Статии - Защо е нужно да даряваме за изкуство, спорт и култура

Защо е нужно да даряваме за изкуство, спорт и култура

Изкуството е тази част от културата, чрез която се предават различни идеи и ценности, присъщи на всяко общество. Основното между различните видове изкуство е, че при тях няма „правилно“ и „неправилно“, „вярно“ и „грешно“. В областта на изкуството всеки автор или неговите почитатели имат собствено мнение и собствена гледна точка за това, което виждат в една картина, в една скулптура или друг вид творба. Това е и причината те да се харесат на някого или да бъдат странни за друг.

Освен това, изкуството ни дава възможност да разговаряме, да обсъждаме и да обясним защо творбата ни харесва или не. Тази възможност ни провокира да мислим по различен начин, да изразим собственото си мнение и да чуем различната гледна точка на останалите. По този начин ние „отваряме“ сетивата си и успяваме да видим други нови връзки, асоциации и расъждения. Също така обсъждането на една песен или пиеса е чудесен начин за убеждаваща комуникация между различните хора. Но защо е нужно да даряваме за изкуство, спорт и култура?

Ролята на спорта в съвременното общество

Спортът като национална страст, има способността да обединява обществото в една единна национална идея, както и желанието на хората към постигането на успехи, за да спечелят. За съжаление към днешна дата не се отделя достатъчно внимание на спорта. Малко са частните клубове във всеки един спорт, които могат да се похвалят с добър бюджет, а какво остава за локалните отбори на местно ниво. 

Разгледайте нашите кампании в категория спорт.

Спортът сам по себе си е изключително важен. Той изгражда характери и учи на дисциплина, морал и воля. Проведените социологически изследвания показват, че много голяма част от младите хора, които се занимават със спорт разбират по-добре живота и света. Спортът развива у тях ценностите на съвременното общество, като равенство на шансовете за успех. Освен това, хората, които се занимават със спорт са убедени, че той им помага да повишат своето самочувствие и възможности, както и способността им да ги използват. Те вярват, че спортът ги учи, че трябва да правят жертви, за да постигнат своите цели, а това означава, че успехът зависи преди всичко от амбицията, инициативата, усърдието, търпението и силната воля.

Проявите на благотворителност за култура, изкуство и спорт

Дарителите имат ясната представа, че трябва да допринасят за развитието на културата и на образованието в нашето общество. В миналото дарителските кампании са били насочени основно към образователните институции, за стипендии и изграждането на училища и университети. Разгледайте нашите статии:

Днес чрез благотворителните каузи хората продължават традицията да инвестират, като тяхната благотворителност обхваща и други сфери в съвременното общество.

Кои са най-масови дарителски каузи в момента

През годините най-масовите дарителски кампании бяха насочени към здравеопазването. Днес идеите за благотворителност са основна грижа на институциите и по-точно на фондациите и на компаниите. Най-много дарения се събират от фондации, компании и индивидуални дарители. Най-много инвестирани средства предоставят компаниите – над 50%. След тях в класацията на дарителите се нареждат фондациите и едва най-накрая са хората, които даряват, като обемът на техните дарения е едва 4%. Що се отнася до сферите, за които се организира благотворителност, то те са определими спрямо видовете дарители, защото те предпочитат различни каузи. Индивидуалните дарители участват най-вече в дарителски кампании, свързани със здравеопазването. Те откликват на излъчени по телевизията или публикувани в социалните мрежи апели за събиране на средства за лечение на хора. При фондациите, водещите благотворителни каузи са свързани с образованието, човешките права, литературата, киното и гражданското общество. Компаниите  от своя страна участват в дарителски кампании, свързани с образованието и социалната сфера. Това е така, защото те предпочитат каузи, чийто резултат се вижда бързо. Много от тях обаче предоставят средства и в сферата на спорта, за насърчаване и подпомагане на младите таланти да разгърнат своите възможности и да вървят нагоре по стълбата на успеха.

Тези препоръки от Павел Андреев ще ви помогнат да организирате успешна кампания за набиране на средства. Може бързо и лесно да организирате благотворителна кампания на PavelAndreev.BG.

Няколко думи за дарителството в сферата на културата

Голяма част от даренията за културата са насочени към възстановяването на църкви,  исторически забележителности, фолклорни фестивали и други. Идеите за благотворителност са насочени в опазването на духовните ценности, с цел запазване на историята и традициите. Има разбира се и фондации и организации, които инвестират в съвременното изкуство, за да подпомогнат развитието на различните сфери на културата, като кино, музика, литература, изобразително изкуство и други. Това е така, защото няма специалисти, които да се занимават с набирането на средства за култура в самите организации, нито в театрите, нито  в галериите. Популяризирането на дарителски кампании за култура и изкуство е много важно, защото самоинициативата при тях се среща много рядко. Това означава, че културните благотворителни каузи, много по-трудно биха се преборили с каузите за спасяване на човешки живот. А когато няма и търсене, това става съвсем невъзможно.

Ролята на фондация Павел Андреев в даряването за изкуство, спорт и култура

Ние от екипа на фондация Павел Андреев участваме активно в популяризирането и провеждането на дарителски кампании, в сферата на образованието, културата, изкуството и обществото. На нашият сайт PavelAndreev.BG ще намерите множество публикации за благотворителни каузи, чрез които се стремим да достигнем до колкото се може повече дарители, които с предоставените от тях средства да помогнат в откриването на танцови школи, изграждането на скулптури или издаването на книги и сборници на млади и талантливи автори. Ние подкрепяме финансово и тези, които нямат възможност да инвестират в своето образование или да защитят докторската си дисертация. Ако вие сте от тези, които искат да се развиват в областта на киното или музиката или сте млад художник, който иска да покаже на обществото своето творчество, то можете да се свържете с нас и в частност с Павел Андреев, за да обсъдим възможността  да Ви помогнем. С нас може да се свърже и всеки, който има желание, възможност и идеи за благотворителност, за да подпомогнем на изкуството, спорта и културата. 

Сподели