Статии - Защита на децата при наводнения: Как да осигурим тяхната безопасност и да им помогнем да преодолеят шока
18-ти октомври 2023

Защита на децата при наводнения: Как да осигурим тяхната безопасност и да им помогнем да преодолеят шока

Наводненията и свлачищата са едни от най-лошите природни бедствия, с които хората могат да се сблъскат. Те имат огромна разрушителна сила и нанасят сериозни материали щети, а понякога могат да отнемат животи.  Не бива да бъдем безучастни в такива ситуации и трябва да участваме активно в дарителски кампании в помощ на пострадалите.

През цялата история наводненията са убили милиони и са причинили значителни щети, засягащи много страни по света.

Децата са различни от възрастните. Те са много по-уязвими. Особено в такъв деликатен момент. Затова е от изключително важно е да знаем как да осигурим тяхната безопасност и да им помогнем да преодолеят шока. Трябва да се подходи с разбиране и да бъдем внимателни да не развият панически страх породен от стрес и уплах след наводнението.

Предпазване от заболявания

Веднага след бедствието трябва да се вземат спешни мерки за овладяване на ситуацията.

Сред първите действия от страна на спасителните екипи е да направят всичко възможно да предпазят децата от заболявания на храносмилателния тракт. Това са най-честите здравословни проблеми, причинени от наводненията. Ако децата консумират замърсена храна или вода, те са изложени на по-голям риск от развитие както на леки състояния, като диария, така и на тежки заболявания като коремен тиф и хепатит.

Организирането на краундфъндинг кампания за набавяне на нужните храни за децата е от ключово значение.

Родителите трябва да контролират измиването на ръцете на детето си преди хранене и след използване на тоалетната. Нужно е огромно внимание от страна на родителите, тъй като мухите могат да бъдат особено заразни по време на периоди на наводнения.

Децата трябва да пият пречистена вода, от запечатани бутилки, или вода, която е преварена или химически третирана.

Ако детето е кърмаче, най-безопасният начин е да продължите да кърмите нормално, като внимавате да държите детето далеч от всякакви мокри дрехи. Ако то се храни с адаптирано мляко, го пригответе с пречистена вода и използвайте само чиста вода за измиване и изплакване на шишетата за хранене и приборите, използвани при приготвянето на адаптираното мляко.

Ако детето има диария трябва да пие електролитен разтвор, за да възстанови изгубените витамини и минерали. Ако състоянието на детето не се подобри за 2 или 3 дни или има необичайни изпражнения, температура или повръщане, трябва да го заведете на лекар.

Предпазване от дехидратация

Дехидратацията може да бъде резултат от тежки физически натоварвания по време на наводненията, от храносмилателни заболявания или и от двете заедно. Децата, страдащи от дехидратация, могат да проявят симптоми, включително апатия и летаргия, раздразнителност, силна жажда, суха и/или топла кожа и рядко да ходят до тоалетна. Ако дехидратацията не се овладее, симптомите ще продължат да се влошават и в крайна сметка ще е необходимо медицинско лечение.      

Препоръчително е организирането на благотворителна кампания за набавяне на достатъчни количества годна за пиене вода, особено за децата.

Стартирайте кампания още сега на PavelAndreev.BG. 

Дехидратацията при малките деца може дори да доведе до фатален край. Затова е особено важно да защитим децата при наводнения, да осигурим тяхната безопасност и да им помогнем да преодолеят шока

Бързо лечение на рани

Ако не се чувствате добре, сложете си предпазна  хирургическа маска, когато сте в непосредствена близост до наранено дете. Ако детето ви е получи плитко порязване от остър предмет, почистете раната старателно със спирт, след което нанесете антибактериален крем. Използвайте водоустойчиви самозалепващи се превръзки и дръжте раната далеч от мръсната вода.

При рани на краката или глезените се уверете, че детето носи гумени ботуши и избягвайте проникването на вода в ботушите.  

Нуждата от дарителска кампания за набавяне материална помощ, която да включва не само храна и вода, но и медикаменти и медицински средства като превързочни материали е важен от първостепенна важност.

Защита и помощ при преодоляване на шока

Хубаво е да спазвате някои правила за безопасност, когато се върнете в дома си след наводнение, за да защитите себе си и децата си:

 • дръжте деца и домашни любимци далеч от засегнатата зона, докато почистването приключи
 • не позволявайте на малки деца да играят върху дървени подови дъски или всякакви повредени плочки, те могат да се наранят от остри ръбове на плочки или повдигнати пирони
 • перете дрехи, спално бельо и други меки/платове (включително детски играчки) при 60°C или най-високата температура, посочена в инструкциите на производителя
 • не позволявайте на малки деца да играят на засегнатите затревени или павирани площи, докато зоната не бъде почистена и възстановена до нормалното си състояние
 • уверете се, че гаражите или мазетата са добре проветрени и не са достъпни за деца и животни
 • Не се срамувайте и потърсете при нужда подкрепа от благотворителна фондация, за да осигурите на децата освен материална и морална защита от квалифицирани хора.

Помощ от доброволци

Наводненията са една от най-тежките природни кризи и жертвите на това бедствие спешно се нуждаят от подкрепа, за да преодолеят този тип криза.

Тези жертви ще останат изложени на риск, освен ако не им се осигури чиста храна и правилни медицински грижи.

Така че, ако можете да бъдете доброволец на терен и да подадете ръка за помощ, независимо дали в предоставянето на медицинска помощ или осигуряване на топла храна и подкрепа, то не се колебайте, а се включете към доброволческите отряди. Също така вашите идеи за дарения също са ценни и могат да бъдат реализирани онлайн през платформата на Фондация Павел Андреев.

Доброволците са от решаващо значение всички пострадали, за да преживеят тази страшна част от живота си възможно най-безопасно.

Набиране на средства чрез дарителска кампания

Жертвите на наводненията ще загубят приетите като даденост елементарни условия - вода; храна; подслон, ток и т.н. Можете да помогнете, като изберете една от най-близките фъндрайзинг кампании за набиране на средства и материални помощи.

Дайте своя принос към пострадалите от наводненията, включвайки се в благотворителна акция през нашия сайт за дарения PavelAndreev.BG.

Приканете своето семейство, приятели и колеги да се включат към вашата кауза. Разпространете за нея през павел андреев платформа. Основните материални нужди, от които имат пострадалите при наводнение са:

 • Палатки, матраци и одеяла.
 • Лекарства и бутилирана вода.
 • Хигиенни комплекти и почистващи препарати.
 • Нетрайни хранителни продукти.
 • Облекло и обувки.

Те могат лесно и бързо да бъдат събрани чрез организирането на крауфъндинг кампания за набиране на средства - финансови и материални. Използвайте сайта за дарения pavelandreev.bg за постигане на максимални резултати.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания