Статии - Рак на гърдата при мъжете и жените. 5 идеи как всеки може да помогне
17-ти април 2024

Рак на гърдата при мъжете и жените. 5 идеи как всеки може да помогне

Рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-честата форма на туморна формация при жените и втората водеща причина за смърт от злокачествени онкологични болести, след рака на белия дроб. Заболяването се задейства, когато някои клетки в млечната жлеза придобият мутации и започнат да се размножават неконтролируемо, образувайки тумор.

Смята се, че 1 на 8 жени е диагностицирана с това заболяване. И, въпреки, че ракът на гърдата не е само прерогатив на нежната половина от човечеството, макар и рядко, той се среща и при мъжете.

В световен мащаб биват диагностицирани по 1,7 милиона случая на пациенти с рак на гърдата, като от тях 500 000 умират годишно. Броят на случаите при мъжете представлява 1% от общия брой.

Европа се нарежда сред континентите с най-висока честота на диагнозата рак на гърдата.

Практически на всеки две минути, европейска жена получава тази диагноза и на всеки 6 минути пациент губи борбата с коварната болест. Въпреки, че е изключително травмиращо страдание за жените, ракът на гърдата може да бъде предотвратен, ако е открит в ранните му стадии. Той може да се лекува.

Разгледайте всички кампании и помогнете още сега.

Рак на гърдата при жени

Ракът на гърдата при жени се развива главно в млечните канали и млечните жлези. Той се появява, когато клетките на гърдата се променят и започнат да растат неконтролируемо, създавайки маса от тъкан, наречена тумор. Туморът обикновено се проявява като бучка или калциево отлагане, което се развива в резултат на анормален клетъчен растеж. Повечето бучки на гърдата са доброкачествени, но някои могат да бъдат премалигнени лезии (или казано на разговорен език могат да станат рак), както и злокачествени туморни образования.

Ракът на гърдата е един от най-често срещаните видове рак сред жените, засягащ предимно дамите над 50-годишна възраст.

Какви са симптомите на рак на гърдата при жените?

Характерните симптоми определящи заболяване на гърдата са:

 • безболезнен осезаем възел с неправилна, твърда повърхност, с изтрити граници;

 • асиметрично увеличаване на консистенцията на гърдата - изцяло или отчасти;

 • прибиране на кожата в областта на гърдата;

 • отдръпване на зърното;

 • деформации на гърдата;

 • отпускане на зърното (особено едностранно, спонтанно, хеморагично или безцветно);

 • зачервяване (еритема) или кожна язва;

 • зачервяване (еритема) или улцерация на зърното;

 • аксиларни аденопатии от същата страна, безболезнени;

 • болка (много рядка - само в много напреднали етапи).

Рак на гърдата при мъже

Ракът на гърдата при мъжете се среща по-рядко, отколкото при жените. Това заболяване не се наблюдава сред младите хора, а пациентите засегнати от него често са на възраст над 60 години. Гинекомастия (хипертрофия на тъканта на гърдата) може да се развие при определени условия. От това заболяване не е застрахован никой, въпреки че някои хора са по-предразположени към него.

Какви са симптомите за рак на гърдата при мъжете?

По принцип диагностицирането от лекар се извършва в напреднал стадий, когато е свързано с кървене от зърното или инфилтрация на кожата. Предвид и факта, че обемът на мъжката гърда е малък, туморът бързо инфилтрира гръдния мускул и кожата, разпространявайки се в аксиларните възли. В сравнение с жените, мъжете с рак на гърдата се явяват за консултация в по-напреднал стадий на заболяването.

Всеки мъж, който носи рискови фактори за възникване на рак на гърдата, трябва да е добре информиран и относно значимостта на периодичните проверки. Това може да става, чрез опипване на участъците за предупредителните признаци. При проява на симптоми като подуване или кожни промени в гърдата или ареолата. Тогава трябва да се направи незабавна консултация с лекар.

