Изграждане на скулптура на Св. Иван Рилски в родното му място - с. Скрино

Изкуство,култура и общество 0/0

Изграждане на скулптура на Св. Иван Рилски в родното му място - с. Скрино

1 Дарители
48.67 лв. дарени от 150000 лв.
Организатор
Veska Voleva
Бенефициент
ФОНДАЦИЯ „СВ. ИВАН РИЛСКИ, РОДЕН В СКРИНО“
Крайна дата
Край след 54 дни
Налична сума
48.67 лв.
Veska Voleva организира кампания за ФОНДАЦИЯ „СВ. ИВАН РИЛСКИ, РОДЕН В СКРИНО“
Край след 54 дни
Налична сума
48.67 лв.

М  О  Л  Б  А 

ОТ

ФОНДАЦИЯ „СВ. ИВАН РИЛСКИ, РОДЕН В СКРИНО“ , със седалище и адрес на управление: обл. София-град, общ. Столична, гр. София, п.к. 1000, р-н Триадица, ул. „Алабин“ № 50, вх. А, ет. 4. чрез председателя Веска Атанасова Волева;

 

ОТНОСНО: Финансова помощ за изработване на склуптура на Св. Иван Рилски в с. Скрино, общ. Бобошево, родното място на светеца.

УВАЖАЕМИ БЪЛГАРИ,

С настоящата молба и в качеството си на председател на Фондация „Св. Иван Рилски, роден в Скрино“, моля да вземете предвид следното:

Основахме фондацията в чест на Св. Иван Рилски, който е духовния закрилник на България. Макар и немного известно той е роден в китното село Скрино, общ. Бобошево, Кюстендилско. Това село се намира в планината, то е малко, прелестно и изоставено от Бога място. Въпреки, че в него е роден Св. Иван Рилски, досега не е направено нищо, за да стане известен този исторически факт и да бъде отбелязан по подобаващия начин. В планината над селото е изграден Руенския манастир в чест на светеца. Там се е развивала отшелническата му дейност в пещера, но в селото липсва отбелязване на това свето рождение.

Мотивирани от горното създадохме заедно с група ентусиасти Фондация „Св. Иван Рилски, роден в Скрино“. Във връзка с изработката на тази склуптура се извърши много подготвителна работа, а именно: разрешение от общината за поставяне на скулптурата, намиране на скулптор, уточняване на подробностите и още много други придружителни дейности.

Ангажирахме скулптора професор Емил Попов, автор на знакови произведения - скулптура на банкера Атанас Буров, на писателя Николай Хайтов, на Ванга и на множество други  личности. Проф. Попов изготви идеен проект и текстово представяне  на идеята, които прилагам на Вашето внимание и за Ваше улеснение към настоящата молба. Също така скулптора проф. Емил Попов дари макета на скулптурата.

Сега предстои изключително трудният, тежък и скъп последващ етап - изготвянето и поставянето на самата скулптура в действителни размери, както и оформянето на прилежащото пространство. За тази цел са нужни доста средства, които са непосилни за нашата организация. Към момента разчитаме на дарения от родолюбиви българи и приятели.

Търсим съдействие от търговски дружества, списания, вестници, журналисти, но към момента дарителите са предимно близки и познати на учредителите.

Няма да крием, че ни е доста трудно да съберем необходимите средства за реализиране целта на фондацията. Въпреки всичко не се отказваме да търсим спонсори и хора с добри сърца, които са отворени към нашата идея и я приемат като своя.

БЪЛГАРИ, предвид гореизложеното ще бъдем благодарни за Вашето съдействие и финансова помощ с цел реализиране на идеята за изработката на склуптура на Св. Иван Рилски в с. Скрино, общ. Бобошево. Това би станало част от културното наследство на Република България и ще отдаде почит на светеца, посветил житието и битието си в името на своята духовна кауза. Още повече - отзвукът от склуптурата в село Скрино би просветило и вдъхновило обществото и духовните среди у нас именно с поглед към духовния закрилник и покровител на българския народ Св. Иван Рилски.

Вие винаги сте показвали съпричастие и внимание към развитието и поддържането на културата ни. Това несъмннено ще допринесе за усилване на връзките между нашите два народа и държави.

МОЛИМ за Вашата съпричастност към каузата и бихме се радвали да ни дадете възможност да изложим идеята си. Вярваме, че тази кауза е обща за всички ни, за това и се обръщаме към Вас за съдействие. Защото да оставиш културно и духовно наследство след себе си, това е смисълът.

 

 

Виж още
Новини
22-ри март 2024
Veska Voleva организира кампания за ФОНДАЦИЯ „СВ. ИВАН РИЛСКИ, РОДЕН В СКРИНО“
Новини 22.03.24г
След месеци усърдна работа и всеотдайност, нашият проект за паметник на Свети Иван Рилски в родното му място, село Скрино, достигна важен крайъгълен к...
 
30-ти ноември 2023
Veska Voleva организира кампания за ФОНДАЦИЯ „СВ. ИВАН РИЛСКИ, РОДЕН В СКРИНО“
Екипът на фондация „Св. Иван Рилски роден в Скрино” продължава с работата по изграждане на скулптурната композиция на светеца
Добри хора, искаме да ви уведомим, че през почти изминалия месец ноември, фондация „Св. Иван Рилски роден в Скрино” постигна невероятен успех, а именн...
 
21-ви октомври 2023
Veska Voleva организира кампания за ФОНДАЦИЯ „СВ. ИВАН РИЛСКИ, РОДЕН В СКРИНО“
Стартира изграждането на скулптурата на светеца Иван Рилски. в с. Скрино.
Добри хора, екипът на фондация „Св. Иван Рилски роден в Скрино” продължава да изпълнява стриктно поетите към обществото  ангажименти. През почти измин...
 
Виж всички

Лесно да дарите, прегледност на новините и пълно доверие в нас

Лесно е да дарите

6 лесни начина да направите своето дарение - карта, PayPal, ApplePay, GooglePay, Revolut, IBAN.

Прегледен отчет

В секция Новини ще откриете информация от инициаторите на кампаниите.

Доверена платформа

PavelAndreev.BG е най-сигурната платформа за организиране на следващата ти кампания.