• Начало
  • Кампании
  • Изграждане на скулптура на Св. Иван Рилски в родното му място - с. Скрино

Дарете първи! Цел: 150000 лв.
  • Организатор Veska Voleva
  • Бенефициент ФОНДАЦИЯ „СВ. ИВАН РИЛСКИ, РОДЕН В СКРИНО“
  • Създадена на 7-ми юни 2023
  • Категория Изкуство,Култура и Общество
  • Крайна дата Край след 252 дни
  • Налична сума 0 лв.

Документи към Кампания


Изграждане на скулптура на Св. Иван Рилски в родното му място - с. Скрино

М  О  Л  Б  А 

ОТ

ФОНДАЦИЯ „СВ. ИВАН РИЛСКИ, РОДЕН В СКРИНО“ , със седалище и адрес на управление: обл. София-град, общ. Столична, гр. София, п.к. 1000, р-н Триадица, ул. „Алабин“ № 50, вх. А, ет. 4. чрез председателя Веска Атанасова Волева;

 

ОТНОСНО: Финансова помощ за изработване на склуптура на Св. Иван Рилски в с. Скрино, общ. Бобошево, родното място на светеца.

УВАЖАЕМИ БЪЛГАРИ,

С настоящата молба и в качеството си на председател на Фондация „Св. Иван Рилски, роден в Скрино“, моля да вземете предвид следното:

Основахме фондацията в чест на Св. Иван Рилски, който е духовния закрилник на България. Макар и немного известно той е роден в китното село Скрино, общ. Бобошево, Кюстендилско. Това село се намира в планината, то е малко, прелестно и изоставено от Бога място. Въпреки, че в него е роден Св. Иван Рилски, досега не е направено нищо, за да стане известен този исторически факт и да бъде отбелязан по подобаващия начин. В планината над селото е изграден Руенския манастир в чест на светеца. Там се е развивала отшелническата му дейност в пещера, но в селото липсва отбелязване на това свето рождение.

Мотивирани от горното създадохме заедно с група ентусиасти Фондация „Св. Иван Рилски, роден в Скрино“. Във връзка с изработката на тази склуптура се извърши много подготвителна работа, а именно: разрешение от общината за поставяне на скулптурата, намиране на скулптор, уточняване на подробностите и още много други придружителни дейности.

Ангажирахме скулптора професор Емил Попов, автор на знакови произведения - скулптура на банкера Атанас Буров, на писателя Николай Хайтов, на Ванга и на множество други  личности. Проф. Попов изготви идеен проект и текстово представяне  на идеята, които прилагам на Вашето внимание и за Ваше улеснение към настоящата молба. Също така скулптора проф. Емил Попов дари макета на скулптурата.

Сега предстои изключително трудният, тежък и скъп последващ етап - изготвянето и поставянето на самата скулптура в действителни размери, както и оформянето на прилежащото пространство. За тази цел са нужни доста средства, които са непосилни за нашата организация. Към момента разчитаме на дарения от родолюбиви българи и приятели.

Търсим съдействие от търговски дружества, списания, вестници, журналисти, но към момента дарителите са предимно близки и познати на учредителите.

Няма да крием, че ни е доста трудно да съберем необходимите средства за реализиране целта на фондацията. Въпреки всичко не се отказваме да търсим спонсори и хора с добри сърца, които са отворени към нашата идея и я приемат като своя.

БЪЛГАРИ, предвид гореизложеното ще бъдем благодарни за Вашето съдействие и финансова помощ с цел реализиране на идеята за изработката на склуптура на Св. Иван Рилски в с. Скрино, общ. Бобошево. Това би станало част от културното наследство на Република България и ще отдаде почит на светеца, посветил житието и битието си в името на своята духовна кауза. Още повече - отзвукът от склуптурата в село Скрино би просветило и вдъхновило обществото и духовните среди у нас именно с поглед към духовния закрилник и покровител на българския народ Св. Иван Рилски.

Вие винаги сте показвали съпричастие и внимание към развитието и поддържането на културата ни. Това несъмннено ще допринесе за усилване на връзките между нашите два народа и държави.

МОЛИМ за Вашата съпричастност към каузата и бихме се радвали да ни дадете възможност да изложим идеята си. Вярваме, че тази кауза е обща за всички ни, за това и се обръщаме към Вас за съдействие. Защото да оставиш културно и духовно наследство след себе си, това е смисълът.

 

 


Новини по кампанията

Община Бобошево издаде разрешение за поставяне на скулптура на „Св. Иван Рилски” № 4 от 17.08.2023 год.
28-ми август 2023

На 17.08.2023 год. и на основание чл. 57, ал. 1 и чл. 56, ал. 2 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и чл. 2, ал. 4 и чл. 5, ал. 1 от Наредба...

новина
Министерство на културата съгласува проекта за поставяне на скулптурата на Св. Иван Рилски ! 11.08.23г
11-ти август 2023

На 27.06.2023 год. с вх. ПР-51 от Министъра на културата е утвърден протокол № 76 за провеждане на заседание на Специализиран експертен съвет по изобр...

ЕКИПЪТ НА ФОНДАЦИЯ „СВ. ИВАН РИЛСКИ РОДЕН В СКРИНО” НА ОГЛЕД В С. ВЛАДЯ !
29-ти юни 2023

На 27.06.2023 год. в с. Владая се състоя среща с цел да се обсъдят въпроси, относно временно аранжираната скулптурата на светеца Иван Рилски.        Н...

новина
новина
новина

Виж Всички новини по кампанията

Дарете първи! Цел: 150000 лв.
лв.
BGN
.00

PavelAndreev.BG има 0% такса от Вашето дарение. Спада се само транзакционната такса. Платформата ще продължи да предоставя безплатно услугите си благодарение на хората, които ни подкрепят. Желая да подпомогна платформата с :

*
*
Сподели

Сумите в секция Дарители са със спадната транзакционна такса.
Дари
Сподели