Ако вие имате нужда от набиране на средства за лечение на рак на гърдата създайте своя кампания бързо и лесно на PavelAndreev.BG

Всеки може да помогне като бъде активен – 5 идеи за благотворителни каузи

Осъзнаване на значимостта и активното участие в различни благотворителни каузи, насочени към информиране на обществото за заболяването рак на гърдата може да допринесе значително за лечението и превенцията му. Възползвайки се от възможностите, които предлага онлайн платформата PavelAndreev.BG, всеки човек може да мобилизира ресурсите, с които разполага и да повиши както своята осведоменост, така и тази на своята местна общност.

5 идеи за благотворителни каузи

 • Финансиране на изследванията за рак на гърдата:

Една от най-съществените благотворителни каузи, която всеки може да направи, е подкрепата за научни изследвания. Такива могат да бъдат насочени към разбиране на целите от лечението на рака на гърдата. Това може да стане, чрез стартиране на кампания за набиране на средства за разработване на нови терапии. Чрез PavelAndreev.BG, дарителите могат да финансират конкретни изследователски програми, проекти или да подкрепят лаборатории и научни центрове.

 • Образователни програми за ранна диагностика:

Кампаниите, организирани чрез платформата на PavelAndreev.BG, могат да финансират създаването и разпространението на информационни материали и семинари за увеличаване на информираността относно рака на гърдата. Това е важно, защото ранното откриване е от значение за благоприятния изход от болестта.

 • Подкрепа за болните и техните семейства:

Ракът на гърдата е изпитание не само за засегнатите, но и за техните близки. Създаването на кампании, които да подкрепят болните с рак на гърдата и техните близки могат да го направят, чрез платформата на PavelAndreev.BG. С помощта на благотворителност може да се окаже подкрепа под най-различни форми. Може да се събират средства за оказване на психологическа подкрепа от специалисти, социални и медицински услуги, както и подкрепа за осигуряване на по-добри условия в качеството на живот на пациентите.

Програми за социална интеграция:

Последствията от лечението на рак на гърдата често водят до нужда от рехабилитация и социална интеграция. Инициативите насочени към създаване на образователни и професионални програми за жените и мъжете, преживели болестта, могат да са от голяма полза за това те да се върнат към пълноценния си начин на живот.

 • Иновации в медицината и лечение:

Подкрепата за разработване на иновативни медицински устройства и технологии, които могат да улеснят диагностицирането и лечението на рак на гърдата са още една важна благотворителна кауза. Това може да включва финансиране на проекти за създаване на по-ефективни и по-малко инвазивни методи за ранна диагностика и лечение.

Чрез стартирането на благотворителни кампании в платформи за набиране на средства, каквато е PavelAndreev.BG, може да се постигне значителен напредък по отношение подобряване качеството на живот на хората, засегнати от болестта, развитието на методите за диагностика и лечение, както и повишаване на обществената осведоменост.

Онлайн платформата PavelAndreev.BG

С помощта на платформата PavelAndreev.BG организаторите на благотворителни кампании лесно създават и разпространяват своите инициативи. Така достигат до широк кръг от хора, готови да помогнат. От финансиране на научни изследвания, през подкрепа за образователни програми, до осигуряване на ресурси за подобрение на лечението и рехабилитацията на пациентите с рак на гърдата, платформата PavelAndreev.BG стои в основата на важни активни кампании, които могат да направят разлика.

Осведомеността относно рака на гърдата при жени и мъже е жизненоважна. Така, чрез онлайн платформата PavelAndreev.BG се допринася значително за повишаването ѝ. Чрез споделяне на информация, чрез планиране на кампании за повишаване на информираността, чрез разказването на лични истории, сайтът за дарения помага за разбиване на стигмата, свързана с болестта и насърчава обществото да подходи с повече съпричастност и солидарност.

Едни от ключовите предимства на PavelAndreev.BG са прозрачността и лесната възможност за участие. Всеки желаещ да допринесе може да стартира своя кампания в подкрепа на рака на гърдата при мъжете и жените. Тези кампании създават място на доверие и дават възможност за активно участие от страна на дарителите. Тук всеки вижда реалния ефект от своя принос.

Избирайки онлайн платформата PavelAndreev.BG за стартиране на кампания в борбата с рака на гърдата се предоставя мощен начин за призив и мобилизиране на общественото внимание и ресурси.

Време е да опитате и вие, организирайки благотворителна кампания за набиране на средства за рака на гърдата, без значение, на коя идея сте се спрели!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...