Статии - ❤️🧡💛Шест идеи какво да кажем на неизлечимо болен човек.
22-ри март 2021

❤️🧡💛Шест идеи какво да кажем на неизлечимо болен човек.

Ако приятел или любим човек е неизлечимо болен, разбираемо е, че може да загубите думи. Може дори да се колебаете или да се притеснявате да разговаряте с тях или да прекарвате време заедно от страх да не направите или кажете грешно нещо по време на и без това труден момент. Всеки човек е уникален и може да реагира по различен начин на определени разговори, но се надяваме, че тази статия предлага няколко полезни идеи за това какво да кажете, когато някой е неизлечимо болен.

Какво да кажа на някой, който е неизлечимо болен

В такива моменти няма перфектни думи, но като бъдете до вашия приятел или любим човек и положите усилия да говорите с тях, вашите добри намерения ще изпъкнат. Тези шест идеи могат да ви помогнат да започнете смислен разговор.

1. „Как се чувстваш днес?“

Този прост въпрос дава на вашия приятел или любим човек възможността да сподели толкова много или по-малко за своята неизлечима болест, колкото им се иска. Пренебрегването на болестта им, защото ви е неудобно или се притеснявате, че ще ги накарате да се почувстват неудобно, всъщност може да обезсили чувствата им и да навреди.

Питайки как се чувстват, признавате заболяването, като същевременно им позволявате да водят разговор за това. Това е прекрасен въпрос, който може да доведе до много други разговори.

2. „Имаш ли нужда от нещо?“

Този въпрос подчертава желанието ви да помогнете и показва, че се интересувате от техните нужди. Може би те жадуват за хубава чаша ароматно кафе, топло одеяло или приятел, с когото да гледат любимия си филм. Или може би всичко, което наистина искат е голяма прегръдка или рамо, на което да плачат. Тази отворена заявка ви дава път да изпълнявате произволен брой важни заявки от тях.

3. „Тук съм за теб.“

Предлагането на вашето време и умения за слушане понякога е всичко, което е необходимо, за да повдигнете нечий дух. Тази фраза е добра опция, вместо да кажете „Ще преминеш през това“ или „всичко се случва с причина“. Тези фрази могат да обезсилят емоциите и борбата им.

4. „За теб си мислех.“

Да кажете на вашия приятел или любим човек, че сте мислили за тях, е прекрасен и лесен начин да покажете грижата си. Тази фраза може също така да ви помогне да споделите любим спомен на този човек.

Ако се свържете чрез съобщение, имейл или гласова поща, важно е да ги уведомите, че не е необходимо да отговарят, ако не са готови. Често хората, които са изправени пред сериозно заболяване, се засипват със съобщения и обаждания от хора, които мислят за тях, а задължението да отговорят на всеки човек може да бъде смазващо или емоционално изтощително.

5. „Обичам те“ или „Ти значиш толкова много за мен“.

Когато се опитвате да разберете какво да кажете на неизлечимо болен приятел или любим човек, често е най-смислено просто да изразите чувствата си към тях. Всъщност, в книгата „Четирите неща, които имат най-голямо значение“, авторът и доктор Айра Баок установява чрез обширни изследвания, че тези четири фрази имат огромно знзачение за неизлечимо болни пациенти:

- Обичам те
- Благодаря ти
- Прощавам ти
- Прости ми

Когато не е ясно колко време им остава, е от решаващо значение да кажете на любимия си как се чувствате.

6. „Не съм сигурен какво да кажа.“

Не винаги ще знаете какво да кажете на неизлечимо болен приятел или любим човек и това е добре. Ако им кажете, че сте загубили думи, предлагате здравословна доза автентичност. Това също може да покаже, че може да се мъчите да се ориентирате в собствените си чувства на скръб и болка - без да прекалявате и да ги натоварвате повече.

Когато тишината е предпочитана, можете да предадете чувствата си чрез физическо докосване, като поставяне на ръката им върху тях, прегръдка или потупване по рамото им. Тези малки жестове са мощен начин да покажете грижата си.

Освен с думи: как да помогнем на някой, който е неизлечимо болен

Прекарването на време заедно и показването на любимия човек, за който ви е грижа чрез служебни действия понякога може да бъде по-важно от думите, които ще решите да кажете. Ако имате нужда от съвети как да помогнете на болен приятел или любим човек, опитайте да му подадете ръка с една от четирите идеи по-долу.

1. Грижи за техните деца или домашни любимци

Предлагането на детегледачка, взимането на децата им от училище или извеждането на кучето им на разходка е услуга, която може да означава много за някой, който не се чувства най-добре - и извършването на едно от тези неща не е голям ангажимент.

2. Водете ги на лекар, когато имат запазен час

За мнозина научаването как да се справят с неизлечима болест означава да се примирят с новата реалност. Придвижването от точка А до точка Б е една от многото прости задачи, които могат да станат трудни, когато са много зле. Предлагайки да закарате приятеля или члена на семейството си на среща с лекаря, вие вдигате тежестта, като същевременно оказвате емоционална подкрепа.

3. Доставете топла храна

Никой не обича да готви, когато не се чувства добре. Тъй като почти всеки цени храната, отпадането на ангажимента за готвене е нещо, което можете да направите, дори ако вашият приятел или любим човек не го е поискал. Ако не сте от готвачите, опитайте да им подарите карта-подарък в ресторант или да организирате ротационен график за вечеря между приятели.

4. Стартирайте кампания за благотворително онлайн набиране на средства (краудфъндинг)

За милиони хора краудфъндингът или благотворителното набиране на средства се превърна във важен начин за набиране на пари по време на предизвикателство, с което се сблъскваме. Онлайн набирането на средства осигурява централно място за приятели и семейство да се обединят и да предложат финансова и емоционална подкрепа. Независимо дали търсите финансова помощ за палиативни грижи, скъпи медицински процедури или медицински сметки, онлайн набирането на средства може да осигури финансово облекчение и да позволи на вашия приятел или член на семейството да се съсредоточи върху важното през този труден момент.

Разгледайте нашите статии свързани с краудфъндингът:

Организирайте лесно благотворителна кампания на PavelAndreev.BG.

А в нашия помощен център може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?

Обърнете се и направете промяната днес

Ако искате да направите повече, можете да направите истинска промяна като улесните финансовите проблеми на някой, който е неизлечимо болен. Чрез PavelAndreev.BG можете да започнете да набирате пари в рамките на минути след като се свържете с мен и поговорим за вашата кампания и как да я направим максимално ефективна.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...