Статии - Стартирате кампания за набиране на средства? Как да поискате дарения в 7 лесни стъпки
13-ти ноември 2022

Стартирате кампания за набиране на средства? Как да поискате дарения в 7 лесни стъпки

Повечето от нас са били в ситуация, в която е трябвало да поискат помощ. Ако сте били в този сценарий, можете да се съгласите, че това е трудна задача. Хората не искат да се чувстват като бреме и е лесно да изпитате срам и провал, когато мислите да потърсите подкрепа.

Искането за дарения не е по-различно. Хората често казват, че най-трудната част от груповото финансиране е да поискат помощ с пари. Искането на дарения може да бъде обезсърчително, ако никога не сте го правили. Не се притеснявайте, можете да преодолеете чувството на уязвимост, което идва с молбата за помощ, като следвате нашите съвети за молба за дарение. Нашият екип ще ви научи как да поискате дарения и как да създадете чувство за неотложност.

Основите за това как да поискате дарения онлайн

1. Вдъхновете да давате, като правдиво разказвате историята си

Както се казва, честността е най-добрата политика. Хората искат да вярват, че даренията им отиват за законна кауза. Бъдете честни, като разказвате историята си, за да успокоите онези, които искат да помогнат. Ако дарител се свърже с вашата история, той ще бъде по-склонен да дари. Насърчете потенциалните дарители да посетят вашата страница за набиране на средства, за да получат повече подробности – и да станат част от вашето пътуване с тяхното дарение. 

2. Приспособете съобщението си към когото питате

Най-добрият начин да получите положителен отговор — и дарение — е да се обърнете към индивидуалните интереси на всеки потенциален дарител. Ако познавате някой, който би отговорил по-добре на топла, безгрижна молба, запазете формулировката си да поискате дарения неформална и ярка. За някой като колега, който може да реагира по-добре на формален подход, предайте съобщението си по съответния начин.

Може да се притеснявате да поискате помощ. Добре е да знаете, че дори хората, които редовно организират дарителски акции, все още се изнервят. Искането на дарения онлайн може да бъде улеснено чрез използване на ментален контролен списък и практикуване на вашия подход. Ето няколко съвета как да поискате дарения.

ПЕРСОНАЛИЗИРАЙТЕ ВАШАТА ЗАЯВКА

Когато поискате дарения, фокусирайте се върху повече от нуждата. Помислете също за видовете донори, които питате, и какво може да е тяхното разбиране и нужди. Когато се обръщате към потенциален донор, запитайте се:

  • Защо му пука на този човек? Има причина да се обърнете към него или нея за дарения. Имайте предвид тази причина и я съобщавайте, когато се обръщате към всеки потенциален донор.
  • Какви отношения има това лице с бенефициента? Може би физическо лице е член на семейството на бенефициента. Съвет за това как да поискате пари от семейството е да посочите тази връзка, когато искате дарения. Това е за създаване на по-лична, интимна комуникация и за увеличаване на шансовете ви за получаване на дарение. Докосването на връзката е важно да правите с всеки, когото попитате, независимо дали е приятел от детството или съсед.
  • Защо ще имат резерви? Имайте предвид причините, поради които някой може да не иска да дари, и се опитайте да ги решите. Например, някои хора може да се притесняват, че не могат да си позволят да направят достатъчно голямо дарение, за да направят разликата. Като обърнете внимание на това безпокойство и изброите конкретни разходи, които могат да бъдат платени с малки дарения, можете да накарате повече хора да дадат своя принос.

ОПИТАЙТЕ ПИСМО ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА

Изпращането на лично писмо за набиране на средства до потенциални дарители може да увеличи броя на даренията, които получавате. Това може да звучи отнема много време, но е ефективно. Той разделя вашето съобщение от десетките искания за спам, които човек може да получи. Това също така показва, че молбата ви е за нещо повече от пари - става въпрос за връзка.

3. Създайте усещане за неотложност

Важно е да предадете усещане за неотложност, когато споделяте кампанията си за набиране на средства. Без тази спешност, вашите потенциални донори може да помислят да изчакат да дарят – изисквайки да ги помолите отново по линията. Обяснете какво ще се случи, ако не съберете парите за определен период от време и вероятно ще видите скок в даренията. Имайте предвид, че дори негативните последици могат да бъдат оформени в положителна светлина. 

