441.88 лв. дарени от 29313 лв.

Документи към Кампания


Щастлива Коледа за възрастни хора

В месеца, в който отваряме сърцата си за милосърдие и щедрост ви каним да подкрепите възрастните хора. В динамичния свят, в който живеем, нашите баби и дядовци са тихите ни пристани, нашите корени и сила и затова заслужават нашата почит.

 Част 1 – дентално лечение и протезиране на 29 човека

Обхващаме 6 села от района на Земен – с. Габровдол, с.Еловдол, с. Смировдол, с.Мурено, с. Долна Врабча и с. Горна Врабча. Селата са труднодостъпни, без градски транспорт, а някои от тях и без магазин.

С помощта на кметските наместници и отзивчивостта на верига дентална клиника, която предоставя свой мобилен кабинет и екип, подбрахме 26 възрастни пенсионери с минимални пенсии, както  и 3-ма под пенсионна възраст човека, живеещи в крайна бедност. Някои от тях са самотни, други инвалиди, които не могат да заделят от скромните си доходи, за да поддържат зъбите си, в резултат на което са с извадени или счупени зъби.

Поради тази причина, голяма част от възрастните хора не приемат пълноценна твърда храна като плодове, зеленчуци, ядки, месо, защото състоянието на зъбите им не го позволява от години. Основната им храна е в течно състояние или на каша. Това води до липсата на балансиран прием на храна, което е основен фактор за появата на редица заболявания. Установено е, че здравите зъби или наличието на протези намаляват риска от инфаркт с 25%.

С поставянето на зъбни протези и възстановяване на развалените зъби на тези хора ще върнем усмивките и доброто им самочувствие и ще ги направим по- здрави.  

През м. ноември екипът на мобилния стоматологичен кабинет извърши на място в 6-те села, безвъзмездни прегледи, за да установи какво лечение е необходимо, за да се поставят протези на тези 29 човека. Лечението стартира през м.януари и ще отнеме два месеца.

Част 2 – подпомагане на 27 домакинства на възрастни хора от с.Салаш 

Планинското село Салаш се намира се в община Белоградчик, на границата със Сърбия. Изключително красив район, но за съжаление един от най-бедните в страната. В него живеят само възрастни хора. Проучихме нуждите и обхванахме 27 домакинства от възрастни хора, които са трудноподвижни, с минимални пенсии, както и няколко многодетни семейства. Ще им закупим и подарим преди Коледа електроуреди, които да улеснят бита им. Някои от тези хора за пръв път ще имат в домакинството си пералня или бойлер. Погрижихме се да организираме доставка и монтаж на електроуредите, за да улесним максимално възрастните хора.

Част 3 – подпомагаме на Дом за възрастни хора с деменция с. Салаш 

Помагаме и на Дома за възрастни хора с деменция в с.Салаш, в който се полагат грижи за 30 възрастни хора. Предвид характеристиката на дома - лица с деменция - имат нужда от непрекъснато обновяване на техниката. За зимния период им е необходима сушилня машина (заради студеното време дрехите и бельото съхнат бавно), както и бойлер и пасатор (чупят се често и се налага храната да се намачква с вилица).

 


Новини по кампанията

4-ти януари 2023
Одобрено изплащане

Набирането на средствата приключи. Какво направихме до момента: *доставихме уреди за бита, за да улесним ежедневието на 27 възрастни хора с минима...

Изплатена сума към бенефициента: 47.6 лв. Транзакционна такса: 1.2 лв.

Виж Всички новини по кампанията

441.88 лв. дарени от 29313 лв.
лв.
BGN
.00

PavelAndreev.BG има 0% такса от Вашето дарение. Спада се само транзакционната такса. Платформата ще продължи да предоставя безплатно услугите си благодарение на хората, които ни подкрепят. Желая да подпомогна платформата с :

*
Сподели
avatar
344.35 лв. преди 12 часа
avatar
48.73 лв. преди 3 седмици
avatar
48.8 лв. преди 1 месец
Виж всички дарители
Дари
Сподели