Статии - Ръководство за стартиране на благотворителна кампания за набиране на средства.
6-ти май 2021

Ръководство за стартиране на благотворителна кампания за набиране на средства.

Споделянето на искрена и лична история, свързана с набиране на средства, не винаги е лесно, но това е първата стъпка за получаването на дарения, от които наистина може да се нуждаете. Убедителните истории превръщат пасивните посетители или читатели в активни дарители, които след това ще споделят набирането на средства с други. Имате ли нужда от помощ за привличане на повече хора? Дори да не мислите за себе си като писател, това ръководство ще ви научи как да опишете историята си и да я стартирате като кампания в PavelAndreev.BG по начин, който кара хората да искат да подкрепят каузата ви.

Кратки съвети за представяне на кампанията ви: научете се как да разкажете невероятната си история в PavelAndreev.BG

Когато се учите да разказвате и описвате историята си, можете да имате предвид съветите по-долу. Не забравяйте, че писането на добра история за набиране на средства може да ви помогне бързо да съберете парите, от които имате нужда и да постигнете целите си.

 • Разбийте текста си. Параграфите и точките правят чудеса, когато се опитвате да направите нещо по-лесно за четене и разбиране.
 • Пишете удебелено, подчертано, наклонено, когато се опитвате да откроите най-важните си точки.
 • Кажете го от сърце. Бъдете честни и директни с поддръжниците си. Уязвимостта изминава дълъг път.
 • Стигнете до въпроса „защо“. Кажете на приятелите и семейството си защо тази кауза е толкова важна за вас.
 • Бъдете ясни в описването на вашите нужди. Дайте план за това колко пари трябва да съберете и за какво ще бъдат използвани средствата, включително как ще ви помогнат.
 • Публикувайте снимки и видеоклипове. Изображенията помагат на вашите поддръжници да се чувстват свързани с набирането на средства и те предлагат контекст за вашата писмена история.

Учете се от страхотни разказвачи на благотворителни истории за набиране на средства

Докато разглеждате тези истории, задайте си следните въпроси:

 • Как тези истории работят за създаване на разбиране и съпричастност?
 • Какво можете да научите от подходите им към разказването на истории?
 • За всяка история има ли конкретни аспекти, които са ви накарали да почувствате силно някаква емоция?
 • Какви емоции искате да предаде вашата собствена история?

 

Заглавие на кампанията за благотворително набиране на средства

Заглавието на кампанията ви за благотворително набиране на средства е критично важно. Както при заглавието на книга или филм, това може да привлече хората или да ги отблъсне. Заглавието на вашата страница за набиране на средства е първото нещо, което хората виждат в социалните мрежи. Не се притеснявайте, ако не можете веднага да измислите идеалното заглавие. Можете да изберете временно заглавие и да го редактирате по-късно.

Заглавието, което изберете, трябва да включва името ви или на бенефициента и да подчертава основното предизвикателство, пред което сте изправени вие или получателят. 

Пример: „Помогнете на _____ да пребори коварната болест!“ 

Първи стъпки в стартирането на благотворителна кампания в PavelAndreev.BG

Започнете с изречение, което представя себе си и „основните герои“ на вашата история. Дайте първо на читателите или потенциалните дарители най-важната информация: Въведение, което разказва малко за себе си.

Независимо дали ролята ви на родител, предприемач, природозащитник или оцелял от рак, какво Ви накара да започнете това набиране на средства? Засега запазете тази кратка уводна информация - винаги можете да добавите повече контекст, ако стане актуална по-късно.

Пример: Казвам се _____ и прекарах живота си _____.

 

Определете основните части от вашата история

Когато пишете вашата кампания, започнете с идентифициране на елементите, които трябва да разкажете напълно в историята на набирането на средства. Обърнете внимание кои подробности имате и кои може да се наложи да намерите или разработите. Направете списък със съществуващи снимки и видеоклипове и такива, които бихте могли да създадете. Какви подробности ще оживят историята ви?

Вашата история трябва да отговори на основните въпроси, които всеки читател би имал: кой, какво, къде, кога, защо и как. Отговорете на въпроси като:

 • За какво ще се използват средствата? Подреден списък е чудесен начин да обясните това.
 • Ако набирането на средства за някой друг, каква е връзката ви с него?
 • Как събраните дарения ще помогнат на вас или на някой друг?
 • Що се отнася до набирането на средства, защо е особено важно - защо вие или получателят се нуждаете от тези дарения?

Пример: Тези дарения ще ми помогнат на _____ с _____.

Споделете историята си

Ако сте опитвали други решения преди краудфъндинга, може би е добра идея да споделите това, което сте направили досега. Отговорете на въпроси като:

1. Как вие или вашите близки се опитахте да преодолеете предизвикателството, което ви се представя?
2. С какви препятствия сте се сблъсквали и как те са ви променили като човек?

