Статии - Психично здраве: какво представлява и защо е важна осведомеността за него
20-ти февруари 2024

Психично здраве: какво представлява и защо е важна осведомеността за него

1.Какво е психичното здраве? 

Психичното здраве се определя като състояние на психологическо и емоционално благополучие у човека. Доброто психично здраве се характеризира с общо състояние на високо самочувствие и самоувереност. 

Когато човек се чувства добре психически, той може да работи продуктивно, да се наслаждава на свободното си време и да бъде активен. Чрез своята дейност здравият човек допринася за развитието и просперитета на обществото, в което живее. 

Световната здравна организация (СЗО) дефинира психичното здраве като състояние на благополучие, в което всеки човек реализира своя потенциал. Това е състояние, в което здравата психика на човек има възможност да се справи с ежедневния стрес от живота. Психично здравият индивид може да работи продуктивно и да допринесе за развитието на общността, от която самият той е част. 

2.Месец на осведоменост за психичното здраве 

Всъщност, знаете ли кой месец от годината е посветен на психичното здраве? Месец май в световен мащаб е признат  за месец на осведоменост за психичното здраве. Целта е чрез дейностите, които се извършват през май, да бъде премахната стигмата около психичните разстройства и да се предостави подкрепа и информация на тези, които се борят с тях. 

Често пъти психичните проблеми са незабележими и се пренебрегват. Истината обаче е, че всеки човек може да изпадне в състояние на стрес, тревожност или депресия. Ето, защо е важно да се знае как да се разпознават тези състояния и как да предоставя подкрепа на онези, които ги изпитват. 

През месеца на осведомеността всеки от нас може сам да организира различни събития,  кампании и обучения, които имат за цел да разгледат въпросите около психичното здраве и да насочат вниманието на обществото върху значимостта му. Добри идеи за активности свързани с темата за психичното здраве са: организиране на благотворителни кампании за набиране на средства за публични лекции, работилници или за създаване на онлайн ресурси. По този начин ще се помогне хората да бъдат по-осведомени и да научат повече за здравето на психиката и начините за нейното лечение. 

Нека не забравяме, че психичното здраве е нещо, което засяга всички нас. То е изключително важно на всеки етап от живота ни. Доброто психично здраве позволява да функционираме оптимално и да се радваме на живота. Затова, е важно според своите възможности, човек да бъде активен. Фондация Павел Андреев предоставя възможност през месеца на осведоменост за психичното здраве, чрез платформата за дарения PavelAndreev.BG да се  организират кампании в подкрепа на дейности свързани с психичното здраве. По този начин всеки има възможност да помогне за създаване на общество, което е отворено и подкрепящо към хората които не са психично здрави, които имат нужда от помощ и разбиране. 

3.Световен ден на психичното здраве 

Световният ден на психично здраве се отбелязва всяка година на 10 октомври. Той е още една възможност за хората и общностите да подобрят знанията си в тази област, да повишат осведомеността и да предприемат действия, които насърчават и защитават здравето превръщайки го в универсално човешко право. 

Европейската комисия финансира проекти в областта на психичното здраве. Тези проекти са част от програма „ЕС в подкрепа на здравето“, която има за цел да подпомага държавите-членки и други организации да предприемат дейности за предотвратяване и справяне с проблеми, свързани с психичното здраве. 

Поради значимостта на темата за психичното здраве, само през последните три години са били разпределени над 30 милиона евро за такива проекти, които се фокусират върху аспектите на психичното здраве, които засягат в най-голяма степен широката общественост. 

За да допринесете и вие самите за повишаване на информираността за важността на психичното здраве, както и да помогнете на нуждаещите се, разберете как става: 

4.Организиране на  кампания за събиране на дарения в подкрепа на психичното здраве през платформата PavelAndreev.BG 

Платформата PavelAndreev.BG  е идеалното място за организиране на кампания за събиране на дарения в подкрепа на психичното здраве. 

PavelAndreev е онлайн платформа, която свързва хората, които искат да помогнат, с онези, които се нуждаят от подкрепа. Тя предоставя възможност за създаване и управление на дарителски кампании, които могат да се насочат към различни области, включително и психологичното здраве. 

Стартирайте кампания още сега на PavelAndreev.BG.

Защо да изберем PavelAndreev.BG за организирането на кампанията си? 

Платформата предлага следните ключови предимства: 

  1. Лесно и бързо създаване на кампания:

Създаването на кампания през платформата става бързо и лесно. След като се направи регистрация, можете да започнете да попълвате информацията за вашата кампания – каква е нейната цел; какъв проблем решава; колко средства е необходимо да се съберат и защо е такава необходимата  сума. Това ви позволява бързо да стартирате кампанията и да привлечете вниманието на потенциални дарители. 

  1. Разнообразни възможности за споделяне:

Сайтът PavelAndreev.BG предоставя различни инструменти за споделяне на всяка една благотворителна кампания в социалните мрежи. Това може да се случи, чрез имейли и други онлайн медии. По този начин кампаниите достигат до по-голяма дарителска аудитория и се увеличава възможността повече дарители да подкрепят вашата благотворителна кауза. 

От платформата ви се предоставя автоматизирани инструменти и функции, които ще са ви от полза да управлявате и проследявате кампанията си по-ефективно. Чрез тях можете да публикувате актуални новини и така да държите дарителите осведомени за всичко случващо се. 

  1. Сигурност и прозрачност:

Платформата PavelAndreev.BG осигурява сигурен начин за събиране на даренията, чрез онлайн плащания. Всички транзакции са криптирани и защитени. Освен това, PavelAndreev.BG предлага прозрачност при управлението на събраните средства, като ви предоставя пълен контрол и възможност да следите, какво се случва с тях. 

  1. Подкрепа и съдействие:

Екипът на фондация Павел Андреев е на разположение, за да ви помогне по време на целия процес на организиране на кампания. Експертите ще ви предоставят съвети и насоки за оптимизиране на вашата благотворителност и максимално увеличаване на ефективността й. 

  1. Вдъхновяващи примери:

Платформата за дарения предлага и различни примери на успешни кампании за събиране на средства в подкрепа на кампании на тема психично здраве, които могат да ви вдъхновят и да ви помогнат да създадете силна и вълнуваща дарителска кампания. 

Организирането на благотворителна кампания за набиране на средства през платформата PavelAndreev.BG е изключително полезен начин да ангажирате общността и да помогнете на онези, които имат нужда от подкрепа. Не се колебайте да използвате тази мощна онлайн платформа и да направите разлика в живота на хората, които се борят с психични затруднения. 

Време е да дадете начало на своята дарителска кампания за психично здраве. 

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...