Статии - Спешни мерки за подпомагане на пострадали при наводнения: Първите стъпки
18-ти октомври 2023

Спешни мерки за подпомагане на пострадали при наводнения: Първите стъпки

Наводненията са опустошителна стихия, която ни връхлита ненадейно и не може да бъде предвидена и избегната.  В такива моменти е важно да не се подаваме на паниката и да запазим самообладание, доколкото е възможно. Ако не сте пряко засегнати от бедствието, можете да окажете помощ на пострадалите още в първите часове след това нещастие. Нужни са спешни мерки за подпомагане на пострадалите при наводненията. Ето какви са те.

Информирайте се за бедствието и от какво имат нужда пострадалите

За да сте максимално полезни на пострадалите при наводнението, съберете цялата информация за случилото се – нанесени щети; ситуация към момента и т.н. Когато сте добре информирани, ще сте наистина полезни.  Също така можете да потърсите и дали е организирана вече някаква дарителска кампания за пострадалите в района.

Разгледайте някой сайт за дарения или се обадете, за да разберете какъв вид помощ предоставят и как ще можете да сте най-полезни.

Имайте предвид, че в различните етапи от тази криза ще се появяват разнообразни нужди. Затова е препоръчително да се отправите към района на бедствието добре информиран.

Решете как ще сте най-полезни

Има няколко начина да се включите в  екипите за първа помощ на бедстващото население или в последващото възстановяване на района.

На първо време може да дарите средства или стоки от първа необходимост. Най-лесният начин да сторите това е като се включите с парични дарения в организираните дарителски кампании. Ако имате желание, време, полезни умения или други ресурси, които да предложите вместо финансова помощ, то може да се включите като доброволец на терен и да окажете физическа и психологическа подкрепа към пострадалите от бедствието..

Удовлетворението, което ще ви донесе доброволческия труд, е неизмеримо. Вътрешното усещане, че сте помогнали на хора в беда, ще ви зареди наистина много. Разбира се, че е важно и оказването на финансова и материална помощ под формата на дарения към някоя фъндрайзинг кампания. Без тях трудно могат да се преодолеят нанесените материални щети и да се даде шанс на пострадалите бързо да се върнат към нормалния си начин на живот.

Бъдете внимателни, когато се включвате като доброволци и не взимайте прибързани решения, защото винаги има опасност и рискът от нараняване, свързани с пътуването до зони на наводнения и пребиваването там. Не предприемайте нищо на своя глава и се включете към вече сформираните екипи на терен!

Включете в доброволческите групи с професионалните си умения

Ако е достатъчно безопасно да пътувате до засегнатия район, вижте дали хуманитарните организации търсят доброволци, които да помогнат на място, освен да бъдат част от благотворителни кампании.

Присъедините се към доброволческите отряди, чиято мисия е да разчистват отломките, да помагат на собствениците на жилища да спасят личните си вещи и имущество, както и да взимат дейно участие при възстановяването на повредените им домове.

Предоставяйки доброволно своите професионални умения,  вие можете да сте полезен на нуждаещите се. Може да ви дойдат наум и идеи за благотворителни каузи.

Ако сте медицински работник, преценете дали ще можете да сте полезни със своите медицински услуги или консумативи на бедстващите в района.

Ако сте предприемач или работите в строителството, можете лесно да доведете на терен своят екип, консумативи и други ресурси за участие във възстановяването на района.

Ако имате собствен бизнес, особено в района около наводнението, можете да направите отстъпки или да предоставите безплатни стоки/услуги на засегнатите от наводненията. Това може да се нарече благотворителна кампания.

Предложете подслон

Ако живеете недалеч от зоната на наводнението и къщата ви е непокътната и достатъчно голяма, помислете дали няма да е добре да подслоните някое бедстващо семейство, което е загубило дома си и цялата си покъщнина в бедствието. Никога не забравяйте, че тези хора, губейки дома си, на практика губят целия си предишен живот.

Това може да ви подтикне да вземете пряко участие и в стартиралата на момента благотворителност.

Ако, обаче, домът ви е съвсем малък и приютяването на допълнителни хора в него ще е по-скоро бреме за тях, отколкото помощ, можете да потърсите помощ от роднини и приятели за настаняването.

Попитайте как можете да бъдете най-полезни на засегнатите от наводнението. Може да се нуждаят от топла, домашно приготвена храна, помощ в грижите за домашните си любимци или снимане на щети от наводнения за застрахователни искове. Бъдете добър слушател и не забравяйте, че понякога е най-добре просто да слушате и да не предлагате собственото си мнение.

Участие в дарителска кампания

Даряването с благотворителна кауза е също приемлив вариант за участие в спешните мерки за подпомагане на пострадалите при наводненията. В случай, че чисто физически не можете да окажете помощ на терне, то може да бъдете активни и от дистанция. Включете се с дарения или  организирайте своя крауфъндинг кампания за набиране на средства за подпомагане на пострадалите при наводнения.

Ако разполагате с някои ненужни предмети, помислете дали да не ги дадете на нуждаещи се жертви на наводнението. Рядко използвани дрехи, чорапи, обувки, спално бельо и одеяла почти винаги са нужни след опустошително наводнение.

Можете също така да помогнете на децата, пострадали от наводненията, като им изпратите книжки и играчки. Купете и дарете нови, нетрайни хранителни продукти и бутилирана питейна вода.

Прочетете и нашата статия за това как да осигурим безопасността на децата: Защита на децата при наводнения

Възможно е също да са необходими комплекти за първа помощ, палатки, мрежи против комари, сапун и хигиенни продукти. Направете парично дарение.  Изпращането на пари е лесен и ефективен начин да помогнете.

При бедствия в сайта на фондация Павел Андреев се организират дарителски кампании за набиране на средства в подкрепа на пострадалите. Можете да се включите като посетите PavelAndreev.BG и разгледате активните кампании.

Уверете се, че дарявате през реномирана организация като Павел Андреев фондация. Винаги проверявайте къде и на кой дарявате. За съжаление, някои фиктивни организации могат да се появят след бедствия като трикове за кражба на дарения.

Всички кампании в платформата на www.pavelandreev.bg са проверени и се изисква цялата документация, преди да бъдат преведени събраните суми от кампанията към получателя.

Не забравяйте, че хората се нуждаят от подкрепа в дните, месеците и дори годините след природните бедствия. Бъдете чувствителни към факта, че могат да продължат да възникват нови проблеми и трудности, дори след като наводненията отшумят. Проявете необходимата емпатия и дайте своя принос към пострадалите по начина, който смятате за най-правилен. Било то като дарение или участие като доброволец в кампания. Всяка помощ е важна!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...