Статии - Организиране на кампания по набиране на средства за възстановяване на иконостаса и иконите в малките църкви
8-ми януари 2024

Организиране на кампания по набиране на средства за възстановяване на иконостаса и иконите в малките църкви

Възстановяването на иконостаса и иконите в малките църкви е от съществено значение за запазването на богатото културно наследство и религиозна традиция. Тези църкви, често са свидетели на дългогодишна история и имат изключителна художествена стойност. Те се нуждаят от внимание и грижи, за да бъдат запазени за бъдещите поколения.

Организирането на кампания по набиране на средства за възстановяване на иконостаса и иконите в малките църкви е важна и благородна инициатива. Тя не само помага за запазване на ценното културно наследство, но и допринася за общественото благо и възстановяването на религиозната общност.

Сега с Павел Андреев фондация ще ви запознаем с една малка част от нещата и ще научите много за това, как сами да стартирате дарителска кампания за набиране на средства:

Съдържание:

 1. От какво може да са засегнати иконите и иконостаса на малките църкви;
 2. Най-добрите идеи за организиране на кампания по набиране на средства за възстановяване на иконостаса и иконите в малките църкви;
 3. Как да популяризираме дарителска кампания по набиране на средства за възстановяване на иконостаса и иконите в малките църкви
 4. Защо да изберем фондация Павел Андреев за своята фъндрейзинг кампания.

 

По право благотворителните кампания предоставя възможност на хората да се включат и да помогнат за възстановяването на иконостаса и иконите, без значение от тяхната религиозна принадлежност или вяра. Такива кампании за отворени за всички, които се интересуват от запазването на културното наследство и искат да допринесат за това.

Възстановяването на иконостаса и иконите в малките църкви е важна задача, която изисква общи усилия и ангажимент от страна на всички заинтересовани страни. Такава кампания може да създаде промяна и да допринесе за запазването на това непреходно и ценно наследство за бъдещите поколения. Преди обаче да ви насочим към стъпките в планиране на една такава фъндрейзинг кампания, вижте повече за това:

1.От какво може да са засегнати иконите и иконостаса на малките църкви

Иконите и иконостасът на малките църкви могат да бъдат засегнати от различни фактори, които включват:

 • Времето и околната среда:

Иконите и иконостасът могат да пострадат от влиянието на времето и околната среда, особено ако църквата не е поддържана и не се извършва редовна поддръжка. Влага, температурни промени и други природни фактори могат да предизвикат деградация на материалите и боядисването на иконите.

 • Неадекватна поддръжка:

Липсата на редовна поддръжка и консервация може да доведе до поява на петна, избледняване на боите или разрушаване на материалите, от които са изработени иконите и иконостасът.

 • Вандалски актове или човешко вмешателство:

Неправилните действия от страна на хора, като например неправилно почистване, неволни или умишлени щети или вандалски актове, могат да навредят на иконите и иконостаса.

 • Стареене и износване:

С течение на времето, поради стареенето или неправилната употреба, материалите на иконите и иконостаса може да претърпят силни следи от износване. Това може да включва обезцветяване на боите, отлепване на златните нишки и обкови или смъкване на самото лаково покритие, както и множество други проблеми.

За да се запазят иконите и иконостасът на малките църкви е важно да се осигури редовна поддръжка, консервация и необходимите реставрации. Специалистите по реставрация на икони могат да предложат необходимата експертна помощ за запазване на тези ценни исторически и религиозни артефакти, но това винаги е скъпо струващо и най-често бюджетът на самите църкви не може да си го позволи.

Заедно с фондация Павел Андреев ви предлагаме сега да разберем повече за всичко това:

2.Най-добрите идеи за организиране на кампания по набиране на средства за възстановяване на иконостаса и иконите в малките църкви

Дарителска кампания за възстановяване на иконите и иконостаса на малките църкви може да бъде много полезна и вдъхновяваща. Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да започнете и вие такава кампания:

 1. Организиране на благотворителна кампания за набиране на средства за възстановяване на иконите и иконостаса

Тази идея е свързана с планиране на краудфъндинг кампания. Това може да се стане лесно от платформата на Павел Андреев. За самата фондация Павел Андреев мнения може да прочетете повече в социалните медии.

Чрез дарителски кампании може да се съберат необходимите средства за закупуване и осигуряване на нужните строителни материали, продукти, бои и други важни неща, свързани с нуждите на църквите. За целта идентифицирайте църквите, които имат нужда от възстановяване на иконите и иконостаса. Разговаряйте с местните църковни органи и духовници, за да получите информация за църквите, които се нуждаят от помощ.

 1. Създайте crowdfunding кампания с информационна цел

Създайте информационен материал, който да обяснява целта на кампанията и как хората могат да дарят. Включете снимки на църквите, които имат нужда от възстановяване, както и информация за тяхното историческо и културно значение.

 1. Разпространете информацията за кампанията

Използвайте социалните медии, местни вестници, радиостанции и други медии, за да представите кампанията на широката публика. Фондацията на Павел Андреев съветва да се възползвате максимално от силното влияние на социалните медии, а именно - Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn, Twitter, Tiktok. Поискайте от местните общности, училища и бизнеси да споделят информацията.

 1. Създайте онлайн дарителска платформа, където хората да могат да направят своите дарения

Уверете се, че тази платформа е лесна за използване и сигурна за транзакции. Силно препоръчваме сайта за дарения PavelAndreev.BG. От тук може да се осигури по-голям интерес и участие от страна на хората, което е важно, за да се свържете с доказана в медиите благотворителна фондация. Вече споменахме за Павел Андреев фондация. Това ще добави повече легитимност към вашата кауза и ще ви помогне да привлечете повече дарители и потребители.

 1. Организирайте събития и фондови събирания, за да привлечете вниманието на хората и да съберете дарения

Можете да организирате концерти, изложби на икони, благотворителни базари и други събития, които да привлекат хората и да ги вдъхновят да дарят.

 1. Създайте система за проследяване и отчетност на даренията

Уверете се, че всички дарения са ясно отчетени и използвани за целите на възстановяването на иконите и иконостаса.

 1. Продължете да информирате хората за напредъка на възстановяването и да им благодарите за техните дарения

Покажете им, какво сте постигнали с тяхната помощ и как това е допринесло за запазването на културното наследство.

Със сигурност ще има хора, които ще се включат в тази благородна кауза и ще помогнат за възстановяването на иконите и иконостаса на малките църкви. Важно е да бъдете настоятелни и редовно да обновявате информацията за кампанията, за да поддържате интереса и ангажимента на хората.

Тук отново споменаваме за филантроп Павел Андреев, от чийто сайт за дарения всеки може да започне своя краудфъндинг кампания за възстановяване на иконостаса и иконите в малките църкви.

3.Как да популяризираме дарителска кампания по набиране на средства за възстановяване на иконостаса и иконите в малките църкви

При организирането на кампания по набиране на средства за възстановяване на иконостаса и иконите в малките църкви може да се спрете на тези няколко стъпки.

 1. Избор на дарителска организация:

   - Изследвайте различни благотворителни организации, които работят за помощ на оцелелите при земетресения.

   - Оценете тяхната прозрачност, репутация и ефективност в изпълнението на помощните програми.

   - Свържете се с избраната платформа за благотворителност и уточнете как може да сътрудничите с тях и какви са техните нужди.

Тук ви препоръчваме да започнете от сайта PavelAndreev.BG. Тя е международна и мултинационална. В нея всеки ще намери своята идея за благотворителност и ще може да стартира crowdfunding кампании с най-различна цел и насока. Фондация Павел Андреев е от дълги години на пазара. Тя предоставя лесна навигация, която е удобна дори за начинаещи. Сайтът за дарения отваря неограничен капацитет на всеки стартирал fundraising кампания. Започвайки дарителска кампания може да сте сигурни, че ще бъдете чути, видени и подпомогнати.

