Статии - Психично здраве при жените
20-ти март 2024

Психично здраве при жените

Психичното здраве на жените: как да се справим с предизвикателствата на съвременния живот

1.Психично здраве при жените

Психичното здраве при жените е важна тема, която заслужава повече внимание. Жените са изправени пред множество предизвикателства, които могат да повлияят на тяхното емоционално, психично и социално благополучие. Някои от тях са биологични, като хормоналните промени, бременността и менопаузата, а други са свързани със социалните и културните фактори, като дискриминацията, насилието, бедността и стреса.

Според Европейската комисия жените са 40% по-склонни да развият психично заболяване, отколкото мъжете. Някои от по-често срещаните психични проблеми сред жените са депресия, тревожност, посттравматично стресово разстройство, суицидни опити и хранителни разстройства.

Психичното здраве е важно за всеки, но съществуват специфични аспекти, които засягат нежната половина по различен начин от мъжете. Жените са изложени на различни фактори, които могат да повлияят над самочувствието им. Тези фактори могат да доведат до по-голяма предразположеност към психични разстройства.

За да подобрят психичното си здраве, жените трябва да се грижат за себе си и за другите, да търсят и предлагат подкрепа, да се научат да се справят с негативните емоции и ситуации, да се наслаждават на живота и да развиват своите потенциали. Също така е изключително важно, жените да имат достъп до качествени и равнопоставени здравни услуги, които да отчитат техните специфични нужди и да ги защитават от дискриминация и насилие. На европейско и национално ниво се провеждат различни инициативи, които целят да насърчат равенството между половете в областта на психичното здраве и да подкрепят жените, страдащи от психични проблеми.

Психичното здраве при жените е тема, която заслужава повече внимание и действие. Колкото по-добре се чувстват жените в собствената си кожа, толкова по-добре ще функционират в личния и професионалния си живот, а също и толкова по-добре ще бъде обществото като цяло.

2.Проблеми на психичното здраве при жените

Някои от по-често срещаните психични проблеми сред жените са депресия, тревожност, посттравматично стресово разстройство, суицидни опити и хранителни разстройства.

Какви са причините за тези проблеми?

На първо място, жените са изложени на различни биологични фактори, които могат да повлияят на тяхното ментално здраве. Тук за пример може да посочим жените, които имат по-ниски нива на серотонин, хормона, отговорен за регулиране на настроението, съня и апетита. Наред с това, жените преживяват хормонални промени, свързани с менструацията, бременността, раждането и менопаузата, които могат да доведат до емоционална нестабилност, депресия и тревожност.

На второ място, жените са изправени пред множество социални и културни фактори, които могат да окажат негативно въздействие върху тяхното психично здраве. Например, жените по-често от мъжете са жертви на дискриминация, насилие, бедност, безработица, изолация и стрес. Тези фактори могат да доведат до ниско самочувствие, безнадеждност, страх и безпомощност. Освен това, жените са изложени на по-голям социален натиск да отговарят на определени стандарти за външен вид, поведение и роли, което може да доведе до нездравословни навици, като прекомерно хранене, гладуване, злоупотреба с алкохол или наркотици.

Какви са видовете психични проблеми, които по-често засягат нежната половина от човечеството?

Според Американската асоциация за тревожност и депресия, жените са два пъти по-склонни от мъжете да страдат от генерализирано тревожно разстройство, определени фобии или паник атаки. Тревожността се характеризира с постоянно притеснение, страх, нервоза и неспокойство, които могат да влошат качеството на живота и да попречат на нормалното функциониране на човека. Тревожността може да бъде предизвикана от различни ситуации. Сред най-честите са работа, семейство, здраве, финанси, социални отношения и други. Тревожността може да се прояви с различни физически и психични симптоми, каквито са ускорен сърдечен ритъм, потене, затруднено дишане, гадене, главоболие, безсъние, разстройство, раздразнителност, недостиг на концентрация и други.

  • Депресията е друг често срещан психичен проблем сред жените

Депресията се диагностицира два пъти по-често сред женския пол и има различни физиологични, психични и социално-културни причини за това. Тя се характеризира с продължителни и тежки спадове в настроението, което води до загуба на интерес към живота, удоволствието и смисъла. Депресията може да бъде предизвикана от различни фактори. Сред по-честите са: хормонални промени, стрес, травми, загуби, конфликти, самота и още много. Депресията може да се прояви и с различни физически и психични симптоми, каквито са: умора, безсилие, безнадеждност, вина, самообвинение, самоубийствени мисли, апатия, безразличие, сънливост, безсъние, промени в апетита и теглото, болки и други.

  • Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР)

Това е друг психичен проблем, който е по-често срещан при жените. ПТСР е състояние, при което човек преживява повторно и интензивно травматично събитие, като сексуално нападение, домашно насилие, военна служба, терористичен акт, природно бедствие и други. ПТСР може да се развие веднага след травмата или след известно време. Това състояние на мозъка може да се прояви с различни физически и психични симптоми.

3.Стигмата по въпроси свързани с женското менталното здраве

Стигмата е съвкупност от негативни нагласи и вярвания, които мотивират обществото да се страхува, да отхвърля и дискриминира хората с психични проблеми. Стигмата може да се прояви на различни нива, които включват индивидуално, семейно, професионално, институционално и обществено. Някои от последиците от стигмата са:

- Ниско самочувствие, самообвинение и изолация;

- Страх от разкриване на психичния проблем и загуба на доверие;

- Липса на информация, разбиране и съчувствие;

- Затруднен достъп до качествени и равнопоставени здравни услуги;

- Нарушаване на правата и свободите на хората с психични проблеми;

- Ограничаване на възможностите за образование, работа, семейство и общуване.

