7.35 лв. дарени от 100000 лв.

Нов живот за НЧ "Живот - 1906", с. Мокреш

Здравейте, приятели!

Стартирам тази дарителска кампания с трепет в сърцето, защото напоследък сме свидетели на разрухата, занемаряването и изоставянето на култура, изкуство и дори традиции, което е болезнено и тъжно!

Село Мокреш се намира в малка долина в Северозападна България – на 19 км югоизточно от гр. Лом на 7 км. от гр. Вълчедръм, на 50 км. от гр. Монтана.

Селото е извество в миналото с името „Малкият Париж“, поради големината на селото и интелигентността на жителите, образовани и модерно облечени.

Поп Пунчо от село Мокреш, съставя дамаскина "Поппунчов сборник", съдържащ едно от първите копия на „История Славянобългарска“. Произведението е трайно съхранено в солидна подвързия: корици от дърво, подплатени с тежка, приятна на цвят кафявочервеникава кожа. Подвързията е обвезана по периферията със златистожълта лъскава металическа сплав. И всичко върху нея – шарки, чертици, резки и точици е изкусно извезано от поп Пунчовата веща ръка…! 

В парка "Жир" и до днес има следи от резиденция от римско време, която според археолози е била обитавана от римски военачалник. Старо римско гробище, години наред под прицела на иманярите, но са запазени характерни за времето скулптури.

В селото има православен храм, както и действащо читалище - НЧ "Живот - 1906", което читалище за жалост в момента е в този вид, който се вижда на направените от мен снимки.

По професия съм учител. Новият кмет на село Мокреш беше мой ученик и през годините с него съхранихме красиви приятелски отношения. Когато той пое отговорността за село Мокреш, се почувствах дълбоко свързана с неговата тежка задача, да гради и съхрани живота в това населено място.

Първата сграда, която имаме желание да ремонтираме и приведем в приличен вид е читалището, защото от културата и традициите тръгва всичко!

Молим за Вашата подкрепа в това начинание! Средствата, които успеем да съберем в тази кампания, ще бъдат изразходвани изцяло и само за материали за ремонт на читалището и площада пред него. Работата по ремонта ще бъде свършена от група доброволци и младия кмет на село Мокреш - Маргит Тонев Георгиев.  Сърдечно благодарим и се надяваме да дадем нов живот на НЧ "Живот - 1906"! 

Бъдете зрави и много благословени!

Поздрави: Даниела Кирилова - инициатор и доброволец за с. Мокреш


7.35 лв. дарени от 100000 лв.
лв.
BGN
.00

PavelAndreev.BG има 0% такса от Вашето дарение. Спада се само транзакционната такса. Платформата ще продължи да предоставя безплатно услугите си благодарение на хората, които ни подкрепят. Желая да подпомогна платформата с :

*
*
Сподели

Сумите в секция Дарители са със спадната транзакционна такса.
avatar
7.35 лв. преди 2 седмици
Дари
Сподели