135187.41 лв. дарени от 170000 лв.

Документи към Кампания

  • Оферта Лечението ще е етапно и не позволява конкретна оферта. Целевата сума е съобразена с разговор с клиниката.
  • Епикриза Виж Документите

Подари живот на бебе Божидар

"Здравейте! Аз съм Божидар! С братчето ми Ангел нямахме търпение да видим мама и се появихме цели 14 седмици по-рано. Не случайно сме кръстени така. След 2 дни братчето ми стана звездичка. Ще ни пази от небето. И аз без малко да тръгна с него, но реших да остана при мама, тати и бати. Никой не вярваше, че ще живея. И знаете ли, все още много хора не вярват. Мама чува страшни неща, защото съм болен от някаква болест, от която главичката ми стана много голяма. Но ако знаете само как ми се живее!... И се боря със зъби и нокти. Но това е защото мама силно вярва в мен, че ще се справя и ще се прибера вкъщи при тях. И така, вече 365 дни. Стискайте ми палци, защото мама ме чака у дома."
 
Божидар е роден в 26-та гестационна седмица или 14 седмици преди термин, 1030 гр., първи близнак (братчето му напуска този свят само два дни след раждането), с интравентрикуларен мозъчен кръвоизлив III степен.
Две седмици след раждането Божидар развива екстремна хидроцефалия, като главата му нараства с 10 см. на месец.
“Във Варна казаха, че няма мозък и не може да се оперира. Тогава завеждащият неонатолог се обърна към мен с думите: "Това дете ще бъде толкова тежко ментално и физически увредено, че каквото и да правите оттук нататък все тая".”
 
След тези тежки думи, майката на Божидар - Димитрина, получава и отказ детето ѝ да бъде транспортирано в София. 3 месеца по-късно семейството успява да “извоюва” това тяхно право. В началото на третия си месец Божи е преведен в неонатологичното отделение към СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев”, гр. София. Лекарите, които поемат грижите за Божидар, установяват, че той е с много силно възпалени декубитални рани по цялата главичка. 1 месец лекарите се борят с инфекциите, причинени от тези рани. В София Божидар получава и отказ да бъде опериран, поради наличието на инфекция. През тези 30 дни главата му достига цели 52 см.
 
“На 1-ви юли Божидар беше опериран и му бе поставена първата клапа. Оперативната рана не можеше да се затвори месец след това. След още един месец клапата се инфектира и Божидар изкара много тежък менингит. Едва го спасиха.”
 
След още 2 месеца лечение му е поставена втора клапа, която също се инфектира на втория месец и отново кара менингит. Последващото лечение е с продължителност от още месец и половина.
След първата операция гълтателният и сукателен рефлекс на Божидар се влошават и се налага хранене с назогастрална сонда.
 
“Божидар е вече на 1 годинка и тежи едва 5 килограма. В момента Божи отново се нуждае от операция, тъй като вътречерепното налягане расте. Неврохирурзите тук казват, че ако поставят клапа, вероятността тя отново да се инфектира е почти 100%, а друго лечение за хидроцефалия няма.”
 
Божидар е резистентен към повече антибиотици и една бъдеща тежка инфекция би била изключително опасна за него.
В Турция дават надежда на семейството на Божидар. Предстои им да заминат, където ще бъдат направени множество изследвания на Божидар. Лекарите планират да бъде отстранена голямата киста, която пристиска малкия мозък и след това да се постави клапна система, като на място ще преценят колко и какви клапи да бъдат поставени. Престоят в болницата в Турция ще продължи поне 1 месец.
 
Божи заминава за Турция само ден след първия си рожден ден, който прекара в болничната стая. Сумата, необходима за заминаването му е 3900 евро, включващи само първоначалните изследвания, 1000 евро престой на ден в турската клиника, както 2500 евро ден престой в интензивно отделение. След като бъдат направени всички необходими изследвания, Божидар и семейството му ще получат и оферта за оставащата сума, като изискването от страна на клиниката е 20000 евро авансово плащане, с което да стартират всички интервенции.
 
Скъпи хора, сумата е непосилна, но нека заедно да помогнем на Божидар, защото всяко дете заслужава да живее! Нека не му отнемаме това право!

Новини по кампанията

Новини 19.02.24г
19-ти февруари 2024

Скъпи, приятели и дарители! Отдавна не сме писали, тъй като през последните около 2 месеца Божи все беше болен. Сега вече можем да кажем, че премихме...

новина
новина
новина
Одобрено изплащане
25-ти октомври 2023

Изисквано е възстановяване на средства, с които са закупени две възглавници за Божидар, които му помагат да държи тялото и главата си в подходяща пози...

Възстановени средства за разходи: 560.64 лв. Транзакционна такса: 1.2 лв. Фактура:   Виж Документa
Фактура:   Виж Документa
Фактура:   Виж Документa
Одобрено изплащане
24-ти октомври 2023

"Здравейте, Ангели на Божидар! Скоро не сме публикували новини за него, но програмата му е доста натоварена. Всеки 2 седмици Божидар посещава рехаби...

Възстановени средства за разходи: 1583.21 лв. Транзакционна такса: 1.2 лв. Фактура:   Виж Документa
Фактура:   Виж Документa
Фактура:   Виж Документa
Фактура:   Виж Документa

Виж Всички новини по кампанията

135187.41 лв. дарени от 170000 лв.
лв.
BGN
.00

PavelAndreev.BG има 0% такса от Вашето дарение. Спада се само транзакционната такса. Платформата ще продължи да предоставя безплатно услугите си благодарение на хората, които ни подкрепят. Желая да подпомогна платформата с :

*
*
Сподели

Сумите в секция Дарители са със спадната транзакционна такса.
avatar
29.05 лв. преди 6 дни
avatar
98 лв. преди 4 седмици
avatar
9.5 лв. преди 1 месец
avatar
98 лв. преди 1 месец
avatar
19.17 лв. преди 2 месеца
avatar
95 лв. преди 2 месеца
avatar
53.67 лв. преди 2 месеца
avatar
95 лв. преди 2 месеца
avatar
38.9 лв. преди 3 месеца
avatar
196.35 лв. преди 3 месеца
Виж всички дарители
Дари
Сподели