Статии - Защо ракът на стомаха се диагностицира трудно и как може да бъде лекуван
16-ти май 2024

Защо ракът на стомаха се диагностицира трудно и как може да бъде лекуван

Според статистиките ракът на стомаха е на четвърто място по честота на поява при мъжете и на седмо – при жените. По-често това се случва на възраст между 50 и 70 години, а в около 50% от случаите – при хора над 75 години. Ракът на стомаха започва, когато нещо нарани клетките във вътрешната лигавица на стомаха. Той кара клетките да развиват промени в тяхната ДНК. Промените „казват“ на клетките да се размножават бързо и може да се стигне до образуването на маса, наречена тумор. Раковите клетки в стомаха могат да нахлуят и да унищожат здравата телесна тъкан. Обикновено рисковите фактори за това са свързани с начина на живот, начина на хранене, но, разбира се, генетичната предопределеност също оказва влияние. Ракът на стомаха се развива бавно и характерно за него е, че се диагностицира трудно. Ранните признаци често липсват и много хора не знаят, че нещо не е наред, докато той не достигне напреднал стадий.

Направи дарение само за няколко секунди и помогни на някой в борбата с рака.

Какви все пак са основните и най-чести симптоми

Много от тях са често срещани при други състояния, като язва или инфекция, което още повече затруднява диагностицирането, но сред основните признаци и симптоми се нареждат: проблеми с преглъщането, болки в горната част на корема, чувство за ситост след прием на малко количество храна, отслабване през причина, поява на киселини, гадене, повръщане, лошо храносмилане. По-късните стадии на рак на стомаха могат да причинят чувство на силна умора, повръщане на кръв и черни изпражнения. Когато се разпространява в други части на тялото, той причинява симптоми, специфични за конкретното място. Например, когато ракът се разпространи в лимфните възли, това може да причини бучки, които се усещат през кожата. Ако достигне до черния дроб, може да се появи пожълтяване на кожата и бялото на очите.

Не е ясно какво причинява рак на стомаха, а експертите смятат, че повечето видове започват, когато нещо нарани вътрешната лигавица на стомаха. Примери за това са инфекция в стомаха, дългогодишен киселинен рефлукс и ядене на много солени храни. Сред рисковите фактори са още тютюнопушенето, редовният прием на алкохол, диетите с ниско съдържание на плодове и зеленчуци, появата на полипи на стомаха, както и фамилната анамнеза. Не всеки с тези рискови фактори обаче може да бъде диагностициран с рак на стомаха, затова са необходими повече изследвания, за да се установи точно какво го причинява. За диагностицирането му обикновено се прибягва до видеогастроскопия с биопсия, а чрез компютърна томография или ендоскопска ехография се установява стадия и наличието на метастази.

Типът рак на стомаха се основава на типа клетка, от която е започнал. Най-често той може да бъде аденокарцином, като това е най-често срещаният вид рак на стомаха и при него се засяга жлизестия епител. Докато гастроинтестинални стромални тумори водят началото си от специални нервни клетки, които се намират в стената на стомаха и други храносмилателни органи. Характеризират се с различна клинична симптоматика и хистология, но се появяват едва между 1 и 5% от случаите. В други случаи може да се говори за така наречените карциноидни тумори, които започват в невроендокринните клетки, които се намират в стомашно-чревния тракт. Те произвеждат хормони, които помагат за контролиране на храносмилателните сокове и мускулите, спомагащи придвижването на храната през стомаха и червата. Понякога лимфомът, който се свързва с клетките на имунната система, може да започне именно в стомаха, но в този случай се говори за вид неходжкинов лимфом.

Какво лечение се прилага при рак на стомаха

Както и при другите видове ракови заболявания, и при рак на стомаха планът за лечението зависи от произхода, стадия, възрастта и цялостното състояние на пациента. Лечението често включва операция за отстраняване на рак на стомаха, а другите методи като лъчетарапия, химиотерапия или имунотерапия, могат да се прилагат преди или след нея. Ако бъде хванат навреме, прогнозите са много добри. Проблемът е, както вече споменахме, че той се открива трудно, което след това може да затрудни значително и планът за лечение. Ето кои са най-често прилаганите методи:

  • Гастроскопия

Тя представлява частично или цялостно премахване на стомаха, като тази операция се прилага в напреднал стадий. При нея могат да се получат сериозни странични ефекти като спазми, гадене, диария или замаяност след хранене. Лекуващият лекар обаче може да предложи начини и лекарства за контролирането им. Тези симптоми обикновено изчезват или намаляват до няколко месеца.

