Статии - Защо и как да подкрепим финансово научните центрове, изследващи рака на панкреаса?
2-ри май 2024

Защо и как да подкрепим финансово научните центрове, изследващи рака на панкреаса?

Рак на панкреаса

Панкреасът е голяма жлеза, която произвежда храносмилателни сокове и хормони. Той се намира зад долната част на стомаха и създадените от него ензими, помагат за смилането на храната, а хормоните за управлението на кръвната захар.

Панкреасът, както и повечето органи в човешки я организъм, може да образува тумори. Основен проблем в борбата с болестта е липсата на скринингови тестове, които да го откриват в ранен етап. Рисковите фактори за рак на панкреаса включват тютюнопушене, наднормено тегло, хроничен панкреатит и генетична предразположеност

Рак на панкреаса: научно изследователски центрове

Ракът на панкреаса е сред най-сериозните онкологични заболявания. Той изисква специализирана медицинска помощ и интензивни научни изследвания. Научноизследователските центрове играят ключова роля в борбата с тази болест.

Сред водещите центрове в тази сфера в световен мащаб са:

Мемориален онкологичен център "Слоун-Кетъринг" в Ню-Йорк. Той е световен лидер в изследванията и лечението на рака на панкреаса. Специалистите в него работят усилено за разработване на нови и по-ефективни терапии.

Друг научно изследователски център, намиращ се в Европа е Институтът за ракови изследвания в Лондон. Той е номер едно на континента в проучване и анализ на рака на панкреаса. В него са създадени иновативни методи за ранна диагностика, които значително биха подобрили шансовете за успешно лечение.

В България, в Медицински университет в София, се провеждат проучвания в областта на рака на панкреаса. Научните изследвания са фокусирани върху разработването на нови методи за диагностика и лечение.

Научноизследователски центрове, работещи в областта на рака на панкреаса има по целия свят и тяхната роля е решаваща. Това са местата, където на база проучвания и опити се разработват новите и по-ефективни методи за диагностика и лечение. Благодарение на тяхната работа, в бъдеще, все повече хора ще могат да преборят тази коварна болест.

Изследвания в областта на рака на панкреаса

Ракът на панкреаса е изключително опасен заради своята склонност да се развива и разпространява без ясни симптоми, до напреднал стадий. За мъжете и жените над 45 години, този вид рак представлява сериозен риск.

Ранно откриване и диагностика на рак на панкреаса

Ракът на панкреаса често остава неоткрит докато не достигне до напреднал стадий. Когато се проявят симптомите, диагностицирането става сравнително лесно. За съжаление, на този етап, лечението вече е по-сложно. За това и една от основните цели пред учените е разработването на научна методика за ранното откриване и диагностика на рака на панкреаса.

Съмнения за рак на панкреаса се проявяват, когато пациентът изпитва седмици или месеци симптоми като загуба на тегло, коремни болки и жълтеница.

Когато са на лице тези симптоми лекарят се опитва да определи причината им, базирайки се на:

- Медицинска история

При нея специалистът разпитва лицето, за семейната му история, изяснява дали има генетична предразположеност за развитието на рак на панкреаса и преглежда човека, за да потърси признаци на заболяването.

- Физически преглед

Лекарят проверява кожата и очите, за да види дали те са жълти, което е признак на жълтеница. Жълтеницата може да е резултат от тумор в главата на панкреаса. Лекарят опипва корема за изменения, причинени от рака, въпреки че самият панкреас, намиращ се в задната част на горната област на корема, рядко се напипва. Подуването на корема, в резултат от натрупване на свободно подвижна течност в коремната кухина, също е възможен признак за рак на панкреаса.

- Лабораторни изследвания

Резултатите от анализа на кръвна проба в специализирана лаборатория могат да покажат наличието на туморни образувания.

На база медицинска история, физически преглед и лабораторни изследвания, лекарят може да назначи и тестове за образна диагностика. Такива включват:

Сканирането с компютър - томография (КТ)

Чрез рентгенови лъчи, под различен ъгъл се създава триизмерна снимка на вътрешността на тялото. Компютърът комбинира създадените изображения в подробен напречен разрез и показва всички аномалии или тумори и техните размери. В някои случаи, за да се постигне по-добро и подробно качество на изображението, в организма на пациента се вкарва специално багрило, наречено контрастно вещество. Много от центровете за лечение на рака на панкреаса използват специален метод за компютърно сканиране, наречен КT-панкреатичен протокол, чрез който се установява къде туморът е във връзка с близките органи и съдове. Резултатите от този тест могат да помогнат да се реши дали туморът може да бъде отстранен с операция.

