Статии - Социализъм и Дарения

Социализъм и Дарения

Съществуваха ли дарителски кампании през социализма?

В България традиции за дарителството съществуват още от епохата на Възраждането. През годините на социализъм в страната обаче донякъде се опорочи самоусещането на отделния човек да извършва добрини, тъй като голяма част от инициативите придобиха задължителен характер. Благотворителността всъщност в голяма степен говори за зрелостта на държавата и обществото в нея. За съжаление малко след настъпването на социализма и по-конкретно през 1951г. бива издаван държавен указ, който забранява всички фондации и благотворителни дружества, а събраните от тях средства - материални и финансови биват прехвърлени в полза на държавата.

Предполагаме, че на по-младото поколение им е интересна тази тема за благотворителността през социализма и под каква форма се е изразявала тя. От екипа на фондация Павел Андреев се заехме да проучим въпроса и в днешния материал ще върнем лентата назад и ще ви запознаем с част от историята на благотворителността през един от най-горещите периоди от историята на страната ни.

Форми на дарителство през социализма и днес

Както отбелязахме вече историята на първите фондации за благотворителност в България датират още от 1878 година, но такива, каквито ги познаваме днес официално се появяват в края на ХІХ и началото на ХХ в. Основната цел на тези благотворителни фондации е такава, каквато е и в момента - да насочи вниманието на държавата и да предложи адекватна помощ към проблеми, за които тя не предлага адекватни решения. Тогава се появяват първите приюти за деца; старчески домове; лечебни и учебни заведения и още редица други учреждения. С настъпването на политическите промени в края на 40-те години на XX век обаче, на благотворителните фондации започва да им става все по-трудно да упражняват своята дейност. Но въпреки това те го правят и продължават да помагат и развиват дейността си по вече изпитаните начини.

Това обаче, е в разрез с основната идея на комунизма - именно държавата да се грижи за всичко и да проявява активни социални грижи за хората. Така с много закони и подзаконови актове постепенно изтласкват гражданското действие от тази сфера на обществото и властта налага своето желание - държавата да полага единствено грижи на нуждаещите се и изпаднали в беда хора. Всички благотворителни фондации и благотворителни фондове биват закрити, а тяхното имущество иззето в полза на държавата. По този начин с лека ръка бива прекъсната една благородна традиция и зачеркнат  полезен опит, който бива натрупван в продължение на години. И не на последно място - пропиляна е значителна обществена енергия, която днес можеше да окаже своето въздействие върху съвременните благотворителни активности!

И до днес, за да може да си помагаме максимално е задължително да се търсят постоянно нови, все по-ефективни форми на дарителство. XXI-ви век с всички възможности, които ни предлага, прави това все по-лесно. Организацията на благотворителна кампания с цел набиране на средства в интернет прави нещата значително по-лесни за постигане в сравнение с възможностите за благотворителност през миналия век.

В момента за съжаление обаче има едно неприятно схващане, че благотворителните инициативи трябва да заместят някои държавни политики и това до известна степен кара хората да се оттеглят от дарителството. Това не бива да се случва – разбира се, че всички институции трябва да поемат отговорност по отношение на нещата, които зависят от тях, но също така не бива хората да потискаме естествените си чувства и стремежи да помагаме.

Благотворителност в интернет и фондацията Павел Андреев

Има различни възможности да се организират благотворителни кампании в интернет. Така каузата за кратко време може да стигне до много хора. Когато информацията бъде поднесена по подходящ, интригуващ и завладяващ начин, когато мисията е наистина съществена, събирането на нужната сума е въпрос само на малко време. Едни от най-важните условия за мотивацията на хората да даряват е отчетността. Когато се използва интернет, за да се набират средства, има възможност лесно да държите в течение своите дарители какво се случва, как се доближавате до целта, как се чувствате вие или нуждаещият се човек през това време. Винаги съветваме потребителите, които са решили да се доверят на фондация Pavel Andreev, да не пропускат тази важна стъпка. Друг особено важен момент е да изразявате своята благодарност. Обезателно изразявайте благодарността си към всички, които са допринесли за това вашата кауза да бъде успешна.

Със сигурност никога не бива да забравяме, че дарителството не се измерва единствено във финикийски знаци. То е и мярка за човещина. Има далеч по-богат смисъл. Периметърът на неговото влиянието му очертава не финансови възможности, а добрината на един човек и  репутацията на дадена фирма.

Стъпки към успешна дарителска кампания на PavelAndreev.BG

Проучванията показват, че ако човек чуе информация, без да вижда никакви придружаващи визуални елементи, той запомня само около 10% от нея след три дни. Доказано е още, че ако е съчетано със снимка или видео, тогава се запомня около 65% от информацията. Възползвайте се от тази информация, за да направите вашата дарителска кампания още по-успешна. Без съмнение, видеото е невероятно мощен инструмент  за привличане на вниманието на вашата аудитория, вдъхване на живот на вашата кауза и отправяне на убедителна молба за дарение, набиране на средства или дори включване на хора като редовни дарители. Фондация Павел Андреев дава възможност да прилагате различни прикачени файлове, така че бихте могли да добавите към текста на вашата кауза снимки, клипове и сканирани документи.

Също така имайте предвид, че видеоклиповете са многофункционални и можете да ги използвате в почти всеки маркетингов канал, самата страница на вашата кампания или в директни молби за помощ. За да направите следващия си страхотен видеоклип, запишете кадри от мястото, разкажете истории за въздействието, което оказвате върху вашите бенефициенти, или интервюирайте поддръжници. Покажете на хората как могат да се включат и какво въздействие ще има това върху света на хората или човека в нужда.

Разгледайте и нашите ръководства за организиране на благотворителни кампании:

Защо да изберете сайтът за краудфъндинг Павел Андреев?

Както вече споменахме, възможностите за набиране на дарения в наши дни са много. Все пак опциите в интернет изглеждат най-добри заради широкия кръг потребители, до които призивът би могъл да стигне. А защо да изберете да създадете своята дарителска кампания именно в pavelandreev? Причините са много, но накратко – ние сме фондация с утвърдено име, хиляди хора са ни се доверили и имаме постоянни дарители, които избират кои от нашите каузи да подкрепят, гарантираме абсолютна сигурност на набираните средства и това, че те ще отидат точно по предназначение.


Стартирай Кампания
Сподели