4888.61 лв. дарени от 25000 лв.

Църква "Света Петка" с. Ситово

Инициативата, за която искаме помощта Ви е следната:

Черквата в село Ситово "Св.Петка" се нуждае от ремонт на покрива, тъй като тече и нова електроинсталация.

Покрива не е ремонтиран от 1849 година.

Конструкцията на черквата е каменна зидария от брациговската Каменоделска гилдия, покрива също е каменен с глинена набивка отгоре и подредени тикли/каменни плочи/.

Черквата е функционираща и сградата е в добро състояние, от долната страна каменния покрив е измазан с хоросан и изписан със стенописи от времето на построяването на църквата.

В момента състоянието на стенописите не е трагично, но ще стане от течовете, ако не се отстранят. Покрива е двускатен, няма барабан по средата, така че ремонта няма да е усложнен. Електрическата инсталация е от времената когато са електрифицирали селата в Родопите и призива ми е за дарения за да съберем достатъчно да се оправи покрива, ел. инсталацията, изографисването и т.н.


Уредено 3 от оригиналните икони от царския ред да бъдат реставрирани и консервирани. От оригиналните икони липсват само 3 икони от архангелския ред, откраднали са ги преди 15 години. Всички други икони са оригиналните от средата на 19век. Тези от царския ред изглеждат много запазени и ярки, обаче дъските са нападнати от червояд, самия иконостас е здрав


4888.61 лв. дарени от 25000 лв.
лв.
BGN
.00

PavelAndreev.BG има 0% такса от Вашето дарение. Спада се само транзакционната такса. Платформата ще продължи да предоставя безплатно услугите си благодарение на хората, които ни подкрепят. Желая да подпомогна платформата с :

*
*
Сподели

Сумите в секция Дарители са със спадната транзакционна такса.
avatar
984.5 лв. преди 1 ден
avatar
97 лв. преди 1 седмица
avatar
48.67 лв. преди 2 седмици
avatar
294.77 лв. преди 1 месец
avatar
492 лв. преди 1 месец
avatar
984.5 лв. преди 1 месец
avatar
492 лв. преди 1 месец
avatar
984.5 лв. преди 1 месец
avatar
492 лв. преди 1 месец
avatar
9.34 лв. преди 1 месец
Виж всички дарители
Дари
Сподели