Статии - Психологическа подкрепа след земетресение: Как да помогнем на пострадалите хора
2-ри октомври 2023

Психологическа подкрепа след земетресение: Как да помогнем на пострадалите хора

Земетресенията могат да бъдат опустошилителни.  Те са с различен магнитут и понякога нанасят много сериозни поражения, изразяващи се в загуба на човешки живот, тежки материални щети, разрушения и унищожена инфраструктура.Травмите, които получават пострадалите след земетресение са не само физически, но и психологически и емоционални. За съжаление малко хора обръщат внимание на този тип подкрепа в подобни ситуации, която според нас също е от съществено значение.

Тези препоръки от Павел Андреев ще ви помогнат да организирате успешна кампания за набиране на средства. Може бързо и лесно да организирате благотворителна кампания на PavelAndreev.BG. 

В какво се изразява психологическата травма след земетресение

Психологическата травма при хората пострадали при земетресение е много голяма. На първо място това е паниката и стреса по време на самия трус, когато времето за реакция е твърде ограничено. Освен това, психологическата травма се изразява и като невъобразим шок от преживяното, от претърпяната загуба на близки, приятели или колеги. Освен с физическите си наранявания, които са получили, докато са били затрупани под руините, хората трябва да се справят и със загубата на своите домове, покъщнина, домашни любимци и други.. Най-честите състояния, в които те изпадат са психически стрес и шок, чиито симптоми се изразяват в плач, пристъпи на паника, нарушение на съня, кошмари и други. Освен пострадалите, на психологически стрес са подложени и пожарникарите, медицинските работници и другите лица, които оказват помощ в засегнатите райони. На пострадалите от земетресението, психологическа подкрепа се предоставя от екип от психолози и социолози, които са експерти в своите области.

Приоритет при предоставянето на психологическа подкрепа

Приоритет при предоставяне на психологическа подкрепа се дава на жертвите на земетресението и техните семейства. Семейни консултанти и психолози работят постоянно с тях и се стараят да направят всичко възможно те да преминат през процеса по по-здравословен и лек начин. За целта е необходимо да се вземат предвид различните видове реакции на пострадалите, защото всеки човек преживява по различен начин една и съща ситуация. Затова е необходимо да се обърне индивидуално внимание на всеки човек, който е преживял силно земетресение и да му се направи оценка от психолог, която да установи дали има нужда от професионална помощ или би могъл и сам да се справи с тази ситуация.

Сложността на ситуацията при земетресение

Сложността на ситуацията при земетресение се изразява и в това, че хората са в състояние на шок. Фокусът първоначално обаче е върху физическото здраве и основните нужди на пострадалите, а психологическият ефект се появява по-късно. Първата мисъл на хората е къде да се подслонят и как да си набавят храна, вода и всичко необходимо, за да осигурят себе си и своите близки. В последствие идва и необходимостта от грижа за психичното здраве. Продължителната скръб, стресът и паниката са най-често срещаните реакции при пострадалите след земетресение. Много от хората са загубили близки, а понякога дори не могат да погребат мъртвите защото телата им просто не могат да бъдат намерени, което също води до психични разстройства.

Сложността на ситуацията идва и от това, че много хора остават без покрив над главата си, без храна, без питейна вода, без покъщнина и средства за препитание. Децата претърпяват особено тежки психологически травми, на което психолозите обръщат специално внимание.

Помощ от СЗО

Към днешна дата СЗО разполага с голям брой служители, които оказват първа психологическа помощ на пострадалите при земетресения. През годините организацията е изградила отношения на доверие с правителствата, здравните власти, професионални сдружения и неправителствени организации на много страни по света. Природните бедствия, като земетресенията причиняват силен психологически стрес, който понякога води до развитие или изостряне на съществуващи проблеми с психичното здраве на хората. Ето защо от СЗО смятат, че е много важно на тях да се обърне специално внимание и да се предоставят качествени услуги за психично здраве и психологическа подкрепа.

Благотворителна кауза за психологическа подкрепа

В полза на засегнатите при земетресение хора и за предоставянето на психологическа подкрепа се провеждат редица благотворителни кампании, за набиране на кандидати психолози и социални служители, които да работят с хората жертви след земетресение, за справяне с техните психологически проблеми, като стрес, паника и т.н. Различни правителствени и неправителствени организации, както и физически лица, поемат инициативата да организират дарителски кампании, за набиране на средства и помощи, за закупуване на апаратура и медикаменти за лечение на тези хора. На първо място, усилията са насочени към:

  • Осигуряване на достъп до най-уязвимите и най-тежко засегнатите хора;
  • Незабавно предоставяне на помощ при травми и посттравматичен стрес;
  • Осигуряване на необходимите лекарства, спешни комплекти и медицински материали;
  • Предоставяне на услуги за психично здраве и психологическа подкрепа;
  • Мобилизиране на спешни медицински екипи от психолози и социолози, в помощ на пострадалите;
  • Осигуряване на достъп до здравни заведения и животоспасяващи здравни грижи, особено за жените, децата и възрастните хора и хората със съществуващи психологически проблеми.

Благотворителна кампания за психологическа помощ на пострадали от земетресение чрез Фондация Павел Андреев

За предоставянето на психологическа помощ на пострадалите след земетресение се изисква много време и работа от страна на специалисти психолози. Този процес е дълъг и труден, но дава възможност на потърпевшите да преодолеят страха, паниката и шока от преживяното. Ние от Фондация Павел Андреев работим активно, в тази насока, като организираме различни благотворителни кампании за набиране на средства за болнично и следболнично лечение на тези хора. Чрез нашия сайт PavelAndreev.BG, можете да създадете дарителска кампания за набиране на средства за лечение на пострадали от земетресения или да отправите апел за търсене на лекари психолози, които биха се включили във ваша благотворителна кауза. Много са дарителите, които подкрепят каузите, споделени на PavelAndreev.BG. В случай на нужда от помощ, не се колебайте да разкажете и своята история. При нас можете да споделите своята идея за благотворителност и да намерите много поддръжници, които да подкрепят вашата благотворителна кауза.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания