Статии - "Сухия януари" с цел благотворителност: какво е това и съвети как да преминете през него
2-ри ноември 2021

"Сухия януари" с цел благотворителност: какво е това и съвети как да преминете през него

Един на всеки десет от нас, и приблизително 4,2 милиона души в Обединеното кралство, планират да спрат да пият алкохол за Сухия януари 2022 г. Сухият януари с цел благотворителност предлага възможността да подобрите вашето здраве и да събирате средства за добра кауза.

Какво е "Сухия Януари"?

Сухият януари е кампания за обществено здраве, която насърчава пиещите да се откажат от алкохола от месец януари.

Той беше стартиран през 2013 г. от благотворителната организация за алкохолизъм, известна сега като Alcohol Change UK, с цел да започне открит разговор за алкохола и да вдъхнови положителна промяна в поведението на хората, които злоупотребяват с него.

Сухият януари е насочен към всеки човек, включително и в България, който редовно надвишава препоръчителните количества за консумация на алкохол и не обмисля въздействието му върху здравето.

Кампанията насърчава да не се пие алкохол за един месец, помага да се подкрепят хората с по-сериозни проблеми с алкохола да получат помощ и оказва натиск върху правителството да подпомогне лечението на подобни зависимости.

Сухият януари ни кара всички да говорим по-открито за нашите навици на пиене – нещо, в което не сме добри като общество.

Ползи за здравето от "Сухия януари"

Над 60 медицински състояния имат доказана връзка с алкохола. По-малкото пиене има и по-непосредствени ползи. Изследователи от Royal Free Hospital в Лондон са открили, че 71% съобщават, че спят по-добре, а 58% отслабват. Да не говорим за блаженото отсъствие на изтощителния махмурлук!

Най-хубавото е, че участниците в Сухия януари не спират алкохола само за първия месец, а реално продължават въздържанието си и през следващите месеци. Независимото проучване на Университета в Съсекс сред над 800 участници в Сухия януари установи, че те все още пият по-малко и осем месеца по-късно.

Как да преминем през "Сухия януари"?

Изпробването на "Сухия януари" не е голям подвиг, особено ако се обръщате към алкохола само за да се отпуснете в края на дългия ден. Всъщност неотдавнашно проучване на YouGov показа, че две трети от редовно пиещите смятат, че да намалят алкохола е по-трудно, отколкото да подобрят диетата си, да се упражняват повече или дори да се откажат от тютюнопушенето. За да ви помогнем с първоначалния стрес и трудност, ето няколко идеи как да го преодолеете:

  • Очаквайте първите седмица-две да бъдат най-трудните, тъй като мозъкът ви свиква с ежедневния живот без алкохол
  • Опитайте се да намерите безалкохолни напитки, които харесвате и помислете за предприемане на нова здравословна дейност, за да отвлечете вниманието от глада си, като плуване или танци.
  • Свържете се с други участници в Сухия януари – в идеалния случай приятели, но има групи във Facebook, към които можете да се присъедините за онлайн поддръжка – и разменете съвети.
  • Кажете на семейството, приятелите и колегите, че правите Сух януари, за да могат да спрат да ви предлагат напитки, да положат усилия да ви подкрепят и да дарят на избраната от вас благотворителна организация, ако набирате средства.
  • Не забравяйте, че подхлъзването не ви проваля. Да се ​​опитваш да намалиш приема на алкохол и от време на време да се подхлъзнеш е по-добре, отколкото да не започнеш Сухия януари.

Сух януари за тежки пиячи

Хората, които пият много или редовно трябва да се консултират с лекаря си, преди да опитат Сухия януари.

Благотворителни организации за алкохол могат да ви посъветват кой е най-добрият начин да се откажете от пиенето, ако сухият януари представлява опасност за вашето здраве, така че, моля, бъдете внимателни!

Съвети как да направите Сухия януари с добра кауза

1. Разменете бирата си за добро настроение

Прекомерното пиене може да повлияе негативно на всеки аспект от живота на индивида. Приемането в болница, свързано с прекомерна консумация на алкохол (1,2 милиона за миналата година), оказва натиск върху недостатъчно финансираната здравна система. Помислете да дарите част от парите, които спестявате от алкохол, на благотворителна организация, която помага на хора с подобни проблеми.

2. Започнете нова работа като таксиметров шофьор

Излизате да празнувате рождения ден на приятел? Предложете услугите си като личен шофьор и оставете приятелите си по къщите след купона в замяна на малък благотворителен „бакшиш“. Те ще спестят пари от таксита и може да се почувстват вдъхновени да опитат Сухия януари следващата година. Елате на следващата сутрин, ще бъдете без махмурлук и ще имате удоволствието да им напомните за техните неудобни пиянски лудории.

3. Организирайте вечер с викторина на тема алкохол

Продайте билети за вечер с викторина в местното селско заведение (или кухня!) и сервирайте вкусни коктейли и хапки отстрани. Включете много въпроси, които ще тестват познанията на хората за алкохола, от марки джин до факти за въздействието на алкохола върху здравето и обществото. Дарете приходите за избраната от вас кауза.

4. Организирайте томбола

Напитките с малко алкохол или безалкохолни напитки са нарастваща тенденция в момента, като по-младите хора се събуждат за потенциалните опасности от алкохола. Свържете се с някои нови марки и ги попитайте дали биха обмислили да дарят бутилка от най-добрите си напитки с 0,00% алкохол като награда за благотворителна томбола, в замяна на реклама сред вашата общност и във вашите социални платформи. Направете още една крачка по-далеч и се обърнете към местна знаменитост със социална съвест, за да направи тегленето.

5. Включете шефа си

Насърчавайте колегите да бъдат трезвени и за януари. Създайте състезание между колеги с награди за грабване за служителите, които съберат най-много пари. Изчислено е, че загубата на производителност и отсъствията от работа струват на бизнеса 7,6 милиарда британски лири всяка година, така че вашият шеф е длъжен да подкрепи всяка благотворителна инициатива за Сухия януари.

6. Организирайте коктейл парти

Моктейлите могат да бъдат скъпи в баровете, въпреки нулевото им съдържание на алкохол, така че организирайте свое собствено парти. Поканете приятели и ги помолете да донесат различни съставки, от екзотични сокове до безалкохолни напитки. Приготвяйте отвари, намерете новата си любима напитка без алкохол, дайте му глупаво име (Ноджито, някой?) и направете обиколка за дарения, след като барът изсъхне.

7. Напълнете ми чашата!

Организирайте сутрешната среща, за да кажете на колегите си (и шефа с високи доходи) всичко за вашата кампания за набиране на средства за Сухия януари и как техните дарения ще помогнат. Оставете чаша за дарения в края на бюрото си и ги помолете да ви помогнат да я напълните с пари през следващите 31 дни.

8. Правете нещо спортно

Един от най-големите плюсове на премахването на алкохола е колко по-здравословен ви кара да се чувствате. Сутрините без махмурлук означават, че е по-вероятно да се измъкнете и да спортувате. Защо да не се запишете за спонсорирано спортно събитие, като маратон или плувене или бягане, и да използвате добре новооткритата си енергия?

9. Започнете краудфъндинг кампания 

Какъв по-добър начин да се мотивирате, когато седите в кръчмата и отпивате портокалов сок, от това да видите как даренията ви внезапно нарастват? Кампаниите за краудфъндинг  са лесен начин да получите всичките си дарения на едно място, включително от шефове, колеги и след викторините ви с алкохолна тематика. 

Тези препоръки от Павел Андреев ще ви помогнат да организирате успешна благотворителна кампания. Може бързо и лесно да организирате благотворителна кампания на PavelAndreev.BG.

Започнете благотворителната си кампанията още днес

PavelAndreev.BG прави набирането на средства лесно за вас и вашите дарители.

Настройването на вашата кампания не може да бъде по-просто и има съкровищница от експертни съвети за набиране на средства в нашия блог и съвети как да наберете подкрепа във Facebook.

Платформата PavelAndreev.BG е оптимизирана за споделяне в социалните мрежи, така че публикувайте своята кампания за набиране на средства във всичките си социални мрежи, седнете и оставете даренията да се движат.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...