  • Лапароскопия

Това е минимално инвазивна операция, която се извършва, когато ракът на стомаха е диагностициран в ранен стадий. В този случай се отстранява тумора от стената на стомаха, като се изрязва с помощта на ендоскоп.

  • Лъчетерапия

При нея се използват високоенергийни рентгенови лъчи или други видове радиация, която има за цел да унищожи раковите клетки или да спре техния растеж. Лъчетерапията може да се използва преди операция за намаляване на размера на тумора или след нея за унищожаване на всички останали ракови клетки. Страничните ефекти включват умора, леки кожни реакции, разстроен стомах и проблеми с червата. Повечето нежелани реакции изчезват скоро след приключване на лечението.

  • Химиотерапия

При нея се използват лекарства, които допринасят за премахването на раковите клетки. Нейният режим или график обикновено се състои от определен брой цикли за определен период от време, а един пациент може да получи едно лекарство или комбинация от няколко. Целта е да унищожи рака, останал след операцията, да забави растежа на тумора или да намали симптомите. Може да се комбинира и с лъчетерапия.

  • Имунотерапия

Тя помага на имунната система на човека да се бори с рака. В зависимост от стадия се използват определени лекарства, които се назначават индивидуално спрямо лечението на пациента. При нея също могат да се появят странични реакции, затова е важно всяко едно нещо да се обсъжда с лекуващия лекар.

Как да стартираме онлайн кампания за набиране на средства за лечение на рак на стомаха през платформата PavelAndreev.BG

Ракът и неговото лечение влияе не само физически заедно с всички странични ефекти от лечението му, но и емоционално, социално и финансово. Освен моралната грижа с проява на внимание, съпричастност, подкрепа, утеха, любов и приятелство, от важно значение е финансовата, защото често сумите за лечение са непосилни за даден човек и неговите близки. Това е едно от най-хубавите неща, които може да направите за човек, който е изпаднал в безизходица, а именно да създадете дарителска кампания.

Въпреки че социалните мрежи дават възможност за популяризиране на нечия история, споделянето в тях ще бъде още по-успешно, ако стартирате дарителска кампания в PavelAndreev.BG и след това я разпространите и споделяте многократно. Платформата позволява да разкажете личната история на човека, който искате да подкрепите, за да бъде тя напълно видима заедно със средствата, които се събират за нея.

Със сигурност сте попадали и на други кампании от PavelAndreev.BG, защото платформата вече е изградила доверие у хората с възможностите, които предоставя за набиране на средства и достигането до повече хора, които искат да помогнат и да дарят. Така че, ако има човек, на когото искате да подадете ръка в този труден момент, не се колебайте да стартирате кампания.

Стартирайте кампания още сега.

Какви още са предимствата на платформите за масово финансиране

Едно от най-големите предимства на използването на онлайн платформите за набиране на средства е достигането до много голяма аудитория. Независимо дали искате да привлечете вниманието на местната или на по-голяма общност от хора, те имат потенциала да дадат видимост на вашата кауза и кампания. Освен това предоставят редица ресурси, с които те стават много по-успешни – било със съвети, насоки, както и с лекота на използването на самата платформа за създаване на дарителска кампания. Точно както е при PavelAndreev.BG.

Друго предимство на платформите за масово финансиране е, че дават възможност да разкажете своята или нечия друга история. Когато тя е поднесена емоционално и вълнуващо, ще достигне бързо до сърцата на хората, които биха се отзовали с дарения. Заедно с това, може да се проследяват и други кампании, които да бъдат пример и вдъхновение не само да помагаме, но и да стартираме друга кауза, с която бихме били полезни на човек, група от хора или цяла общност.

Обикновено платформите позволяват да се проследява колко напредва дарителската кампания, да видите колко пари сте събрали, за да станете още по-активни в нейното популяризиране, ако е необходимо. По този начин ще имате по-голям контрол и ще може да планирате и други благотворителни активности, ако прецените, че е необходимо. Освен това може да привлечете също толкова активни поддръжници, които да ви помогнат в набирането на средства.

Онлайн платформите, от друга страна, спестяват доста време и ресурси, ако нямате възможност за други благотворителни събития. В същото време ще достигате до повече хора, които биха имали възможност да помогнат с някакво допълнително финансиране и набиране на средства. А с това мисията ви има вероятност да бъде още по-успешна! Стартирайте кампания в PavelAndreev.BG още сега.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...