Статии - Превенция на рака на гърдата – защо всяка жена трябва да е добре информирана
22-ри април 2024

Превенция на рака на гърдата – защо всяка жена трябва да е добре информирана

Ракът е състояние, при което клетките в определена част от човешкото тяло се размножават неконтролируемо и оказват изключително вредни последици над цялото тяло.

От всички съществуващи онкологични заболявания ракът на гърдата е вторият най-често диагностицираният вид тумор в света, след рака на белия дроб.

Рак на гърдата рискови фактори

Съществуват предразположения и навици, които увеличават вероятността човек да се разболее от рак на гърдата. Основните рискови фактори са:

  • Пол

Процентът на жените, с риск от развитие на рак на гърдата е много по-висок от този на мъжете.

  • Възраст

Когато човек остарява се покачва рискът от появата на рак на гърдата.

  • Лична анамнеза за рак на гърдата

Ако човек е имал рак на едната гърда, то той има повишен риск от развитие на тумор и в другата гърда.

  • Фамилна анамнеза

Рискът от рак на гърдата е по-висок при жени, които са семейно обременени.

  • Облъчването

Продължителното излагане на радиация, особено в областта на гърдите, представлява основен риск от развитие на рак на гърдата.

  • Други фактори

Към тази категория могат да бъдат отнесени: гериатрична бременност, липса на бременност, затлъстяване, както и злоупотреба с алкохол.

Превенция на рака на гърдата

Ракът не е заболяване, което протича самостоятелно и без явна причина. Той е резултат от свързани закономерности. Гените, начинът ни на живот и факторите на околната среда влияят заедно за увеличаване или намаляване на риска от развитие на болестта. Ето защо, информираността на обществото има важно значение за превенцията от развитието на болестта.

Какво трябва да знаем за превенцията на рака на гърдата

Периодичният скрининг е най-ефективният начин за предотвратяване рака на гърдата. Ранното откриване на състоянието и бързото начало на лечението са най-важните стратегии за благоприятна прогноза.

Други начини за намаляване на риска от рак на гърдата са поддържането на оптимално телесно тегло, воденето на здравословен начин на живот, базиран на диета, богата на зеленчуци, плодове и продукти от животински произход, с ниско съдържание на мазнини, както и редовното спортуване и активна физическа дейност.

  • Ранната превенция на рака на гърдата и откриването му означават надежда за по-дълъг живот на 90% от жените с тази диагноза!

Ето защо все повече се обръща обществено внимание на Европейски план за рак, който подкрепя усилията на държавите-членки за подобряване на контрола на рака и грижите за пациентите.

  • Човек с рак на гърдата не е сам, не е изключен от обществото и има право на най-добро лечение!

Докато траят различните етапи от лечението на болестта: диагностиката, редовните медицински прегледи и процедури, както и възстановяването, болният има нужда от подкрепа. Тази подкрепа е толкова по-адекватна, колкото е по запозната общността с болестта рак на гърдата. Ето защо, е от изключителна важност да се организират кампании за повишаване на осведомеността.

По време на терапията и периода на възстановяване, групите за подкрепа могат да предоставят на онкологичните пациенти информация относно болестта, да предоставят морална, емоционална, дори финансова помощ, така че болните по-лесно да преодолеят физическите проблеми, умственото и социално ограничение, което е характерно при подобен род състояния.

Световен ден за борба с рака на гърдата

1 октомври е Международният ден за борба с рака на гърдата. По този начин човечеството се опитва да алармира за това заболяване, а също така и да насочи вниманието към факта, че заболяването се е лечимо, когато бъде открито навреме.

В този контекст месец октомври е посветен на информирането на жените за методите за превенция.

Препоръчителните стратегии за ранно откриване на рак на гърдата включват информиране на населението за първите признаци и симптоми и прилагане на процеси на скрининг, чрез редовни специализирани преглед.

Бъди съпричастен, виж всички кампании и подкрепи някого в борбата с рака.

Колко е важно да бъдем информирани

Както вече посочихме ракът е втората водеща причина за глобалната смъртност.

Въпреки че, честотата на болните от рак на гърдата се е увеличила през последното десетилетие, броят на смъртните случаи е намалял, тъй като са били диагностицирани навреме и лечението е дало ефективни резултати.

Добрата новина е, че днес ракът на гърдата може да бъде открит в ранен стадий, а за да се случи това, е важно да бъдем информирани.

Да насочим общественото внимание и да стартираме кампания през платформата за дарения PavelAndreev.BG

Сайтът за дарения PavelAndreev.BG представлява международна и мултифункционална онлайн платформа. Той съществува от години и през него се подкрепят благотворителни кампании както за лечение, така и немедицински такива. В платформата има възможност да се включи всеки, който има нужда и желание, като стане дарител или като стартира своя краудфъндинг кампания.

Как да насочим общественото внимание и да стартираме кампания през платформата за дарения PavelAndreev.BG

Посетете страницата на сайта за дарения PavelAndreev.BG. Кликнете зеления бутон: „Стартирай кампания“ и следвайте стъпките.

Създайте грабващо вниманието заглавие. Разкажете история, която да завладее вниманието на потенциалните дарители. Бъдете кратки, ясни и отчетливи. Приложете снимки, видео материал и посочете вашите цели за набирането на средства.

Важно е, когато активирате кампанията си, да я споделите в останалите социални мрежи - Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn, X, Tiktok. Разкажете за нея, сред приятели, познати, роднини, колеги. Помолете ги и те да споделят с техните общности.

Помнете, че насочвайки общественото внимание към проблема - рак на гърдата и свързаните с него рискови фактори, можете да постигнете добри резултати. Чрез вашата краудфъндинг кампания може да помогнете на много хора в превенцията на рака на гърдата.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания
Платформата започва процес по смяна на валутата от ЛЕВА в ЕВРО. Опцията "дарение по IBAN" е временно спряна, за да се сменят сметките към еврови. НЕ дарявайте по сметки на фондацията, които откривате извън платформата!