510.96 лв. дарени от 11479 лв. Тази кампания е приключила. Следете секция Новини, за да сте в течение с новостите по нея и транзакциите (ако липсват, то значи все още кампанията не е разплатена).
  • Организатор Един Процент Промяна
  • Бенефициент фондация П.У.Л.С.
  • Създадена на 6-ти ноември 2023
  • Категория Семейство
  • Крайна дата Приключила
  • Налична сума 0 лв.

Документи към Кампания


Устойчива промяна за жени преживели домашно насилие

Не можем да покажем лицата им, но ги виждаме всеки ден, те са сред нас. Всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. 

Домашното насилие има тежки последствия не само защото поставя в риск живота на жената, а и защото води до възпроизвеждане на модела от децата й. Затова, в работата по този проблем е нужен фокус върху всеки от трите етапи, през които минават жените – осъзнаване на проблема, преодоляване на периода на активна криза и изграждане на устойчив начин на живот в дългосрочен план. 

В каузите, които сме правили досега, фокусът е бил основно в подкрепата на екипите на кризисни центрове, които поемат огромната тежест на това да изолират жената от насилника и да я подкрепят психически и материално, за да има силите и ресурсите да поеме по нов път. С каузата ни през ноември надграждаме този подход в посока овластяване на жени с цел устойчива промяна в живота им. 

Защо?

През 2023-та година, направихме проучване в посока какво се случва с жените в България след като преодолеят периода на активна криза. Установихме, че изключително висок процент от жените преминали през кризисни центрове се връщат при насилника  поради икономическа зависимост, липса на работа или невъзможност за преквалификация и придобиване на допълнителни умения. Затова вярваме, че основен начин да реализираме нашата цел за устойчива промяна в качеството на живот на жени живеещи в условия на домашно насилие е като им осигурим достъп до бърз и  ефективен начин за придобиване на нови умения и повишаване на квалификацията.

Така, през ноември, работим заедно с Фондация “ПУЛС” да подкрепи жени, които вече са преминали през кризисен център и работят в посока да стабилизират живота си след това. От една страна ще обезопасим и подобрим условията на живот в лицензирано преходно жилище. А от друга, ще подкрепим преквалификацията на две жени. Виж детайлите по-долу.

Как ще помогнем:

1. Подобряване на условията в Преходно Жилище

Фондация П.У.Л.С. предоставя помощ и подкрепа на пострадали от насилие повече от 24 години. Ежегодно над 350 жени, деца и мъже прекрачват прага на организацията и намират професионална подкрепа и закрила.

Фондацията разполага със собствено жилище превърнато в лицензирано преходно жилище. Преходното жилище за хора, пострадали от насилие, е нова услуга за страната ни. Виждайки как понякога жени, които са били настанени в кризисния център се връщат отново в ситуации на насилие, отново биват настанявани и този цикъл се повтаря отново и отново, екипът на П.У.Л.С, осъзнават нуждата от устойчив начин за подкрепа на пострадалите от насилие. Благодарение на дарители и проекти успяват да закупят и ремонтират апартамент, който може да приюти до 6 човека. Целта на преходното жилище е естествено продължение след излизане от услугите на Кризисния център, пострадалите да се подготвят с помощта на професионалисти и да изградят социални умения за самостоятелен и независим живот, намиране на работа, адекватно родителство и ефективна адаптация на децата в спокойна и здрава среда.

В преходното жилище на фондацията се настаняват семейства за период от 6 месеца до 1 година. Жилището разполага с две тераси, които се нуждаят от ремонт и най-вече от обезопасяване, тъй като е на 9 етаж и в него основно се настаняват семейства с малки деца. Ще направим ремонт на едната тераса и ще я обезопасим. Ще усвоим пространството, така че да се създадат уютни и безопасни кътчета за настолни игри и четене през топлите месеци. В случай, че успеем да съберем по-голяма сума по каузата, ще направим ремонт и на втората тераса.

2. Овластяване чрез повишаване на квалификация 

След излизане от периода на “активна криза” идва най-важният период – самостоятелните стъпки към независим живот. Често пъти жените, въпреки потенциала и капацитета си, започват нископлатена работа, за да осигурят прехрана на семейството си, а понякога не могат да покрият дори базисните си нужди, което ги обрича на години в трудност и невъзможност за развитието не само на тях, но и на децата им. 

