I

КАКВО Е ТЕСТОСТЕРОНОВА ТЕРАПИЯ(TRT)? - Здравен форум & дарителска общност

Какво представлява тестостероновата терапия (TRT)?- основни факти за този вид лечение
TRT идва от английското съкращение тестостеронозаместваща терапия. Първо основно качество на този вид лечение- ние заместване нашето собствено производство на тестостерон, което означава, че спираме собствения си тестостерон. Най-големият проблем с TRT е, че няма начин, в който да се прави тази терапия, без да спрем собствения си тестостерон. Има опция за това, но не е налична в България.
TRT само с инжекции ли се прави?
Има опции да бъдем на TRT без да си бием инжекции, но този вариант не е добра опция. Ако искате да вземате външен тестостерон ще трябва да се бодете. Има една опция на TRT без инжектиране и работи добре при доста хора- крем, който се маже отдолу на скротума. В България има как да се поръча такъв крем, но е на доста висока цена. Използването на крема създава много битови проблеми.
Кога да започнем TRT?
ТRT трябва да започнем, когато имаме ниски нива на тестостерон и няма какво друго да направим, за да повишим нивата му по естествен начин. Много от хората решили се на ТRT са започнали с нормални нива на тестостерон, а не такива в долната граница. Въпреки това тези хора също са получили много ползи от терапията.
До какви нива можем да вдигнем тестостерона при TRT?
Много лекари в САЩ вдигат нивата на голяма част от пациентите си над референтните граници на тестостерона, за да може тези пациенти да получат най-добрите оптимални резултати от TRT.
Странични ефекти по време на TRT
Има някои странични ефекти при TRT
Висок естроген
Гинекомастия
Косопад
Акне
Нежелани промени в настроението
Почти винаги тези странични ефекти са резултат от неподходящ протокол или от придружаващи болести, които пациентът трябва да излекува. Има един страничен ефект, който не се дължи на тези две причини- намаляване на репродуктивните способности. Това е нещото, което притеснява най-много хората да започнат TRT.
Според остарели вярвания в България високите нива на тестостерон увеличават риска от рак на простата и сърдечно-съдови заболявания. Тези вярвания са вече опровергани. Съвременните изследвания показват точно обратното-оптимални нива на тестостерон са здравословни и за нашето сърдечно-съдово здраве, и за здравето на простата.
За колко време трябва да правим TRT?
Започването на TRT обикновено е с идеята, че ще я правим до края на живота си. За съжаление това не е терапия, която може да практуваме само за определено време и когато я спрем да бъдем с оптимални нива на тестостерон. Човек трябва да намери специалист, с когото да следи състоянието си преди започването на TRT.
There are no comments to display.

Информация Медия

Category
Диабет и хормонални проблеми
Added by
Ivanm_trt
Date added
View count
2,505
Comment count
0
Rating
0.00 star(s) 0 ratings

Share this media