Статии - Защо е по-добре да си вземе домашен любимец от приют?
1-ви август 2023

Защо е по-добре да си вземе домашен любимец от приют?

Ако обмисляте да включите член на семейството си, който да е на четири лапи, най-вероятно се питате кой вариант да изберете – купуване или осиновяване на животинка. И двата варианта със сигурност си имат както плюсове, така и минуси. Изборът как да се сдобиете с домашен любимец трябва да бъде съобразен с множество индивидуални фактори и конкретната ситуация. Без значение кое от двете ще изберем, важното е да вземем домашен любимец, за който да се грижим дълго, отговорно и пълноценно. А ако ви се иска да помагате на възможно най-голям брой животни, един от най-ефективните начини да го направите е чрез създаване на благотворителни кампании, като с помощта на събраните средства се осигурява храна или по-добри грижи на животни в приют.

От каква помощ имат нужда приютите за изоставени домашни любимци

Не е налична ясна статистика колко са домашните любимци в страната ни. Предполагаемата бройка е около 100-200 хиляди домашни кучета и още горе-долу толкова котки. Като цяло можем да кажем, че българите обичат животните и доста домакинства се грижат за поне един домашен любимец.

Все пак далеч не са изключение ситуации, при които хора решават, че нямат възможност повече да се грижат за своя четириног приятел и го изоставят. В най-добрия случай животното попада в приют за бездомни, а там доста малък процент от кучетата и котките получават втори шанс да имат дом и семейство. Официална статистика липсва, но е ясно, че в България повечето домашни любимци са купени, а не осиновени. А това е основната помощ, от която се нуждаят приютите за изоставени домашни любимци – да се дава втори шанс на техните питомци.

Осиновяването на коте или куче е прекрасно дело, което му осигурява втори шанс да бъде обичано и щастливо. Все пак, по една или друга причина, не всеки човек е склонен на това да осинови.

Най-често осиновеното животно се взима от приют за животни. Там обикновено попадат бездомни животни, но също и такива, които са били домашни, но са били неглижирани, тормозени или прогонени от стопаните си. Закупените животни пък обикновено идват с родословие. Те са отглеждани в лицензирани и сертифицирани развъдници и се предлагат в официални зоомагазини. Закупените животни стигат до вас с нужните документи, ваксинации и обезпаразитени. За да могат животните в приют да получат също ваксини и лекарства, приютите обикновено разчитат на дарения. Такива може лесно да съберете през платформата Павел Андреев.

Разгледайте нашите статии свързани с животните:

Има случаи, в които изборът на дадена порода животно не е само въпрос на прищявка. Някои хора избират определена порода куче, защото например то е подходящо за обучение като спасител, куче водач или с друга определена цел. Някои семейства търсят домашен любимец с определен темперамент, за да отговаря на динамиката на ежедневието и семейния им живот. Ако тези изисквания не са от значение за вас, осиновете четириног приятел от приют. Той е в състояние да ви дари приятелство и много любов, както всяко породисто коте или куче.

Как да помогна на приют за бездомни животни

Както вече споменахме, един от най-добрите начини да помогнете на приют за бездомни животни е да приютите някой от неговите обитатели. По този начин спасявате живот. Доста от животните от приюти вече са обезпаразитени, чипирани и ваксинирани. Ако искате да сте полезни за повече животни, може да дарите или да организирате дарителска кампания за набиране на средства в помощ на изоставени домашни животни, с помощта на които да се извършат тези манипулации.

Често приютите могат да предоставят информация относно характера на животното, така че няма да има неприятни, неочаквани изненади. Освен това пестите време, тъй като животните от приют обикновено вече са усвоили базови навици. Ако се окаже, че съответното животно не е подходящо за вашето семейство, повечето приюти са склонни да го вземат обратно.

Добре е да знаете, че животните от смесени породи всъщност попадат под по-нисък риск от наследственост на генетични болести. Освен това разходите по осиновяване са много по-малки от тези за закупуване. Редица проучвания по света потвърждават с доказателства предположението, че осиновяването влияе много положително на емоционалното и ментално здраве на човека. А по-високият риск от генетични и вродени заболявания обикновено означава по-високи разходи за чести ветеринарни прегледи, превенция и лечение

Без значение дали ще изберете да осиновите или закупите бъдещият четириног член на вашето семейство, едно е сигурно – той ще се нуждае от любов и правилните грижи.

Ако все още обмисляте за конкретни идеи как да помогнете на приют, може да посетите този, към който сте се ориентирали. Когато лично се запознаете с обстановката, ще ви бъде много по-лесно да се насочите към неща, които ще са истински полезни. Можете и да попитате служители на приюта с какво може да помогнете. Ако се окаже, че са необходими много неща или самите животни са много като брой, може да пристъпите към организиране на дарителска кампания с определената цел. Така ще помогнете не само на кучетата и котките в приюта, но и на хората, които биха искали да помагат, но не им остава време или не знаят как точно да го направят.

Разгледайте нашите активни кампании в категория Животни  или стартирайте вашата още сега.

Набиране на средства за приют за бездомни животни чрез платформата Павел Андреев

Сайтът за дарения PavelAndreev.BG предоставя възможност през него да се организират много благотворителни кампании с различни цели. Една от възможностите е каузата да е посветена на домашни любимци. С парите, които съберете чрез този свои акт, ще можете да помогнете на различни животни, изпаднали в нужда. Честа практика например е да се създаде дарителска кампания за набиране на средства за спешна операция. Друга кауза, на която хора често посвещават кампаниите си, е помощ в полза на приют за бездомни животни. Парите може да се дарят на приюта, за да бъдат използвани, за каквото е необходимо или с тях да се закупят неща, които ще бъдат от полза – храна, лекарства, одеяла, играчки и въобще – всичко необходимо. Така че, ако искате да помагате, но сами нямате финансовата възможност да го направите – не се колебайте да създадете своята благотворителна кампания на Pavel Andreev.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...