Преди това, обаче е хубаво да знаете и следвате още някои насоки. Тези стъпки може да сътрудничат в това призивът ви да бъде успешен:

 1. Планиране на fundraising кампания:

   - Определете целта на кампанията - колко средства искате да наберете и в какво точно ще бъдат насочени;

   - Създайте реалистичен бюджет, който да включва разходи за маркетинг, организационни разноски и други;

   - Задайте времеви рамки за изпълнение на дарителската кампания. Тук включете това дали ще бъде краткосрочна или дългосрочна, как ще разпределяте набраните средства – еднократно или на няколко етапа. Повече идеи за дарения може да прочетете в самия сайт за дарения на адрес PavelAndreev.BG.

 1. Планиране на екипна работа:

   - Създайте екип от поддръжници, доброволци и помощници. Разбира се това не е задължително условие, но колкото повече хора се включат в организационната работа, толкова по-големи шансове да достигнете до повече хора имате. Тези ваши помощници може да ви помагат в организацията, изпълнението на кампанията, а също така да промотират дарителската кауза на своите познати и социални общности.

   - Определете отговорности на всеки член на екипа, като имате предвид маркетинг, финанси, комуникация и други. Използвайте популяризиране във всички възможни социални медии - Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn, Twitter, Tiktok.

 1. Събиране на средства:

   - Определете начините, по които ще набирате дарения - чрез самите дарения, с помощта на допълнителни събития, като започнете онлайн кампании и други начини. Има много идеи за благотворителност, но се изисква постоянство и активност;

   - Използвайте различни маркетингови инструменти, за да привлечете вниманието на хората. Както споменахме и по-горе, това може да са социални медии, уебсайтове за дарения, печатни материали и още други;

   - Организирайте събития като благотворителни събития, концерти, игри и състезания, спортни мероприятия, базари, изложби и други. Така може да привлечете хора и да съберете нужните средства;

   - Фондация Павел Андреев използва 6 разплащателни метода – банкова карта, GooglePay, PayPal, Revolut, ApplePay и IBAN сметка. Те са надеждни, доказани и улесняват дарителите.

 1. Популяризиране, реклама и комуникация:

   - Използвайте социалните медии в интернет пространството, за да информирате хората за целите на кампанията си;

   - Създайте емоционални и вълнуващи истории и мотивирате дарителите си да дарят;

   - Свържете се с местни печатници, радиа, телевизии и всякакви медии и публицистични издания, за да популяризирате crowdfunding кампанията и да привлечете повече внимание.

 1. Отчетност и благодарности:

   - Поддържайте актуални данни за събраните средства и ги актуализирайте на вашата уеб страница или в социалните медии;

   - Изпратете благодарности на всички, които са дарили и помогнали във фъндрейзинг кампанията;

   - Редовно обновявайте и информирайте дарителите за напредъка на проекта и какво е постигнато благодарение на тяхната подкрепа. Прилагайте снимки от възстановките на иконостаса и иконите.

Най-важно е да имате предвид, че организирането на благотворителна кампания изисква усилия, ресурси, време и ангажименти. Уверете се, че всички действия са правни и етични и че средствата се използват по предназначение.

4.Защо да изберем фондация Павел Андреев за своята фъндрейзинг кампания

За да организирате благотворителна кампания за набиране на средства, можете да направите преглед на текущите кампании в сайта PavelAndreev.BG. Тази платформа е международна и мултинационална, тя предлагай голям брой краудфъндинг кампании с различни тематики и в различни насоки. Това ще улесни и помогне на всеки, дори за първи път да стартира своя дарителска кампания.

Фондацията Павел Андреев съществува от години и е призната на международно ниво. Тя разполага с неограничен капацитет от дарители, инициатори, благотворителни кампании и достига до милиони посетители от цял свят. В нея всеки инициатор на фъндрейзинг кампания може да бъде подпомогнат.

Време е да стартирате своята благотворителна кампания за набиране на средства за възстановяване на иконостаса и иконите в малките църкви от сайта за дарения. Така ще имате възможност да привлечете вниманието и да получите подкрепа от хората по целия свят.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...