4. Използвайте имейла във ваша полза

Една основна сила на имейла: Можете да помолите приятели и семейство да препратят неперсонализираната част от съобщението до собствения си кръг. Помислете за създаване на блок от текст, който те могат лесно да използват за тази цел, и да го извикате като такъв в имейла си. Освен това имейлът е чудесен за онлайн набиране на средства без социални медии , тъй като е ефективен, евтин и лесен за проследяване на напредъка ви. Постигнете успешно целите си за набиране на средства , като се възползвате от тези имейл шаблони за набиране на средства .

5. Улеснете даряването

Въпреки че това е очевидно, може лесно да се забрави: Улеснете хората да направят дарение. Включете връзката към вашата страница за дарения във вашето запитване и не се страхувайте да посочите къде точно се намира бутонът за дарения във вашата кампания за набиране на средства.

6. Бъдете конкретни в запитването си

Предоставянето на конкретна информация на хората е силен начин да привлечете вниманието им. Дайте на потенциалните дарители ясни причини защо трябва да дарят за вашата кауза. В запитването си не забравяйте да разделите тези три неща:

  • Вашето текущо положение.
  • Причината, поради която набирате средства.
  • Вашият желан резултат.

СПИСЪК ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ

Бъдете конкретни и в списъка си с разходи. Някои начини да бъдете конкретни включват използване на числа, съставяне на контролен списък и изброяване на допълнителни разходи. Също така може да бъде ефективно да получите конкретни заявени суми. Например „Дарение от 125лв. ще позволи на Джени да изпълни едномесечни рецепти.“

Някои успешни кампании за набиране на средства описват всеки разход – не само скъп артикул като операция или погребение , но и парите за бензин, необходими за превоз до лекар, транспортни такси за катафалка или микробус и други, по-малки разходи. Потенциалните донори ще оценят прозрачността. 

7. Бъдете креативни с начина, по който питате

Не е необходимо да използвате формула, когато става въпрос за изготвяне на вашите молби за дарения. Отклоняването от традиционните формули ще направи вашето набиране на средства да се откроява. Просто се уверете, че избраният от вас подход отговаря на вашето набиране на средства и мотивира хората да се включат. Ето някои иновативни примери за това как да поискате дарения:

  • Започнете заявката си с любимото стихотворение или текст на песен на бенефициента.
  • Включете изображения или видеоклипове , за да направите запитването си по-емоционално завладяващо.
  • Обърнете внимание на често срещаните страхове и митове относно груповото финансиране , за да предоставите яснота и увереност на дарителите, преди да представите своята заявка.

ОТХВЪРЛЯНЕТО Е НЕИЗБЕЖНО, НО ТОВА Е ОК

Няма да получите дарение от всеки човек, когото поискате, и това е добре. Това не означава, че сте свършили лоша работа. Понякога хората се разсейват или нямат пари да дарят. Разбирайки това, учтиво се свържете с всеки, който не е дарил първия път, когато сте се свързали. Можете също така да предложите други начини, по които те могат да покажат подкрепа безплатно, като например споделяне на вашата кампания за набиране на средства в техните онлайн социални мрежи. Направете го по-лесно за тях, като предоставите някои насоки как да искат дарения в социалните медии . Използването на набирането на средства в социалните медии е голяма възможност да превърнете последователите в дарители.

Тези препоръки от Павел Андреев ще ви помогнат да организирате успешна кампания за набиране на средства. Може бързо и лесно да организирате благотворителна кампания на PavelAndreev.BG.

А в нашия помощен център може да разгледате Какви са условията за стартиране на кампания?

Финансовата подкрепа, от която се нуждаете, е от другата страна на страха 

Преди всичко не забравяйте, че хората обичат да помагат на другите. Когато поискате дарения, вие просто се възползвате от този човешки импулс.  Сега, след като знаете основите на искането за дарения, можете да започнете набиране на средства днес и да започнете да набирате дарения утре.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...