0 лв. дарени от 15556 лв. Тази кампания е приключила. Следете секция Новини, за да сте в течение с новостите по нея и транзакциите (ако липсват, то значи все още кампанията не е разплатена).

Документи към Кампания


Подкрепете културата и образованието в Родопите

В дните преди празника на народните будители ще подкрепим малката община Баните, сгушена в сърцето на Централни Родопи. Местните хора пазят дълбоко в своето обществено съзнание ценностите, културата и традициите, завещани по кръв на всеки родопчанин.

Този месец целта ни е да подкрепим културно-образователната идентичност в община Баните, като обединяваме две каузи. Едната е за възстановяване на киносалона в читалище „Христо Ботев – 1958г.“ в село Малка Арда и модернизиране на учебни зали в СУ „Христо Ботев“ в село Баните.

За читалището: 

За Народно читалище „Христо Ботев – 1958г.” в с. Малка Арда разбрахме от Кристина Патева и нейната страница  Записи от ПлАнИнАтА. Кристина е родопчанка по корен и дух, която въпреки, че живее в Пловдив, не спира да милее и помага на родното си място. Тя се е заела с нелеката задача да възстанови местното читалище – център за съхранение на културата и паметта. 

Вдъхновяват ни думите на Криси: Местните самодейци успяват да възродят редица забравени обреди и обичаи, правени в далечни времена. Докато ги има тях, ще ги има и традициите и паметта. Защото те не са само част от нашето минало и настояще, те имат дълбок изконен смисъл за бъдещето.“

А от няколко месеца се случва истинско чудо – читалището се събужда за нов живот! Ремонтът тече, благодарение на всеотдайността на Криси, приятели и хора от селото. Читалището е имало най-големия киносалон в района, който е недействащ от близо 40 години. Целта е да функционира отново по начин, който съвременния свят има нужда, да събира поколенията и да ги сближава, да показва нови светове и да внася радост в иначе често заглъхналия селски ден.

Как ще помогнем?

Ще възродим киното като закупим кино оборудване. 

Целта е читалището да стане отново притегателен център за населените места от общината, както и гости на района, в което, освен читалищна дейност, да се организират и кино и театрални фестивали, творчески работилници и да се изгради обмен между възрастни и млади хора.

За училището: 

В СУ „Христо Ботев” в с. Баните се обучават 128 деца от общината – от близките махали и села в радиус от 20 км. 

Благодарение на всеотдайния труд на педагозите, възпитаниците на училището се представят достойно на олимпиади и състезания. Участват с голямо желание в ученически спортни игри и съревнования. Печелили са призови места в състезания като „Ученическо кенгуру”, „Многознайко” и пр. Печелят олимпиади на общинско, областно и национално ниво; получават награди от конкурси за есета и рисунки. В училището има спортен клуб по хокей на трева, групи по народни танци, вокално и фолклорно пеене, с които също бележат множество отличия.

През последните години училището е в топ 100 на класациите на страната по успех на НВО по български език и литература, както и математика, сред всичките 1400 училища в страната, и единственото селско училище в тази класация!

Как ще помогнем?

Ще закупим два интерактивни дисплея.

Една от основните ключови компетентности, които трябва да бъде формирана у учениците, е дигитална компетентност. За тази цел училището се нуждае от интерактивни дисплеи, които ще осигурят достъп до образователни ресурси непосредствено в учебния час. Оборудването на класните стаи с подобна техника ще допринесе за повишаване на качеството на образователния процес по всички учебни предмети и достъп до всички образователни ресурси и дигитална раница. 

Целевата сума за цялата кауза е 15 556 лв и включва:

– Кино оборудване за читалището – 7780 лв

– Интерактивни дисплеи за училището – 7776 лв


0 лв. дарени от 15556 лв. Тази кампания е приключила. Следете секция Новини, за да сте в течение с новостите по нея и транзакциите (ако липсват, то значи все още кампанията не е разплатена).
Сподели

Сумите в секция Дарители са със спадната транзакционна такса.
Сподели