от човешки живот и за съжаление рядко подобно природно бедствие преминава без жертви.

Видове щети, причинени от наводнения

Наводненията причиняват преки и непреки щети. Преките щети включват смърт и наранявания на хора, щети и разрушаване на жилищни и промишлени сгради и пътища, електропроводи и комуникационни линии, загуба на добитък и реколта и други.

Прочетете и нашата статия Комуникация при наводнения: Как да поддържаме връзка с близките си.

Наводненията в повечето случаи са предвидими, което позволява да се предотвратят масови жертви, да се намалят щетите, както и да се вземат мерки за защита на населението и териториите, предприети предварително в ежедневната дейност.

Кои са уязвимите групи при наводнение

Най-уязвимите групи живеещи в засегнатия район и по-конкретно:

 • Хората, живеещи по бреговете на реките и в ниско разположените райони;
 • Хората, живеещи в къщи с ниски или никакви мазета;
 • Хората, които не могат да се евакуират на безопасно място в случай на наводнение;
 • Бедните хора, които живеят в разрушени или недостатъчно здрави къщи и не са в състояние да защитят себе си и домовете си;
 • Възрастните хора и децата, които могат да имат затруднения с движението;
 • Хората с увреждания, които не могат да се ориентират в трудни ситуации и да осигурят собствената си безопасност.

В списъка със засегнатите при наводнение попадат още земеделските производители и животновъдите, фирмите и предприятията, намиращи се в зоната на бедствието и т.н.

Как да помогнем на пострадалите при наводнение

Честно казано на държавно или местно ниво трябва да се работи изключително много в тази посока. Като не само се състави кризисен план за бедствие, но и да се предприемат мерки, които поне да минимизират до някаква степен възможните щети. Все пак срещу природата не можем да се борим и сме безсилни пред нейното могъщество. Но, ако се предприемат част от следните мерки, то може да се намалят значително евентуалните щети при наводнение и да се реагира адекватно за по-бързо решаване на последиците:

 • Създаване на система за ранно предупреждение за наводнения и оповестяване на населението;
 • Подобряване на съществуващите в засегнатата зона дренажни системи;
 • Изпълнение на програма за почистване и разширяване на водоемите;
 • Вземане на мерки за защита на сгради и инфраструктура от наводнения;
 • Организиране на доброволчески и  дарителски кампании  за предоставяне на храна, вода, дрехи, лекарства и други необходими материали на пострадалите;
 • Контрол на наводненията и оценка на ефективността на предприетите мерки;
 • Организиране на ефективна работа на службите за гражданска защита, полицията, пожарната и медицинските служби по време на наводненията;
 • Организиране на благотворителни кампании, с цел събиране на средства за подпомагане на хората, пострадали при наводнение.

Хуманитарна помощ

При настъпило наводнение, много организации стартират  благотворителни кампании, за събиране на материални средства за пострадалите, под формата на храна, вода, дрехи, обувки, одеяла, лекарства, и други. За хората, чиито домове са били разрушени от наводнението или представляват заплаха за живущите се събират помощи, за осигуряване на временен подслон, при което те се нуждаят от палатки, нагреватели, спални чували, термоси, преносими зарядни устройства, хигиенни продукти и други. Ако и вие решите да се включите в подобна инициатива или имате друга идея за дарения, то можете да се свържете с местните организации.

Медицинска помощ

При наводнение, много хора в засегнатия район може да се нуждаят и от медицински услуги. Често наводненията засягат недостатъчно развити и малки населени места, където има меко казано дефицит на лекари и медицински лица. Така, че,  ако сте медицинско лице винаги може да се включите в доброволческите групи, които отиват на терен и помагат на пострадалите при бедствието. Вашата помощ със сигурност няма да е излишна.

Друг начин да помогнете на пострадалите при наводнение е да поемете разходите за медицински услуги, които може да са им необходими, за набавянето на лекарства, медицинска апаратура и т.н.

Набиране на средства

Организирането на дарителски кампании и набирането на средства е още един начин да помогнете на пострадалите при наводнение. Това, което можете да направите е да се свържете се с местни организации и да разберете как можете да помогнете на жертвите на наводнението и да вземете участие или да организирате благотворителна кампания  във вашия град. Своята инициатива можете да споделите и в социалните мрежи или с различни организации, които се занимават с благотворителност. Събраните средства ще бъдат преведени към съответната агенция за управление на извънредните ситуации.

Фондация Павел Андреев

Ние от Фондация Павел Андреев, заставаме зад всеки проект за предоставяне на помощ на пострадалите при наводнение. Павел Андреев е човекът, който чрез платформата PavelAndreev.BG дава възможност на всеки желаещ да се включи ефективно в подпомагане на бедстващите. Като дарител или организатор на благотворителна кампания, той може да използва напълно безплатно възможностите на онлайн платформата на Фондацията. През нея са били проведени стотици успешни дарителски кампании за набиране на средства за благотворителност.

Част от инициативата на Фондация Павел Андреев е да подпомагаме хората, пострадали при наводнения. В нашия сайт можете да споделите своята инициатива, като предоставите необходимата информация за бедствието, степента на нанесените щети и необходимостта от предоставяне на помощ.

Платформата е изключително функционална и максимално улеснена за използване. Само за минути може да създадете своята крауфъдинг кампания за набиране на средства. Не са нужни специални умения или нещо повече от елементарна компютърна грамотност. Сайтът за дарения PavelAndreev.BG дава възможност за проследяване на всички постъпили средства и 100 % прозрачност и отчетност за дарителите.

Ако искате да помогнете на тези, които са пострадали при наводнение, можете да покажете своята съпричастност, като участвате в някоя от фъндрайзинг кампаниите за набиране на средства за благотворителност. Ние от Фондация Павел Андреев Ви гарантираме, че тя ще бъде  предоставена на онези, които наистина се нуждаят от нея.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...