- Магнитно-резонансна томография (ЯМР)

ЯМР е съкращение за ядрено-магнитен резонанс. Това е модерна технология, която използва голям магнит и радиочестотни вълни. Ядрено-магнитният резонанс дава възможност да се получат детайлни изображения на структурата на панкреаса и околните тъкани, да се идентифицират патологични процеси, туморни и възпалителни изменения. ЯМР на задстомашната жлеза е високо информативен метод за доказване и стадиране на рак на панкреаса.

- Ултразвук

Неинвазивните звукови вълни, отразени от коремните органи, създават изображения, които могат да помогнат за установяване на диагнозата рак на панкреаса.

- Позитронно-емисионна томография

При нея радиоактивната глюкоза се инжектира в кръвта и се абсорбира от раковите клетки. Този анализ може да помогне да се определи степента на рак в организма. Ако проучванията за образна диагностика открият маса в панкреаса, това много вероятно да е диагнозата „рак на панкреаса“.

- Биопсия

Това е изследване, което се извършва под колпоскопски контрол и представлява вземане на малка тъканна проба от потенциално засегнат участък. Целта на изследването е да се прецени тежестта, хистологично степента на промените на тъканите и съответното лечение. По този начин може да се постави окончателна диагноза.

Изобретяването на иновативна медицинска техника, разработването на протоколи за лечение и действащи тестове и лекарства изисква големи инвестиции за научно изследователска дейност, експерименти, проучвания и тестове. Ето защо е важно да подкрепим финансово научните центрове, изследващи рака на панкреаса. Това може да се случи, чрез:

Стартиране на дарителска кампания през платформата PavelAndreev.BG

Всеки може да стартира благотворителна кампания през платформата за дарения PavelAndreev.BG. Всяка стартирана кампания в помощ на изследователските центрове мобилизира общността, насочва общественото внимание към проблемите в лечението на рака на панкреаса и акумулира финансови средства. Така ускоряваме прогреса в търсенето на ефективни лечения и подкрепяме научно изследователските центрове, които работят усилено за спасяването на човешки животи.

Стартирай своя кампания или направи дарение.

Платформата за дарения PavelAndreev.BG се радва на международна подкрепа, мултинационална дарителска общност и хиляди успешно реализирани кампании. PavelAndreev.BG има висок обществен рейтинг на доверие. Платформата предоставя ефективен, бърз и лесен начин за подкрепа на хора в нужда и обществено значими каузи, каквато е и събирането на средства за научно изследователски центрове, работещи в областта на изследванията за диагностика и лечение на рак на панкреаса.

Сайтът PavelAndreev.BG предоставя удобни и лесни за използване инструменти и функции, с които да проследявате кампания, която сте стартирали или за която сте дарили. Дарителите са максимално улеснени: могат да избират между 6 разплащателни метода (PayPal, банкова карта, ApplePay, Revolut, GooglePay и IBAN сметка), чрез които да направят своите дарения. Използването на платформата е напълно безплатно. Ако някой иска да я подкрепи, прави това по своя собствена свободна воля и желание.

За какво конкретно може да се използват събраните финансови средства от дарителска кампания в подкрепа на научен център, изследващ рака на панкреаса?

1. Помощ за покриване на разходите по изследвания, анализи и проучвания;

2. Финансова помощ за покриване на разходите за медицински прегледи и процедури, които са необходими при изследвания на рака на панкреаса;

3. За закупуване на оборудване;

4. За създаване на ресурсни центрове и онлайн платформи, които предоставят информация, за последните открития и новости относно ранната диагностика и лечение на рак на панкреаса.

Финансовата подкрепа за научните центрове, занимаващи се с изследване на рака на панкреаса, има изключителна роля за напредъка в борбата с това смъртоносно заболяване, защото в тях се разработват нови терапии, които увеличават шансовете за живот на пациентите. Даренията често са основни източници на финансиране на тяхната работа. Ето защо, е важно да бъдем активни и да подкрепим научно изследователските центрове, работещи в областта на изследванията за диагностика и лечение на рак на панкреаса, като стартираме кампания или дарим средства.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания