Статии - Защо е важно да помагаме?
22-ри февруари 2023

Защо е важно да помагаме?

Всяка благотворителна кампания е обречена на неуспех без своите доброволци и дарители. Те са движещата сила и единствено от тях зависи до какви граници могат да стигнат. Участването под каквато и да е форма в благотворителна кампания трябва да е абсолютно доброволно и безкористно. Самият факт, че помагате на някого в нужда и сте негова опора в този труден за него момент ще ви донесе известно удовлетворение и чувство за изпълнен дълг.

За какъв дълг обаче, става дума? Дълг към това да правим добро и да помагаме на всеки, който има нужда от подкрепа. Именно този ,,дълг'' е изиграл ключова роля в моралното развитие на човечеството. Доброто се прави със сърце и душа, а останалото са просто материални средства, чрез които го изразяваме. Именно милосърдието е едно от най-важните качества в човека и то стои в основата на желанието да помагаме.

Защо е важно да участваме в благотворителни кампании?

Доброто е ,,заразно''и затова не трябва да спираме да правим добро! Заразявайте околните със своята доброта и бъдете пример за човек, който винаги е готов да помогне на свои и чужди! Един от начините да правим добро е като се включваме във вече активни благотворителни кампании или организираме своя такава. Вярваме, че всеки от нас поне веднъж в живота си е участвал в някоя благотворителна инициатива. Дали като организатор, доброволец или дарител е без значение. Всяка помощ е важна независим о под каква форма е тя. Бъдете съпричастни към каузата и помогнете за нейното разпространение. Споделете със своите приятели за нея и се опитайте да приобщите колкото се може повече близки и познати. Мнозина подценяват ,,споделянето на кампаниите'' в социалните мрежи, но те са могъщ инструмент за правене на добро! Само с един клик на мишката може да информирате хиляди хора. Освен това вие заставате с името си зад тази кампания и гарантирате за нейната достоверност пред своите последователи. Вероятността същото да направят и вашите близки е много голяма. По този начин вие ги ,,заразявате с добро'' и му проправяте път да достигне до още повече хора.

Ще се почувствате по-добре

Какво изпитвате, когато помагате на човек в нужда? Удовлетворение? Пълноценност? Значимост? Неслучайно е казано, че е много по-добре да даваш, отколкото да получаваш. Гарантираме ви, че даряването за благотворителност и участието в благотворителни кампании ще ви накара да се почувствате много по-добре. Ще ви зареди и мотивира да продължите да правите добро и самият факта, че сте помогнали на човек да продължи в беда ще промени коренно мирогледа ви. Участието в благотворителна кампания ще ви накара да си дадете сметка, че в живота има далеч по-значими неща от обикновените битовизми, с които се сблъскваме в ежедневието си.

Как да се включа в благотворителна кампания?

Възможностите за това са много. Само с няколко клика може да достигнете до онлайн платформата за благотворителност PavelAndreev.BG. В нея ще откриете десетки активни кампании, към които може да се включите като дарител или доброволец. През годините фондацията на Павел Андреев е изградила името на надежден партньор и място, където може да получите или предоставите помощ. Мисията на младия екип, който стои зад платформата е да бъде в полза на обществото и затова свидетелства и факта, че платформата НЕ удържа никакви комисионни за издръжка от даренията на своите потребители!

Освен като дарител чрез сайтовете за благотворителност, бихте могли да се включите и по много други начини в избрана от вас кампания или кауза. Както отбелязахме вече може да организирате своя кампания, а ако не сте сигурни, че ще се справите - включете се като доброволец към някоя фондация или движение. Винаги има нужда от доброволци, които споделят еднакви възгледи и са готови на активни действия в името на каузата. Особено, когато става дума за кампания свързана с природни бедствия. Тогава е нужна не само материална помощ, но и действия на терен.

Други ползи от участието в благотворителни кампании

Освен, че ще почувствате по-добре, когато помагате на другите, трябва да отбележим и че има още няколко ползи от участието в благотворителни кампании. Така например, ако сте юридическо лице и сте дарител, то може да се възползвате от данъчни облекчения. В такъв случай трябва да изискате сертификат за дарение от благотворителната платформа или организация, която сте използвали.

Един от житейските закони гласи ,,Прави добро, за да ти се върне''. Рано или късно всеки получава това, което заслужава. Бъдете в помощ на околните и не забравяйте, че винаги може да изпаднете в тяхната ситуация. Затова не бива да бъдем безучастни към чуждите съдби и е крайно време да престанем да гледаме само себе си. Заедно можем да постигнем повече и не са нужни някакви свръхусилия, за да правиш добро!

Бъди добрият пример, който искаш да виждаш

Хората имат нужда от лидер, който да им служи за пример и да им показва пътя в живота. Най-добрият начин да привлечете хора към каузата си, е като подкрепите с действия своите думи. Покажете им, че не са нужни кой знае какви усилия, за да правиш добро и да помагаш на хората в нужда. Никога не е късно да започнеш и дори можеш да го направиш веднага. Само с един малък жест или една добра дума може да повдигнете духа на някого. Не звучи никак трудно, нали? Нужна е само положителна енергия и вяра в доброто. Защото както е казал поета: ,,Вярвам в доброто, щото' има го в мен!...''.

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...