Ние ще подкрепим две жени, които имат потенциал и желание да се развиват професионално и да придобият умения, които ще им помогнат да повишат качеството си на живот и изградят пълна самостоятелност. За едната жена ще заплатим обучение за придобиване на магистърска степен по Финанси, а за втората жена ще осигурим курсове за маникюр и педикюр. Таксите за обучение са непосилни за тях. 

Не можем да представим жените с истинските им имена, но избираме да ги наричаме Мария и Ана. Ето и историите им споделени от екипа на фондация П.У.Л.С.

Историята на Мария

Тя е майка на две деца. Живее в кошмар – най-близкият й човек ежедневно тормози нея и децата им. Докато един ден успяват да избягат. Само с дрехите на гърба си! Така преди няколко години Мария за първи път прекрачва прага на Фондация „П.У.Л.С.“ където намира разбиране, професионална помощ и подкрепа. С нея вървят по един дълъг път за независим живот, в който я подкрепят психолози, адвокати, социални работници. От години тя и двете й деца са част от голямото семейство на Фондация „П.У.Л.С.“ , които и помагат с безплатна психологическа и правна помощ, подкрепа за първи учебен ден и други.

Много е трудно една самота майка да се справя с грижите за двете си деца и да работи. Мария живее на квартира с децата си и работи, но заплатата й е ниска и едва успява да покрие базисните нужди на семейството. Мария мечтае да се развива и да получи по-добра работна позиция. Менторите й от фондацията виждат в нея огромен потенциал за развитие, интелектуален капацитет и желание да осигури по-добър живот за двете си деца.

Подкрепяме я в нейната следваща стъпка – магистратура в УНСС, след която тя ще има възможност да получи по-добре платена работа и да продължи живота си достойно, независимо, и без насилие за нея и децата й.

Историята на Ана

Преди 10 години тя едва не умира. Събужда се една сутрин с болки в цялото тяло, синини и рани. Спомня си ужаса, който е преживяла предната вечер. Осъзнава, че е била на ръба да загуби живота си и намира сили да избяга, да потърси помощ и да се спаси. 

Повече от 10 години Ана посещава консултативната програма на Фондация „П.У.Л.С.“ за да преодолее последиците от годините живот в ужаса на домашното насилие. 

Днес тя живее нов живот и има две мечти – да има собствено жилище, т.к. живее временно при свои близки  и мечтаната професия на маникюрист. В момента Галя работи на две места, но силно вярва, че един ден ще се развие професионална като маникюрист, което ще й даде възможност за независим живот. Историята на Ана може да видиш тук 

 

Целевата сума този месец е 11 996 лв и  включва:

Вид разход

Сума

Повишаване на квалификация – обучение за Магистър в УНСС в подкрепа на Мария

2,000 лв

Придобиване на професионални умения – курс за маникюр и педикюр в подкрепа на Ана

2,170 лв

Ремонт и обезопасяване на една тераса за преходното жилище – * оферта за две тераси на стойност 14618 лв

7,309 лв

Храна за Веско от дългосрочната ни кауза

517 лв

* В случай, че съберем по-голяма сума ще я насочим за обезопасяване и ремонт на втората тераса.


Новини по кампанията

Одобрено изплащане
29-ти ноември 2023

Платени авансово през м. септември от резерва на Сдружение Един Процент Промяна, 1000 лв за магистратура на едната жена. Авансовото плащане бе с цел д...

Изплатена сума към бенефициента: 509.76 лв. Транзакционна такса: 1.2 лв.

Виж Всички новини по кампанията

510.96 лв. дарени от 11479 лв. Тази кампания е приключила. Следете секция Новини, за да сте в течение с новостите по нея и транзакциите (ако липсват, то значи все още кампанията не е разплатена).
Сподели

Сумите в секция Дарители са със спадната транзакционна такса.
avatar
481.93 лв. преди 6 дни
avatar
29.03 лв. преди 3 седмици
Виж всички дарители
Сподели