Как можем да разбием стигмата и да подкрепим жените с психични проблеми?

Ето някои предложения:

- Образование и информация:

Необходимо е да се повиши осведомеността и знанието за причините, видовете, симптомите и лечението на психичните проблеми, както и за правата и нуждите на хората с психични проблеми. Това може да се постигне чрез повишаване на осведомеността за месец на женското психично здраве, както и с планиране на благотворителни кампании, семинари, брошури, уебсайтове и други средства за комуникация, които да достигнат до различни групи от обществото, като жени, мъже, деца, младежи, родители, учители, работодатели, здравни работници и други;

- Диалог и солидарност:

Необходимо е да се насърчи откритият и честен разговор за психичното здраве, както и да се подкрепят инициативи, които да създават пространство за обмен на опит, мнения и чувства между хората с психични проблеми и тези без такива. Това може да се постигне чрез групи за взаимопомощ, срещи, форуми, блогове, социални мрежи и други форми на взаимодействие, които да спомогнат за намаляване на изолацията, укрепване на доверието и създаване на общност. Една добра препоръка е, чрез сайт за дарения PavelAndreev.BG, откъдето всеки може да подкрепи кампания за набиране на дарения за повишаване на осведомеността, както и в подкрепа на различни инициативи през месец на женското психично здраве. На това място всеки може сам да стартира дарителска кампания в подкрепа на психичното здраве на жените.

- Застъпничество и действие:

Необходимо е да се защитават правата и интересите на хората с психични проблеми. Важно е да се борим срещу дискриминацията и насилието, които те изпитват. Това може да се постигне, чрез участие в организации, движения, кампании, протести и други форми на гражданско ангажиране, които допринасят за промяна на законодателството, политиките и практиките, свързани с психичното здраве. За всичко това може да се информираме и от самия месец на женското психично здраве.

Стигмата по въпроси свързани с женското менталното здраве е сериозен проблем, който вреди на жените, техните семейства и обществото като цяло. За да я разбием и да подкрепим жените с психични проблеми, трябва да действаме заедно със съчувствие и солидарност.

Стартирай своя кампания още сега или подкрепи някои в нужда.

4.Подкрепа за жени през сайт за дарения PavelAndreev.BG

Жените са носителки на живот, любов и красота. Те са майки, съпруги, дъщери, сестри, приятелки, колежки, ученички, учителки, лидерки, художнички, спортистки, активистки и много други. Те заемат най-различни роли, които изпълняват в живота си с достойнство, талант и страст. Жените са силни, умни, креативни, смели и чувствителни. Те заслужават уважение, равенство, свобода и подкрепа.

За жалост много жени се сблъскват с различни проблеми, които ограничават техните права, възможности и потенциал. Някои от тези проблеми са:

- Насилие във всичките му форми - физическо, сексуално, психологическо, икономическо, културно и други форми

Според Европейската агенция за основните права, всяка една от три жени в Европа е преживяла някакъв вид насилие след 15-годишна възраст. В България, според Националния център за изследване на общественото мнение, 28% от жените са били жертви на домашно насилие.

- Дискриминация и неравенство на база на пола

Жените по-често са изправени пред пречки и предразсъдъци при достъпа до образование, работа, здраве, политика и други сфери на живота.

Според Евростат, жените в Европа печелят средно 14,1% по-малко от мъжете за една и съща длъжност. В България, според Института за пазарна икономика, жените са представени в под ръководните позиции, а само 16,6% от тях са на длъжности изпълнителни директори.

- Здравни и социални проблеми

Дамите са изложени на различни рискове и заболявания, свързани с тяхното репродуктивно и психично здраве. Някои от тях са рак на гърдата, рак на маточната шийка, ендометриоза, поликистоза на яйчниците, депресия, тревожност, посттравматично стресово разстройство и други.

Според Световната здравна организация, ракът на гърдата е най-честата причина за смърт сред жените в световен мащаб. В България, според Националния статистически институт, 22,9% от жените са декларирали лошо или много лошо здравословно състояние.

Как да окажем подкрепа за жени през сайт за дарения PavelAndreev.BG?

Един от начините е да помогнем е като се включим в благотворителните кампании, които се организират през сайта за дарения PavelAndreev.BG. Това е платформа, създадена от самия Павел Андреев. Тя има за цел да даде възможност на хората да набират средства за лечение и социални каузи. Всяка кауза си струва и всеки може да се включи, с колкото иска. Наред с това всеки може сам да стартира своя благотворителна кампания.

На сайта PavelAndreev.BG може да намерите много дарителски кампании, свързани с набиране на средства в подкрепа за жени.

Ако искате да помогнете на нежните поливни от човечеството, които се борят за живота и здравето си, можете да дарите сума по ваш избор през сайта PavelAndreev.BG. Всеки лев, който дарите, ще има огромно значение. Можете да следите развитието на кампаниите и да видите, какво е постигнато с вашите дарения. Още по-благородно ще е ако самите вие отделите от своите ресурси, за да започнете дарителска кампания в подкрепа на психичното здраве при жените. Изборът е във вашите ръце!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...