Статии - Защо е важно да дарим за бездомните хора?
6-ти февруари 2024

Защо е важно да дарим за бездомните хора?

Замисляли ли сте се някога как живеят бездомните? Защо са се озовали на улицата? Имат ли те мечти, цели, идеали? Как оцеляват? Повечето от бездомниците живеят на улицата или в импровизирани подслони и така е от дълги години. Някои от тях са изоставени от роднините, други са избягали или са загубили домовете, които някога са имали. По света има и много, които са останали без подслон от ранна детска възраст, а други са попаднали на полевите условия, след напускане на приемен център.

За тях екипът на фондация Павел Андреев разказва в настоящата тема: как може да им помогнем и защо е важно да дарим средства за хората останали без дом.

Съдържание:                       

  1. Кои са бездомните хора?;
  2. Как можем да помогнем на хората, останали без дом?

1.Кои са бездомните хора?

Бездомни хора има много, а сред тях са и такива, които са загубили дома си, когато вече са били възрастни. Причините може да са много и разнородни – в резултат на семейни проблеми, развод или други обстоятелства (загуба на работа, прокуждане, здравословни проблеми). За повечето хора, живеещи на улицата, животът ги е подтикнал да се приспособят с мизерните условия на съществуване и в следствие на това да загубят перспектива в живота си. Тези самотници често са приемани за „периферията на обществото“.

Те са прогонвани от градския транспорт, обиждани или малтретирани, неразбрани и неценени от никого. Те са нечувани. Те са невидими. Разминаваме се с тях на улицата, в подлези или тунели, понякога сгушени до градските контейнери за боклук.

Понякога просто машинално им даваме няколко монети и продължаваме по пътя си. Рядко, но понякога купуваме нещо необходимо от магазин – храна, средства за лична хигиена, оставяме пред тях и продължаваме.

Рядко се замисляме, как живеят жените бездомници, как се мият, какво ядат или какво правят, когато имат менструация. Отбягваме да се замисляме за тези неща, защото ни е трудно да се поставим на подобно място. Дори не си представяме, че можем да сме на тяхното място.

Ако все пак решим да се заслушаме в техните истории ще научим много. Например, че и те са хора като всички нас. Притежавали са къщи, имали са работа и социален живот. И все пак нещо се е случило - развод, смърт, проблем с документи, загуба на работа или друга несполука, която е довела до този финал. Така тези хората са попаднали във водовъртеж, който ги е завлякъл надолу и те са стигнали на улицата, а от там да успееш да се измъкнеш е трудно, почти невъзможно.

Сред бездомните хора има и не малко такива, които идват от центрове за социално слаби и уязвими групи. Излизайки от такива те отново няма къде да отидат и остават на улицата. Никой не си избира да живее самотно на улицата.

За повече идеи прочети: 

Ние от фондация Павел Андреев вярваме, че една от движещите сили за развитие на обществото е  благородството. То е онази стаена доброта, която е заложена у всеки от нас, но която рядко си позволяваме да изразим. Ако нямаме възможност за повече, можем просто да се отнесем с милост към един бездомен човек.

Нека никога да не спираме да бъдем съпричастни към другите хора и да не забравяме, че и бездомниците са човешки същества, способни да благодарят, да обичат и да бъдат признателни. Някои от тях, имат семейства, но ги е срам да не ги злепоставят и затова стоят настрани. Някои от тях все още искат дом, работа или нормален живот, но има и не малко, които са загубили надежда и нямат очаквания за бъдещето си и са се предали.

2.Как можем да сме от полза на бездомните хора?

Това, което всеки един от нас може да направи е да види и чуе бездомниците, да осъзнае че техните основни права и нужди са точно такива, каквито и на всички останали хора.

Те страдат от множество проблеми, сред които са физическа несигурност, липсата на дом, здравословни проблеми, недостъпност до пазара на труда, липса на документи за самоличност, лошо образование. Един от начините да им помогнем е като организираме благотворителна кампания за набиране на средства.

Разгледайте всички кампании в PavelAndreev.BG или стартирайте своята. 

Ето някои идеи за благотворителни дейности:

  • Организирайте благотворително събитие:

Един от най-ефективните и популярни методи за набиране на средства е да организирате благотворително събитие. Можете да организирате благотворителен концерт, аукцион, благотворителна кампания за събиране на дарения или друго събитие, което ще привлече вниманието на хората и ще ги мотивира да дарят средства за бездомните хора.

  • Създайте дарителска кутия:

Добра идея е да поставете дарителска кутия на места с голям човеко поток. Това може да са магазини, ресторанти, библиотеки и други обществени места. Уверете се, че кутията е добре видима и обозначена, за да привлече вниманието на хората и да ги мотивира да дарят.

  • Събирайте дарения и вещи:

Освен парични средства, бездомните хора се нуждаят и от вещи като дрехи, храна, хигиенни принадлежности и други необходими предмети. Често практикуван подход е да събирате директно материални неща.

  • Сътрудничество с местни организации:

В много градове има организации, които се занимават с подпомагане на бездомните хора. Свържете се с тях и предложете сътрудничество. Можете да се включите в техните проекти да помогнете в организацията на събития или да предоставите финансова помощ.

Запомнете, че набирането на средства за бездомните е непрекъснат и продължителен процес. Важно е да поддържате връзка с общността и да продължавате да повишавате осведомеността за проблема на бездомните.

  • Стартирате онлайн дарителска кампания:

Използването на социалните мрежи и онлайн платформи е отличен начин да наберете средства за бездомните. Създайте краудфъндинг кампания за събиране на средства чрез платформа за групово финансиране, като  PavelAndreev.BG. Сайтът PavelAndreev.BG е подкрепен от  международна дарителска общност, която осигурява неограничен капацитет и възможността всяка краудфъндинг кампания да бъде чута, видяна и подпомогната. А не е ли е това една отлична възможност да помогнете на бездомни хора?

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...

Дари Стартирай кампания