Използвайте тази възможност, за да опишете ефекта от вашата борба върху вашето семейство, вашата местна общност или обществото като цяло. Опишете всичко подробно. Много е важно читателите да знаят всичко.

Пример: Когато се случи _____, направихме избор на ______. И тогава ______.

Наблегнете на повратната точка

Кое събитие ви накара да предприемете действия и да започнете краудфъндинг кампания? Независимо дали този момент се е случил в лекарски кабинет или на кухненската маса, обобщете го в едно или две изречения.

Пример: Когато _____ се случи, осъзнахме, че се нуждаем от помощ от нашата общност.

Покажете защо хората трябва да ги е грижа за вашата ситуация

Това е основният въпрос в ума на потенциалния дарител и най-важният въпрос, на който трябва да отговори вашата история. Често се обръщаме към краудфъндинга след трагедия, било то нашата собствена или чужда. В такива ситуации разказването на нечия история изисква смелост и честност.

Изградете историята на набирането на средства

Ето няколко въпроса, които трябва да имате предвид, когато пишете историята си за набиране на средства:

 • Освен общия преглед, кои части от вашата история изискват внимание?
 • Какви аспекти ще накарат хората да четат и ще ги мотивират да дарят?
 • Как всяко изречение и всяко изображение задълбочават интереса за принос?
 • Потокът на повествованието поддържа ли читателите достатъчно любопитни за това какво се случва след това, че те ще прочетат цялата ви история, след което ще искат да окажат подкрепа?

Напишете историята си с тези елементи предвид, след което добавете поддържащи детайли, за да свържете точките. След като направите това, отстъпете назад и проверете дали всяка част от вашата история работи достатъчно усилено за вашата кауза. Не забравяйте да не правите историята си твърде дълга - дължината на описанието ви за набиране на средства трябва да бъде между 3-5 абзаца, обикновено е идеална.

Заточете историята си

Отделете няколко минути, за да запишете какво чувствате по отношение на каузата си. Кои са най-точните и сърдечни думи, които можете да използвате, за да опишете нуждата от помощ? След това вижте описанието на набирането на средства - ясно ли са включени тези думи във вашата история? Погледнете историята си от гледна точка на потенциалните дарители.

Получете обратна връзка и усъвършенствайте

Прочетете историята си на глас, за да видите как звучи. Освен това помолете доверени приятели за честни отзиви. Можете да задавате въпроси на приятели като:

1. Звучи ли така, сякаш разказваш историята на приятел?
2. Има ли моменти, в които се чувства неловко или няма достатъчно информация?
3. Кои части вдъхновяват читателите до степен да са загрижени и да направят дарение?
4. Бихте ли вдъхновили лично да споделите тази история?

Една от възможностите, която трябва да обмислите, е да разкажете историята си в раздели с подзаглавия - точно както е представена тази публикация. Този подход може да улесни хората да разберат и усвоят информация.

Когато сте доволни от резултатите, прегледайте историята си още няколко пъти, премахвайки грешките. Ако имате някой в живота си със силни умения за редактиране или корекция, помолете го да прегледа вашата история и да се увери, че е възможно най-добрата.

Публикувайте чести актуализации

Писането на редовни актуализации е един от нашите най-добри съвети за набиране на средства. Докато публикувате актуализации, вие вкарвате дарителите в разгръщаща се история. И когато потенциалните донори виждат това, това ги вдъхновява да станат част от историята, докато тя се развива.

Виждаме пряка връзка между честотата на актуализациите и обема на средствата, които хората събират. Актуализирайте кампанията си често. В актуализациите си споделяйте добри новини, както и трудности, и правете това толкова често, колкото често бихте уведомили близък приятел. 

Разгледайте нашите статии свързани с разпространението  на информацията за вашата кампания в социалните мрежи:

Добавете снимки и видеоклипове

Снимките и видеоклиповете не само правят историята ви по-лична, но и помагат на други хора да споделят и разказват историята ви. Включете снимки и видео във всяка актуализация, която публикувате за дарители.

Тези препоръки от Павел Андреев ще ви помогнат да организирате успешна кампания за набиране на средства. Може бързо и лесно да организирате благотворителна кампания на PavelAndreev.BG.

А в нашия помощен център може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?

И не забравяйте, че е добре и не е страшно да бъдете уязвими и слаби

Винаги бъди честен. Автентичността кани хората да ги е грижа достатъчно, за да си подадат ръка. Разказвайки историята си за набиране на средства за масово финансиране с яснота и сърце, вие вдъхвате състрадание. Не се страхувайте да бъдете уязвими, когато споделяте подробности. Помогнете на хората да разберат доколко помагат даренията им. Готови ли сте да разкажете историята си? Свържете се с мен, за да стартираме кампанията ви още сега!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...