Статии - Подготовка за лечение в чужбина – Всичко, което трябва да знаете
19-ти юли 2023

Подготовка за лечение в чужбина – Всичко, което трябва да знаете

В определени случаи болните получават право да организират медицинско лечение в чужбина, което да бъде финансирано от здравноосигурителната каса. Най-често става дума за консултация със специалист, лечение на дадено заболяване или операция, извършена в друга страна от ЕС. Начините за получаване на планирано лечение в страна от Европейския съюз са два:

- с формуляр S2

Ако се сдобиете с формуляр S2, здравноосигурителната ви каса пряко ще покрие разходите за лечение в чужбина /ако то бъде проведено в друга страна от ЕС/.

В случай, че се спрете на тази опция, ще получите достъп единствено до обществено здравно обслужване. Ще се налага винаги да подавате заявление до националната ви здравноосигурителна каса за получаване на предварително разрешение, преди да тръгнете на лечение в чужбина. Касата е задължена да даде предварително разрешение, само ако лечението, за което кандидатствате, се включва във вашата здравна застраховка, но няма как да бъде осъществено във вашата страна в срок, който от медицинска гледна точка е разумен.

Ако ви одобрят за формуляр S2, всички разходи за лечение в чужбина НЗОК ще бъдат покрити в съгласие с правилата в страната, където се лекувате. Няма да е необходимо да заплащате за вашето лечение в чужбина, а отговарящите за тези процедури органи в страната, където се провеждат манипулациите, ще се занимаят с документите.

- възстановяване на разходи след провеждане на лечение в чужбина

Също така може да проверите лечение в чужбина цени и сами да заплатите своето планирано лечение. Когато се върнете у дома, може да поискате да ви бъдат възстановени направените разходи – изцяло или частично. Системата е приложима както за публичните, така и за частните доставчици на здравно обслужване в европейските страни. Проучете лечение в чужбина мнения и ще можете да прецените към  коя държава и към коя клиника ще е най-добре да се ориентирате.

Попитайте вашата здравноосигурителна каса или вашето национално звено за контакт дали се нуждаете от предварително разрешение. Тук можете да намерите връзки към списъци на лечения, за които се изисква предварително разрешение във вашата страна. Вашата молба трябва да бъде удовлетворена, ако в противен случай би трябвало да чакате твърде дълго за лечение във вашата страна. Когато обмисляте искането си, вашата здравноосигурителна каса също е длъжна да прецени дали е възможно да ви издаде формуляр S2.

Финансиране на лечение в чужбина през платформата Pavel Andreev

Ако няма как да финансирате лечението си самостоятелно и се окаже, че държавата също не може да ви помогне, винаги остава възможността да създадете дарителска кампания за спешно лечение в чужбина. Ако я създадете на нашия сайт за дарения PavelAndreev.BG ще имате възможност  историята ви бързо  и лесно да достигне до широк кръг  от потенциални дарители. Споделете нуждите си откровено. Колкото по-честно и достъпно  е разказана историята, толкова по-лесно се намират поддръжници, които да решат да помогнат за набиране на средства за лечение в чужбина. Такава помощ е безценна в тежки моменти. Лечение в чужбина цена често се оказва по-висока, отколкото повечето обикновени българи могат да си позволят, поради което единствения им спасителен пояс е да разчитат на добрите сърца на хората посещаващи сайтове като PavelAndreev.BG. От опит знаем, че хиляди хора са готови да помогнат на хора нуждаещи се от скъпо лечение в чужбина или спешна трансплантация, а десетките успешни кампании, които сме провели ни дават надежда, че все повече хора ще бъдат спасени и ще получат възможност за нов живот!

Разгледайте следните кампании, на които успяхме да помогнем чрез нашия Фонд за лечение на деца в чужбина.

Често задавани въпроси

1.Имам ли право на лечение в чужбина?

Отговорът е категорично да. Всеки български гражданин има правото да отидете в друга страна от Европейския съюз и да получи медицинско обслужване там. В случай, че отговаряте, на определени условия, вашите разходи ще бъдат покрити пряко. Другата възможност е да ви бъдат възстановени частично или изцяло от обществената ви здравноосигурителна институция.

Европейските правила за лечение в чужбина обхващат медицинските и зъболекарските грижи,  хоспитализация и лекарства. Направените разходи ще ви бъдат възстановени в случай, че имате право на проведеното лечение във вашата страна. Разходи за балнеолечение например в едни  държави се покриват, а в други не.

2.Ако пациентът страда от рядка болест, за която в неговата страна не се предлага лечение и нужните процедури не се покриват от здравната система в моята страна, дали здравноосигурителната институция ще покрие необходимата операция в друга страна от Европейския съюз?

Лечение в чужбина цени  се покриват като заплащане единствено ако системата за социална сигурност в държавата, в която пациентът е осигурен, ги покрива. Ако случаят е различен, то институцията не е задължена да разреши провеждане на лечение в чужбина. Въпреки това е възможно да реши да възстанови разходите.

3.Може ли лечение в чужбина да бъде финансирано чрез благотворителна кампания?

Ако сте проучили подробно лечение в чужбина мнения и сте уверени, че възстановяването ви там ще протече по-добре, но не можете да финансирате медицинските грижи там, може да създадете дарителска кампания за набиране на средства. Не е проблем пари, събрани по българска банкова сметка, да се използват за плащане на лечение в чужбина.

Тези препоръки от Павел Андреев ще ви помогнат да организирате успешна кампания за набиране на средства. Може бързо и лесно да организирате благотворителна кампания на PavelAndreev.BG.

4.Как да създам онлайн кампания за набиране на средства за лечение в чужбина?

Най-добрия и същевременно – лесен начин да го направите е, като използвате платформата Павел Андреев. Посетете PavelAndreev.BG и създайте своята кауза в няколко прости стъпки.

Посетете страницата с каузи на PavelAndreev.BG, за да видите повече примери за това как определени суми за дарения могат да помогнат.

А в нашия помощен център може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?

5.В страната, в която пациентът е осигурен, има списък с чакащи за лечението, от което се нуждае. Съгласно европейските правила има ли право да се лекува в чужбина и след това да получи възстановяване на разходите, за да не чака?

Това може да се случи. Националната ви здравноосигурителна институция не може да ви откаже разрешение за лечение в чужбина, ако във вашата страна има списък с чакащи за това лечение. Налага се да вземе предвид и конкретното ви заболяване и в случай на отказ да докаже, че времето за чакане е приемливо, въз основа на обективна медицинска оценка на потребностите ви.

6.Може ли да ми бъде категорично отказано разрешение за лечение?

За жалост това също може да се случи. Здравноосигурителната институция може да ви откаже предварително разрешение, ако лечението, от което се нуждаете, не попада в обхвата на вашата здравна осигуровка. Друга предпоставка за отказ е, ако то може да бъде предоставено във вашата страна в приемлив от медицинска гледна точка срок. Но дори и това да се случи, възможността за създаване на благотворителна кампания за набиране на средства за лечение в чужбина остава.

7.Към кого да се обърне пациента, ако възникне проблем по време на лечение в чужбина?

Пациентът може да установи връзка с националния орган за контакт в държавата от Европейския съюз, където провежда своето лечение.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания