Статии - Защо трябва да се включите като доброволец в чужбина?Какви са разходите?
17-ти декември 2020

Защо трябва да се включите като доброволец в чужбина?Какви са разходите?

 

Решението за доброволческа работа в чужбина е голяма стъпка и е разбираемо да се колебаете или дори да се страхувате. Доброволчеството в чужбина обаче идва със своите предимствата - най-очевидната е възможността да пътувате и да опознаете чужда култура.

Причини, поради които хората стават доброволци в чужбина 

  1. Печелите нова перспектива 

Развиването на благотворителна дейност в чужбина е идеалният начин да опознаете чужда държава и народ. Опитът, който ще добиете по време на пътуването ви, ще ви помогне да отворите ума си и да обогатите културата си. Опознаването на хора от друг произход може да промени вашата гледна точка за живота и да промени представите ви за живота и света около вас.

  1. Ще видите един нов свят и култура 

Да имаш възможност да посетиш нова държава е вълнуващо. И комбинирането му с доброволческа работа го прави невероятно преживяване. Ако решите да станете доброволец в чужбина, ще опознаете нова култура по начин, до който туристите рядко стигат. Това преживяване ще промени начина, по който подхождате към пътуването, и може да се окажете по-заинтригувани от местните хора, отколкото от местните забележителности.

  1. Ще разбзерете важността на отделния човек 

Доброволчеството в чужбина ви позволява да станете част от нещо по-голямо. Можете да упражнявате своята гражданска позиция по смислен начин. Потапянето в друга култура ви позволява да видите как можете да помогнете. Независимо дали изграждате училище или помагате в местната болница, вашата упорита работа ще има траен ефект върху обществото.

  1. Ще развиете важни умения 

Доброволчеството ви позволява да научите нови неща, които не могат да бъдат научени в училище. Когато излезете от зоната си на комфорт, ще развиете умения, които ще ви бъдат от полза по-късно. Работата с други доброволци и общности ще ви научи на важни умения за решаване на проблеми. Може дори да научите нов език.

  1. Ще обогатите автобиографията си 

Всички умения, изброени по-горе, могат да бъдат прехвърлени във вашата автобиография. Уменията, които сте придобили по време на доброволчеството са чудесен актив във вашето резюме. Ключови умения като лидерство, комуникация и работа в екип могат да ви помогнат да направите трайно впечатление на потенциалните работодатели.

Какви разходи носи доброволчеството в чужбина? 

Въпреки че всички тези причини могат да насърчат хората да намерят програма за доброволци, имайте предвид, че ще има и известни разходи. Вашите разходи ще зависят от програмата, дестинацията и продължителността във времето. Ето няколко общи разходи, които можете да очаквате от всяка програма:

  1. Такси 

Програмите обикновено разбиват таксите по седмици. За справка разходите по програмата International Volunteer HQ варират от 600 лева за една седмица до 2000 лева за шест седмици.

  1. Разходи за виза 

Тези разходи ще зависят от дестинацията към която сте се насочили. Ако нямате актуализиран паспорт, това ще ви струва още поне 50 лева.

  1. Разходи за транспорт 

Самолетните билети могат да бъдат много скъпи, ако ги купувате в последния момент. Уверете се, че сте направили проучване и купете билетите на най-добрата цена.

  1. Разходи за ваксина 

Посетете вашия лекар преди да заминете за чужбина, за да определите от какви ваксини имате нужда.

  1. Застраховка за пътуване в чужбина 

Някои доброволчески програми в чужбина изискват да имате застраховка при пътуване. За щастие повечето програми предлагат много добри цени.

Набиране на средства (краудфъндинг) за доброволческа работа в чужбина 

Ако имате нужда от помощ, когато става въпрос за заплащане на такси за доброволческа дейност в чужбина, помислете за набиране на средства чрез краудфъндинг. Моделът на краудфъндинга дава възможност на всеки да събира средства за нещо, в което вярва. След като стартирате набирането на средства, обърнете се за дарения към вашите приятели, семейство и чрез социалните мрежи като Facebook. Не забравяйте да подчертаете причините за доброволческата работа в чужбина. Свържете се с мен, за да обсъдим вашата идея!

Статии - Какво е филантроп и филантропия?
9-ти януари 2021
Какво е филантроп и филантропия?

Всеки може да бъде филантроп и да бъде по-ефективен в промяната. Ето как.  Филантропът е човек, който дарява време, пари, опит, умения или талант, за да помогне за създаването на по-добър свят. Всеки може да бъде филантроп, независимо от състоянието или нетната стойност. Какво е филантропия?  Гръцкият драматург Есхил въвежда термина филантропия през 5 век пр.н.е. Това означаваше „любов към човечеството“. Днес филантропията означава щедрост във...

Статии - Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?
4-ти май 2021
Каква е ориентировъчната цена за издаването на книга?

Ако основната ви цел е просто да отпечатате книгата си, използването на безплатни платформи за самостоятелно публикуване може да е правилното решение.  Самото писане е най-голямата награда за много хора, а публикуването може да е просто формалност.  Ако обаче искате да продадете книгата си и да достигнете до широка аудитория, трябва да инвестирате в професионални услуги.  Без тях е трудно да се конкурирате с традиционно публикуваните книги.  Таки...

Статии - Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона
11-ти април 2021
Как да напишем убедително писмо за набиране на средства:Три примерни шаблона

Писмото за набиране на средства е прост начин да издигнете на следващо ниво своята онлайн кампания за набиране на средства. Писменият призив към приятелите и членовете на семейството ви може да донесе нови, периодични дарения и най-важното - да помогне на всички да разберат по-добре защо вашата кауза за набиране на средства е важна за вас. Но преди да сложите перо на хартията или пръсти на клавиатурата и да изпратите писмото, е добре да отделите...

Статии - Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване
22-ри март 2021
Идеи как да помогнем на бездомник и списък с приюти и центрове за временно настаняване

Тъй като жилищната криза в България продължава да се влошава, а цените стават все по високи, въпреки пандемията от COVID-19, все повече хора и семейства са изправени пред финансова нестабилност и липса на дом. Всъщност над 500 000 души са без подслон в България, а за това официална статистика няма. В тази статия ще научите как помоща на бездомни хора във вашия град е възможна и можете наистина да промените ситуацията за някой човек. Фрапиращи фа...