Статии - От къде и как можем да набираме средства за нашата кауза?
7-ми май 2023

От къде и как можем да набираме средства за нашата кауза?

Набирането на средства може да не е единствената цел на организациите с нестопанска насоченост, но безспорно е от съществено значение за осъществяването им. Първото нещо, за което много хора се тревожат, когато обмислят да създадат организация с нестопанска цел или просто дарителска кампания за своята кауза, е как да съберат пари за благотворителност. Ние от фондация Павел Андреев добре знаем как се прави това! Така че, ако имате нужда от средства, с които обаче не разполагате или познавате човек, който се нуждае от финансова подкрепа – не се колебайте да създадете своя кампания чрез нас.

Стартирайте благотворителна кампания (кампания за групово финансиране/краудфъндинг)

Може да имате нужда от финансови средства за закупуване на ново оборудване за болници; ремонтни дейности; започване на нова строителна дейност в подкрепа на хора загубили своя дом или нуждаещи се, които са изпаднали в крайна нищета; за предстоящо пътуване с мисия; организиране на благотворително събитие; за разходи за лечение или помощ на животни – Фондация pavel andreev винаги е в готовност да ви съдейства.

Груповото финансиране или т.нар. краудфъндинг е най-добрият начин да съберете тези средства и да постигнете целите си. Концепцията е проста: събирате средства под формата на малки суми пари от голям брой хора в рамките на определен период от време. Още се нарича организиране на благотворителна кампания.

Има обаче няколко изпитани практики, за да се случи това и да постигнете максимално добри резултати. Като начало, вашата кампания за групово финансиране трябва да има възможност за споделяне. Препоръчително е също така да публикувате редовно какво се случва с кампанията, за да могат вашите дарители да знаят в каква посока се развиват нещата и да добавите начин за представяне на техните дарения на страницата на кампанията. Графиката за това как се доближавате до заветната цел ще подейства вдъхновяващо на хората да дават повече. Особено, когато сте все по-близо до сумата, която е нужна и времето изтича.

Насърчавайте получаването на дарения

Позволете на хората, които подкрепят благотворителната ви кампания, да са в течение на нейното развитие и дори помогнат с идеи или други дейности за по-добри резултати. Колкото по-често ги информирате за подробности и им позволите да бъдат част от каузата, то толкова по-съпричастни ще бъдат те и това неминуемо ще се отрази положително.

Поканете поддръжници да се включат активно в събирането на даренията

Всяка благотворителна организация има пламенни поддръжници под формата на дарители, доброволци, приятели и семейство. Те вярват във вашата мисия и искат да ви помогнат да успеете. Поканете ги да се включат в набирането на средства за вас. Казано по-просто, този метод се нарича набиране на средства от партньори и може лесно да помогне за увеличаване на вашите дарения, привличане на нови дарители и увеличаване на обхвата на вашата благотворителна организация.

Определете разумни цели за набиране на средства

Преди да проведете кампания или събитие за набиране на средства, трябва да определите целите си и да създадете план за събирането на необходимите пари. Тази важна стъпка може да превърне една отлична идея в реалност. Може да вземете пример за това от проведените успешни благотворителни кампании в платформата PavelAndreev.BG. Те не само ще ви вдъхновят, но и от тях може да почерпите опит за провеждането на успешна кампания.

Когато решавате, какви са целите, не забравяйте да включите както финансови, така и нефинансови цели.

Друга добра практика, която много кампании за съжаление пропускат, е споделянето на развитието на каузата стъпка по стъпка. По този начин се изграждат връзките на доверие с дарителите и същите се стимулират да продължат да даряват Като споделяте информация с даряващите, че помощта им под каквато и да е форма има значение, то вие изграждате добри взаимоотношения с тях и вдъхвате допълнително удовлетворение в тях за постигнатото до момента.

Професионален съвет от екипа на Павел Андреев е да използвате социални медии и имейл маркетинг (ако е възможно), за да споделите кампанията или събитието за набиране на средства. Разкажете истории на вашите бенефициенти, подчертайте вашето забележително въздействие и статистика, и добавете реални изображения и видеоклипове, за да привлечете повече дарения.

Разгледайте и тези три много полезни ресурса:

Съберете информация за дарителите

По този начин ще успеете да си изготвите аудитория от потенциални дарители, които биха могли да се включат активно в хода на тази кампания или друга кауза. Така, че, ако искате напълно самостоятелно да събирате средства, ще е необходимо да съберете данни за потенциални дарители, с които да търсите възможност да се свържете в стремежа си да получите необходимата сума. Ако обаче изберете да организирате кампанията през нашата платформа, ще имате едно много важно улеснение – тази задача вече е изпълнена. Сайтът на за благотворителност на фондация Павел Андреев редовно се посещават от хора, които искат да даряват и активно следят всяка кампания. Стартирайте своята първа благотворителна кампания сега!

Направете проучване

Често писмата или обаждания с призив за даряване се игнорират поради незаинтересованост. Причината е следната: вие се обръщате към хора с искания, които не отговарят на техния интерес или способност за даване.

Проучването на перспективите ще ви помогне да сте предварително наясно и да си спестите споделянето на информация с хора, които не биха проявили заинтересованост към каузата ви. Независимо дали става дума за вашите редовни кампании за набиране на средства или за набиране на големи суми, тази стъпка е задължителна и трябва да бъде предприета, след като имате ясно поставени цели. Хубаво е да знаете финансовите възможности на вашите потенциални дарители, способността им да даряват, техните предпочитания към определена кауза. Всъщност – всяка информация може да ви бъде от полза

Благодарете за даренията и давайте обратна връзка надарителите

Благодарете на всеки дарител, независимо от това с каква сума е избрал да се включи. Лесен начин за укрепване на взаимоотношенията е чрез изпращане на персонализирани благодарствени писма или обаждания след дарение от поддръжници. Добавете дарителска хронология към вашата кауза за набиране на средства, така че вашите дарители и техните дарения да бъдат видими. Това може да ги насърчи да споделят кампанията и да поканят повече хора да дарят. Ако използвате платформата PavelAndreev.BG, това става автоматично!

Също така, от време на време (особено след събитие за набиране на средства или кампания за групово финансиране), помолете дарителите за техните отзиви. Попитайте ги как се чувстват относно процеса на даряване, вашия подход, организацията на събитието, качеството на цялостното провеждане на кампанията и др. Тази обратна връзка ще ви помогне да подобрите бъдещите си усилия за набиране на средства.

Набирането на средства може да ви се стори почти непосилно понякога, но това със сигурност не е така – просто отправете правилния призив на точното място, а именно – на PavelAndreev.BG. Ние разполагаме с широк кръг потенциални дарители, така че със сигурност сред тях ще намерите съмишленици и за своята кауза. Следвайте тенденциите и дайте на хората възможности да даряват лесно и бързо.

PavelAndreev.BG може да ви помогне с това! Ние сме онлайн платформа за набиране на средства с лесни за използване и достъпни функции.

Да стартирате благотворителна кампания на нашия сайт е съвсем лесно. Всичко, което трябва да направите, е да посетите страницата, да се запознаете с общите условия и да се придържате към тях. Те не са специфични, така че създаването на кампания не следва да ви затрудни. Просто набележете целта, за която са необходими средства – оттук нататък ние ще сме ваш партньор и заедно ще стигнем да изпълнението й значително по-лесно. Споделете мисията си на страницата ни по възможно най-ангажиращ начин и помогнете на себе си или на друг човек в нужда.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...